Ana Birchall anunță că unul dintre candidații pentru funcția de procuror european s-a retras

Publicat: 09 07. 2019, 10:43

„Comisia este alcătuită legal, din persoanele care au fost și în trecut, este și președinta CSM, comisia este condusă de ministrul Justiției și alți reprezentanți din direcțiile specifice din Ministerul Justiției. Au fost opt candidați, unul s-a retras ieri, ne-a anunțat că nu se mai prezintă la interviu, dat fiind faptul că ocupă altă poziție, deci avem șapte candidați, iar procedura este foarte transparentă, o să fie și live, conform normelor legale. Interviul are loc în ordine alfabetică. Sper să terminăm astăzi. Vă anunț de pe acum că un candidat ne-a rugat, dat fiind faptul că se află în concediu de odihnă și într-o altă delegație, ne-a rugat ca să avem interviul pe 23”, a declarat Ana Birchall.

Ulterior, ministrul a revenit cu precizări, transmițând că dintre cei opt magistrați, doi nu s-au prezentat, respectiv Nicoleta Nolden și Radu Răzvan Horațiu, iar Cătălin-Laurențiu Borcoman a solicitat amânarea interviului pentru data de 23 iulie deoarece nu este în țară.

Potrivit anunțului inițial al Ministerului Justiției, opt magistrați și-au depus candidatura pentru funcția de procuror european, respectiv: Borcoman Cătălin-Laurențiu, Bulancea Marius Bogdan (procuror de la DNA), Dumitresc Constantin Claudiu, Ecedi Stoisavlevici Laura, Horodniceanu Daniel – Constantin (fost șef DIICOT), Hach Elena (cu condiția depunerii unor înscrisuri de recunoaștere a gradului profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cel mai târziu până la data susținerii interviului), Nolden Nicoleta și Radu Răzvan – Horațiu.

Toți cei menționați sunt procurori, cu excepția Nicoletei Nolden, care este judecător la Curtea de Apel București.

Interviurile vor fi transmise în direct, audio-video, pe pagina de internet a Ministerului Justiției. Interviul are o durată de maximum 45 de minute/candidat.

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE și a complicilor acestora. Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO își va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înființat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să își înceapă activitatea până la sfârșitul anului 2020.