ANALIZĂ. Comisia Europeană, concluzii dure pentru România: Nu a reparat stricăciunile făcute de PSD în Justiție. Creșterea pensiilor, un adevărat pericol pentru finanțele publice – DOCUMENT

Publicat: 20 05. 2020, 14:10
AJUTOR. Comisia Europeană sprijină înființarea centrelor naționale de verificare a informațiilor / Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ

Comisia Europeană a analizat situația economică din România, precum și funcționarea statului român în cadrul procedurii numite Semestrul European. În urma analizei, s-a constat că sustenatibilitatea fiscală este în pericol din cauza crizei provocate de coronavirus, dar și a politicii fiscale a guvernelor anterioare.

De asemenea, Executivul European le-a criticat pe autoritățile române întrucât nu au luat măsuri în domeniul Justiției pentru a repara schimbările făcute de guvernele PSD în perioada 2017 – 2019.

Domeniile în care România a rămas în urmă potrivit Comisiei Europene:
colectarea veniturilor bugetare și digitalizarea interacțiunii dintre stat și contribuabili (firme și cetățeni)

În plus, Comisia Europeană critică în raport și lipsa marilor investiții publice în infrastructura de transport și face o radiografie dură a sistemului de sănătate: lipsa de specialiști, facilități medicale învechite, lipsa produselor și medicamentelor, educație precară a medicilor și asistenților, acces precar la serviciile de sănătate pentru cetățenii din mediul rural și din comunitățile sărace.

Creșterea pensiilor cu 40% – o presiune uriașă pentru sistemul finanțelor publice

Creșterea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie este garantată de o lege promovată de PSD, însă are urmări grave în finanțele publice, mai ales în contextul pandemiei de coronavirus care a afectat întreaga țară în mai multe domenii.

Aprecieri față de măsurile luate de Guvern în starea de urgență

Comisia Europeană apreciează măsurile luate de Guvern în timpul stării de urgență pentru a veni în sprijinul firmelor și angajaților care au fost afectați de măsurile impuse, însă susține că este nevoie de alocarea unor resurse publice pentru revenire economică, mai ales în sectorul serviciilor, cel mai puternic afectat.

Garantarea creditelor bancare pentru IMM-uri

Autoritățile de la Bruxelles susțin că acest program guvernamental de garantare a creditelor bancare pentru IMM-uri va avea un impact limitat deoarece băncile nu creditează micile întreprinderi – mai cu seamă IMM-urile inovative.

Comisia Europeană cere României să pornească marile investiții publice și să finanțeze sectorul cercetării și inovării, arătând că există o subfinanțare a cronică a R&D.

Recomandări Comisia Europea… by Gandul.info on Scribd