Fiscul se pregătește, cum era de așteptat, să recupereze banii neplătiți de firmele care au apelat la amânarea plății obligațiilor fiscale, invocând pandemia, informează Profit.ro. Măsurile de recuperare pot fi extinse și asupra persoanelor fizice.
Fiscul analizează situația celor care amână, pe perioada stării de urgență/stării de alertă, plata obligațiilor fiscale și se pregătește ca după data la care expiră facilitățile fiscale acordate de autorități, adică 25 octombrie 2020, să treacă la recuperarea sumelor la buget, inclusiv prin atragerea răspunderii solidare a celor care sunt răspunzători pentru neplată, relevă un document.
Până la sfârșitul lunii iunie, firmele au declarat, dar fără să și achite, obligații de plată de 10,3 miliarde lei în baza facilității acordate de Executiv în martie.
Guvernul a decis atunci să ajute firmele, în contextul pandemiei de coronavirus. ANAF are în vedere facilități fiscale pentru bunii plătitori și mediatizarea celor mai buni plătitori de impozite și taxe printr-o listă albă”, respectiv identificarea primilor 100 de contribuabili mari plătitori și a primilor 100 de mari debitori.
Totodată, ANAF va solicita și va analiza soldurile disponibilităților din conturile la bănci ale contribuabililor mari plătitori/debitori care nu și-au achitat obligațiile scadente în starea de urgență și starea de alertă.
ANAF va institui măsuri asiguratorii pentru a garanta recuperarea datoriilor, dar va folosi și medierea, unde se poate.
Măsurile de recuperare pot fi extinse de la marii debitori la persoanele fizice care nu și-au plătit obligațiile, aici funcționând răspunderea solidară, precizează sursa citată.
Într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a scris că s-a ținut de cuvânt și a făcut o reformă digitală a Administrației Fiscale. Acesta a subliniat că drumurile la ANAF se vor transforma în clickuri.