Analiză: În Iași există doar un loc de parcare la 11 autoturisme înmatriculate

Analiză: În Iași există doar un loc de parcare la 11 autoturisme înmatriculate
Publicat: 24/09/2019, 14:09

La nivelul municipiilor reședință de județ analizate, în cinci cazuri (Iași, Sibiu, Constanța, Drobeta-Turnu Severin și Târgu Jiu) sunt peste trei autoturisme înmatriculate pe un loc amenajat pentru parcare, cea mai dificilă situație regăsindu-se la Iași, cu peste 11 autoturisme înmatriculate pe un loc amenajat pentru parcare. Cel mai bine se situază municipiile Timișoara, Brașov și Pitești, unde există un loc amenajat pentru parcare pentru mai puțin de două autoturisme înmatriculate, arată analiza pe piața serviciilor de parcare publică cu plată la nivelul municipiilor reședință de județ Brașov, Constanța, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Craiova.

Consiliul Concurenței a constatat că, în unele cazuri, durata contractelor de delegare a gestiunii locurilor de parcare este foarte mare, existând și posibilitatea de prelungire.

În cazul municipiului Constanța durata contractului este de 30 de ani, la Timișoara este de 11 ani, prelungit apoi cu încă 5, iar la Reșita de 10 ani.

În municipiul Brașov, parcările publice cu plată sunt exploatate, în baza unei negocieri, de o firmă care exploatează parcările publice cu plată din oraș din anul 2000, deoarece procedura de achiziție publică inițiată în 2017, în vederea delegării gestiunii prin concesionare pentru o durată de 10 ani, nu a fost finalizată fiind contestată.

În aceste condiții, pe perioada derulării contractului, piața este închisă pentru concurență. Ca urmare, Autoritatea de concurență recomandă autorităților publice locale să compatibilizeze contractele și să le limiteze la o perioadă de 5 ani, încadrându-se astfel în recomandările legale (HG nr. 955/2004) și să evite prelungirea nejustificată a duratei contractului de delegare a gestiunii.

În ceea ce privește redevența plătită de operatorii care au preluat gestiunea parcărilor publice cu plată, aceasta variază de la un oraș la altul, fără a exista o formulă obiectivă și transparentă de calcul al beneficiilor unității administrativ teritoriale de pe urma operării serviciului.

Conform analizei, în municipiul Constanța, pentru bunurile date în administrare, concesionarul Confort Urban SRL datorează o redevență anuală reprezentând un procent de 50% din profitul anual aferent activității de gestiune și administrare a domeniului public și privat, fără a se avea în vedere faptul că, în cazul în care concesionarul nu va realiza profit, acesta nu va avea de plătit nicio redevență. De altfel, din datele financiare publice, rezultă faptul că în anii 2014 și 2016, compania Confort Urban SRL a înregistrat pierderi.

În cazul municipiului Timișoara, concesionarul Drumuri Municipale Timisoara SA datorează pentru bunurile date în administrare, o redevență anuală reprezentând un procent de 1 % din cifra de afaceri obținută din exploatarea obiectului concesiunii.

Sumele rezultate din exploatarea sistemului public de parcare se constituie venituri ale concesionarului, acestuia revenindu-i obligația de a folosi 50 % din profitul obținut pentru construirea de noi parcări în municipiul Timișoara. Activitățile de reparații și întreținere a parcărilor concesionate intră, de asemenea, în sarcina concesionarului.

La Focșani, concesionarul Parking Focșani SA trebuie să achite pentru bunurile date în administrare, o redevență anuală în cuantum de 50.000 lei, în patru rate egale trimestriale.

La Râmnicu Vâlcea, concesionarul Piețe Prest SA trebuie să plătească pentru parcările publice cu plată în administrare, o redevență anuală reprezentând un procent de 2 % din veniturile încasate, dar nu mai puțin de 5.000 lei/lună.

