Prima pagină » Știri » Americanii continuă să fie îngrijoraţi pentru democraţia lor la un an după atacul asupra Capitoliului

Americanii continuă să fie îngrijoraţi pentru democraţia lor la un an după atacul asupra Capitoliului

Americanii continuă să fie îngrijoraţi pentru democraţia lor la un an după atacul asupra Capitoliului

La un an după atacul susținătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului, americanii continuă să fie îngrijoraţi pentru democraţia lor şi aproape o treime consideră că folosirea forţei poate fi uneori justificată în apărarea ideilor, arată două sondaje de opinie publicate duminică, scrie CBS.

Atacul asupra sediului Congresului din 6 ianuarie 2021 a fost „un semn al unei violenţei politice în creştere”, iar democraţia americană continuă să fie astăzi „sub ameninţare”, estimează două treimi din persoanele intervievate de CBS News.

„Mândria” americanilor pentru democraţia lor a scăzut la 54% de la 90% în 2002, potrivit unui sondaj realizat de cotidianul Washington Post împreună cu Universitatea din Maryland. Acesta mai arată că 28% din respondenţi cred că forţa poate fi folosită pentru a apăra rezultatul unor alegeri, iar 34% consideră că o acţiune violentă împotriva guvernului poate fi uneori justificată.

Aceste sondaje ilustrează, de asemenea, persistenţa clivajelor profunde din cadrul societăţii americane, pe care noul preşedinte Joe Biden a promis să le reconcilieze.

Însî, două treimi din alegătorii lui Donald Trump continuă să creadă că Joe Biden nu a fost ales legitim şi că scrutinul din 2020 a fost fraudat.

Aproximativ 60% dintre americani cred că Donald Trump are o responsabilitate importantă în atacul asupra Capitoliului în momentul în care aleşii certificau victoria democratului Joe Biden.

26% dintre americani doresc ca Donald Trump să candideze din nou în 2024

Opiniile diferă, însă, în funcție de afilierile partizane: 83% dintre alegătorii lui Trump consideră că responsabilitatea lui este scăzută sau inexistentă, scrie Washington Post.

Potrivit sondajului CBS, 26% dintre americani doresc ca Donald Trump să candideze din nou în 2024.

Pentru a stabili exact rolul său şi al anturajului său, Camera Reprezentanţilor, unde democraţii deţin majoritatea, a înfiinţat o comisie specială de anchetă care a realizat peste 300 de audieri şi a strâns mii de documente.

În şase luni „am descoperit lucruri care ne îngrijorează, sunt persoane care au încercat să submineze integritatea democraţiei noastre”, a declarat duminică pentru ABC şeful acestei comisii, Bennie Thompson.

„Se pare că a existat un efort coordonat din partea unui anumit număr de persoane pentru a slăbi alegerile prezidenţiale, poate fi vorba de „oameni din executiv, din ministerul apărării, din asociaţii, oameni foarte bogaţi sau personalităţi de stat…”, a adăugat Thompson.

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității din București, cu o experiență în domeniile internațional și eveniment. S-a alăturat echipei Gândul în 2021. vezi toate articolele

Citește și