„În Programul de Guvernare al noului Executiv este prevăzută introducerea unei „Contribuții de solidaritate”, deci nu un impozit pe venit pentru cei cu venituri peste un anumit plafon lunar. Prin urmare, aceasta va funcționa ca o taxă suplimentară, pe care în principiu ar trebui să o suporte contribuabilii indiferent de sectorul de activitate, implicit și IT-iștii care beneficiază în prezent de scutire de la plata impozitului pe venit”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC România.
Aceasta arată că, în esență, aceasta ar însemna anularea parțială a efectului scutirii angajaților din IT implicați în producția de software de la plata impozitului pe venit, ceea ce va afecta atât angajații din sector, cât și companiile de IT, care vor fi nevoite să caute soluții pe termen scurt pentru a păstra nivelul salariilor nete pe care le oferă angajaților, având în vedere și concurența foarte ridicată din domeniu și posibilitatea ca aceștia să-și găsească foarte ușor locuri de muncă, fie la alți jucători din domeniu, fie în altă țară.
„Suntem de părere că o astfel de măsură poate accentua fenomenul de „brain drain” pentru că impactează cu precădere angajații cei mai productivi și mai înalt calificați”, susține Mitroi.
Aceeași opinie o are și Gabriel Sincu, ‎Executive Director, Tax at Ernst & Young România. Acesta a declarat, pentru MEDIAFAX, că „IT-iștii care sunt scutiți de plata impozitului pe venit vor plăti taxa de solidaritate, dacă aceasta va fi introdusă. Exact oamenii care produc valoare adăugată sunt pedepsiți. Cota unică a fost cel mai bun lucru care s-a putut întâmpla în materie de fiscalitate în România. De aici a început creșterea economică în România. Acum să venim cu povești de genul „Hai să-i impozităm pe cei care au fost ajutați de stat să se îmbogățească”, așa cum spunea primul ministru și să omorâm toate lucrurile bune în speranța unei iluzorii câștiguri suplimentare la bugetul de stat. Însă un rău de felul acesta greu mai poate fi reparat ulterior, în condițiile în care, de exemplu, IT-iștii vor decide să părăsească țara „.
Reamintim faptul că, primul ministru, Mihai Tudose, a afirmat că: „Taxa va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani”.
Tudose a precizat că se dorește introducerea acestei taxe începând cu 2018 și că, în acest moment, sunt testate mai multe scenarii.