La Brașov, sumele încasate drept taxe pentru parcare sunt venituri ale concesionarului, acestuia revenindu-i obligația de a plăti o redevență lunară în valoare de 35 % din acestea, dar nu mai puțin de 100.000 lei, însă acest contract de concesiune va înceta după finalizarea procedurii de achiziție publică.

Parcările de reședință sunt situate la mai puțin de 30 m de imobile, fiind destinate utilizării de către locatarii acestora.

Parcările de reședință sunt, în general, amenajate, exploatate și întreținute de autoritățiile administrației publice municipale, cu excepția municipiului Piatra-Neamț, unde gestiunea parcărilor de reședință a fost atribuită, prin licitație publică, companiei Parking SA.

Serviciile de parcare de reședință nu sunt reglementate în Craiova. Nici parcările de reședință din Timișoara nu sunt reglementate, însă taxarea staționării (sistemul TIMPARK), se aplică în perimetre stabilite împărțite în 4 zone tarifare, prin plata unor abonamente/vouchere de parcare.

Parcările de reședință sunt reglementate la nivelul municipiului Constanța, fiind instituită taxă locală de rezervare pentru fiecare loc de parcare de reședință.

În Cluj-Napoca, parcările de reședință se închiriază persoanelor fizice/persoanelor juridice în schimbul plății unor abonamente anuale parking-uri pentru riverani.

Un sistem similar se aplică și în municipiul Iași, unde parcările de reședință se închiriază în urma unei licitații publice cu strigare către persoane fizice/juridice pe bază de contract cu durata de valabilitate de 1 an, cu posibilitatea reînnoirii. Prețul de pornire la licitație este stabilit prin hotărâre de consiliu local.

O particularitate a sistemului de parcare de reședință din municipiile Constanța, Oradea, Drobeta Turnu Severin, Reșița și Focșani este că în intervalul orar 8.00 -17.00, de luni până vineri, locurile de parcare de reședință libere pot fi folosite de toți participanții la trafic.

În mod similar, taxarea utilizării parcărilor cu plată se face doar în intervalulorar 8.00 – 16.00 în municipiile Iași și Drobeta Turnu – Severin și în intervalul orar 7.00 – 18.00 în municipiile Oradea și Târgu-Jiu, de luni până vineri, în afara acestor programe de taxare, acestea putând fi exploatate în regim liber.

Analiza arată că, în afara unor programe de taxare reglementate la nivel local, locurile amenajate pentru parcare, indiferent de natura acestora, respectiv publice cu plată ori de reședință, pot fi exploatate în regim liber, fiind la dispoziția beneficiarilor acestor servicii.

Această soluție de reglementare poate constitui o modalitate de optimizare autilizării locurilor amenajate pentru parcare existente, conchide Consiliul Concurenței.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Trebuie să-l oprim pe prostul ăsta”: Reacțiile campionilor mondiali de box după meciul dintre Mike...
Cauza morții Andreei Cuciuc, fiica artistului Igor Cuciuc. Ce au descoperit medicii legiști la autopsie...
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
Cine erau cei doi tineri care au murit în accidentul cumplit din Vrancea. Mașina în...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Scandal după moartea lui Prigoană. Bahmuțeanu îi cere ajutorul lui Ciolacu pentru a-și recupera copiii:...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Cu cât s-au scumpit apartamentele în ultimul an. Un oraș mult mai mic decât Bucureștiul...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Care a fost, de fapt, cauza morții Andreei Cuciuc: „A început să amețească, să i...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei 100.000 de soldaţi pentru războiul împotriva...
Trăsătura SURPRINZĂTOARE pe care o au toți CÂINII inteligenți!
Se schimbă cartea de identitate. Obligație la preschimbare buletin. Ai neapărat nevoie de procură
Șoferii nu știu cum să reacționeze. Semnul de circulație care îi încurcă rău
Culiță Sterp și Daniela Iliescu s-au căsătorit în secret. Tânăra este însărcinată pentru a doua...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Onur Seyit Yaran, actorul din serialul “Totul pentru familia mea”, este în România. Cum a...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Billie Jean King cere schimbarea sistemului de punctare în tenis