Vincent Canfield, în vârstă de 21 de ani, deține un server de email în Frankfurt, iar autoritățile au stabilit că mesajele de amenințare care au vizat școli din Los Angeles și New York au fost trimise prin această platformă online, de pe un cont de email înregistrat aici, care acum este suspendat. În urma acestor mesaje, au fost închise toate școlile din Los Angeles, pentru o zi.
Congresmanul american Brad Sherman a declarat pentru publicația Los Angeles Daily News că numele domeniului mailurilor trimise avea un sens vulgar, astfel că autoritățile din New York și-au dat seama că era vorba de o amenințare falsă. Numele domeniului este www.cock.li, iar domeniul de email este „cockmail”.
Venit în România de câteva săptămâni, Vincent Canfield a declarat că nu are nicio legătură cu teroriștii și că a fost citat de FBI la audieri, însă a fost reprezentat de un avocat care l-a reprezentat și pe Edward Snowden. El s-a declarat încântat de România și mai ales de viteza la internet de aici, într-o intervenție telefonică la Antena 3.
„Eu lucrez de acasă, deci am o șansă unică de a călători pe unde vreau. România este o țară unică, cu cel mai bun acces la internet. Pentru mine este foarte bine din punct de vedere financiar să trăiesc în România. Eu sunt și fotograf în timpul liber. Nu am nicio legătură cu teroriștii. În afară de incidentul acesta, în care utilizatorul s-a folosit de serverul meu, nu am nicio altă implicare. Potrivit legii americane, eu sunt protejat, sunt provider de servicii, nu am făcut nimic rău, site-ul meu funcționează legal, cooperez cu toate autoritățile care m-au contactat în această speță”, a declarat Canfield la Antena 3.
„Mesajele au speriat mulți oameni, amenințările sunt evidente, dar eu fac tot ce pot să ajut anchetatorii. Eu nu sunt implicat în cele întâmplate, sunt doar administratorul acelui server. Dacă utilizatorul folosea gmail, de exemplu, probabil această discuție o aveați cu un angajat al Google”, a mai spus tânărul american.
Legat de fotografia în care el apare cu două puști în mână, care circulă pe internet, Vincent Canfield a explicat că este realizată la cererea sa, într-un poligon de tir din SUA.
„În SUA este mai ușor să ai arme, comparativ cu România. Nu am avut niciodată probleme cu legea, nu am fost anchetat și în ceea ce privește acest incident, eu cooperez cu autoritățile și chiar nu cred că risc ceva”, a mai spus tânărul.
Vincent, administrator al unui sistem Linux, a explicat pentru site-ul MotherBoard că a cumpărat un domeniu online în 2013, pe care l-a transformat în server de email, având 28.000 de clienți.
Cetățeanul american a dat asigurări că respectă legislația federală americană privind conținutul online și semnalează autorităților toate activitățile ilegale de pe serverul său.
Vincent a catalogat drept „oribile” amenințările care au vizat școlile din Statele Unite. „Nu doar că este dezgustător ce s-a întâmplat, ci este și un abuz flagrant de serviciile mele”, a declarat cetățeanul american, conform PressHerald.
Anchetatorii americani au stabilit că amenințările au fost transmise printr-un server din orașul german Frankfurt. Vincent a confirmat că serverul său este localizat în orașul german.
Vincent, un american în vârstă de 21 de ani originar din statul Maine care locuiește de două săptămâni în România, a declarat vineri că a primit o citație din partea autorităților în ancheta privind mailurile de amenințare care vizau școli din orașele americane Los Angeles și New York. Din cauza amenințărilor cu bombă, aproximativ 1.000 de școli au fost închise zilele trecute în districtul californian Los Angeles. Tânărul american a precizat că a fost citat în anchetele declanșate de autoritățile din Los Angeles și din New York.
Vincent Canfield a postat pe 8 decembrie, pe contul său de Twitter, o fotografie însoțită de textul „Am ajuns în România, unde Internetul merge bine și femeile sunt frumoase”. Într-un alt mesaj, el s-a plâns că agenți vamali din România i-ar fi luat tot în afară de telefon. „HAHA! EU SUNT INTERNET!!!”, scria el în limba română pe 9 decembrie.
Cetățeanul american a explicat, pentru CBS, că a avut deja discuții cu anchetatorii americani, dar nu s-a conformat în totalitate citațiilor. Tânărul a precizat că va lua legătura cu un avocat care l-a reprezentat și pe fostul consultant CIA Edward Snowden, un activist de integritate refugiat în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 informații confidențiale sustrase de la Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) și de la Serviciul Guvernamental britanic pentru Comunicații (GCHQ).
Tânărul american, care a trimis postului CBS News o fotografie în care ține în mâini două arme de foc, a refuzat să răspundă la întrebarea dacă s-a mutat în România pentru a scăpa de autoritățile americane.
Autoritățile din Los Angeles au închis marți aproximativ 1.000 de școli din cauza unor mailuri care amenințau că va avea loc un atentat. Mesaje similare au vizat și școli din New York, iar autoritățile au stabilit că erau false. În comitatul educațional Los Angeles, al doilea ca mărime din Statele Unite, au fost închise 1.087 de școli, fiind afectați 640.000 de elevi. Districtul Los Angeles cuprinde orașul Los Angeles și suburbiile acestuia. Echipele pirotehnice nu au găsit niciun dispozitiv exploziv.
Paisprezece persoane au fost împușcate mortal pe 2 decembrie, în comitatul californian San Bernardino, de doi indivizi înarmați. Autoritățile americane au stabilit că a fost un atac terorist islamist, suspectând legături ale criminalilor cu rețeaua teroristă Stat Islamic. În Statele Unite se înregistrează relativ frecvent atacuri armate în instituții de învățământ.