Ana Blandiana îl acuză pe Mircea Dinescu că „a bagatelizat” morții de la Revoluție: „Nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea”

Publicat: 02 03. 2021, 11:04
Actualizat: 02 03. 2021, 11:05
Ana Blandiana îl acuză pe Mircea Dinescu că „a bagatelizat” morții de la Revoluție: „Nu suporta concurenţa eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritatea” / Sursă FOTO: colaj - Mediafax Foto

Scriitoarea Ana Blandiana a susținut într-un volum publicat recent, intitulat „Soră lume”, faptul că la un dejun diplomatic, în prezenţa ministrului de externe francez Roland Dumas, la care au mai participat Doina Cornea şi Ion Caramitru, Mircea Dinescu i-ar fi batjocorit pe tinerii care au murit la Intercontinental, la Revoluție.

Ana Blandiana susține în volumul menționat faptul că Mircea Dinescu i-ar fi batjocorit pe tinerii care au murit la Intercontinental numindu-i „Hitlerjungend” (n.r. Tineretul lui Hitler).

„Au fost invitați Doina Cornea, Mircea Dinescu, Ion Caramitru și eu. (…) Îmi amintesc un moment în care, făcând un elogiu impresionant și aproape romantic tinerilor morți la Intercontinental, Roland Dumas a întrebat dacă se știe ciner erau. (…) Mircea Dinescu a spus Hitlerjungend (… îi ceream în română (…) să se explice. Iar el a explicat – tradus cu reticență de soție – că nu trebuie să li se exagereze importanța, este vorba de niște uteciști care cu puține zile în urmă scandaseră sloganuri procomuniste”, a scris Ana Blandiana în volumul „Soră lume”.

Ana Blandiana: „Eroul din zilele premergătoare Revoluției nu suporta concurența eroilor post mortem”

De asemenea, aceasta amai povestit cum oamenii prezenți ar fi încercat să explice ce ar fi vrut de fapt să spună Mircea Dinescu.

„Nu știu dacă pentru francezi argumentația logică a șters exclamația senzațională care, ajunsă în presă, ar fi putut face epocă, dar pe Mircea Dinescu nu l-a impresionat, a continuat tot mai furios să bagatelizeze morții și să-și bată joc de apărătorii lor. a urma to învălmășeală de proteste și de replici încercând să se spele de insultă memoria tinerilor morți. (…) în timp ce îl ascultam, ideea tulburătoare că eroul din zilele premergătoare revoluției nu suporta concurența eroilor post mortem care îi umbreau, prin tragedie, celebritate. Nu le ierta tienrilor, care-și plătiseră curajul cu viața, faptul că, în fața curajului de a muri, orice altă formă de curaj devenise derizorie”, mai notează scriitoarea.

Mircea Dinescu a fost contact de cotidianul.ro în legătură cu acest aspect.

„De unde dracu a scos tâmpenia asta?”, a replicat Mircea Dinescu care a precizat că va reveni în zilele următoare cu un punct de vedere.