Prima pagină » Știri » Ana Birchall: CE critică înființarea SIIJ. Raportul recomandă explicit desființarea acestei Secții

Ana Birchall: CE critică înființarea SIIJ. Raportul recomandă explicit desființarea acestei Secții

Ana Birchall: CE critică înființarea SIIJ. Raportul recomandă explicit desființarea acestei Secții
Ana Birchall a precizat că experții Comisiei Europene au criticat, în raportul MCV, înființarea Secției de Investigarea Infracțiunilor din Justiție, iar în document este recomandat în mod explicit desființarea acestei structuri.

„În legătură cu SIIJ, după cum constatați și de această dată, Comisia Europeană critică înființarea și funcționarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, reiterând observațiile și recomandările formulate atât de Comisia de la Veneția, cât și de GRECO, dar și cele formulate de Comisia Europeană prin Raportul din noiembrie 2018. Raportul recomandă în mod explicit desființarea acestei secții”, a declarat Ana Birchall.

În privința Consiliului Superior al Magistraturii, ministrul Justiției a menționat că își exprimă regretul și „îngrijorarea profundă” că activitatea din ultimul an a CSM a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei, pornind de la afirmațiile sau acțiunile unor membri CSM și, mai grav, ale președintelui, menționat în mod expres în raport.

„Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât reflectă un regres vădit față de evaluările anterioare ale Comisiei privind modul în care CSM și-a îndeplinit menirea constituțională de garant al independenței justiției. Sunt convinsă că CSM, ca de altfel fiecare instituție vizată de raport, își va face propria analiză a acțiunilor sau inacțiunilor sale din ultimul an, astfel cum sunt reflectate în Raportul MCV”, a spus ministrul.

Mecanismul va fi ridicat numai dacă toți actorii implicați din România se vor alătura eforturilor Ministerului Justiției și „vor pune destinul european al României deasupra oricăror interese”.

„Trebuie să fie însă limpede pentru toată lumea că nu se puteau face minuni peste noapte, în condițiile în care, la momentul la care am preluat mandatul, România era în pragul activării articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, așa cum de altfel rezultă din textului raportului, raport care face referire la scrisoarea din luna mai 2019 a Comisiei. „Ne-a trecut glonțul pe la ureche”, cum se spune”, mai arată ministrul.

În legătură cu procedurile de numire, în raport a fost apreciată decizia lui Birchall de a suspenda procedurile de numire a procurorilor de rang înalt.

„Motivul pentru care am luat această decizie a fost identificarea unor soluții pentru îmbunătățirea acestor proceduri astfel încât fiecare procuror care are vocația de a participa la procedură să aibă convingerea că procesul de selecție este obiectiv și echitabil și că toți candidații pornesc cu șanse egale”, a explicat Birchall.

Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și