ANALIZĂ Mediafax Monitorizare: Oprescu – subiect de mare interes în presă, referirile covârșitor nefavorabile – INFOGRAFICE
Acestea sunt concluziile unei analize efectuate de Mediafax Monitorizare timp de cinci săptămâni, de la reținerea lui Sorin Oprescu din dimineața zilei de duminică 6 septembrie până duminică 11 octombrie, timp în care au fost identificate 2940 de articole care îl menționau pe Oprescu în presa scrisă centrală, la jurnalele de radio și la cele de televiziune monitorizate.
Din cele 2940 de referințe din perioada analizată, 2555 sunt nefavorabile, 15 sunt foarte nefavorabile, 14 sunt favorabile, iar 356 au un ton neutru.
Cele mai multe referiri au fost înregistrate la posturile de televiziune – 1820, adică 62%, urmate de cele înregistrate la posturile radio – 659 (22%) și de cele din presa scrisă centrală – 461 (16%).
Televiziunea care s-a referit cel mai mult la Sorin Oprescu a fost România TV – 357, urmată de Digi 24 – 344, Antena 3 – 316, Realitatea TV – 268, B1 TV – 202, PRO TV – 85, Antena 1 – 83, TVR 1 – 69, Prima TV – 34, TVR 2 – 31, Kanal D -20 și N 24 – 11.
La radio, cel mai mult s-a vorbit despre Sorin Oprescu la Europa FM – 152, pe locurile următoare fiind Radio București – 150, RFI – 119, RRA – 94, Pro FM – 67, Radio Zu – 53, Radio 21 – 19 și Kiss FM – 5.
În presa scrisă centrală, Evenimentul Zilei conduce topul articolelor despre Oprescu (53), urmat de Puterea (45), Azi (33), România liberă (32), Adevărul (29), Nine O’ Clock (26), Ring (25), Jurnalul Național (24), Național (23), Click (20), Cațavencii (20), Libertatea (20), Kamikaze (19), Bursa (18), România Mare (16), Academia Cațavencu (10), Gazeta Sporturilor (9), Ziarul Financiar (7), Revista 22 (7), Viața Medicală (3), Capital (3), Curierul Național (3), Bucarest Hebdo (3), Observatorul Cultural (2), Dilema Veche (2), TV Mania (2), Formula AS (2).
În perioada analizată cele mai multe referiri despre primarul general supendat, Sorin Oprescu, au fost înregistrate luni, 7 septembrie – 230 de materiale, el fiiind reținut în noaptea de 5 spre 6 septembrie, primele referințe din presă fiind duminică, 6 septembrie. Ulterior, referințele la Oprescu sunt legate de zilele în care a apărut în fața judecătorilor pentru mandat și de cererile avocatului de înlocuire a măsurii de arestare preventivă. Multe dintre materialele de presă sunt declarații ale avocatului lui Oprescu, informații despre stărea sa de sănătate, precum și diverse activități în Capitală afectate de arestarea sa. Ca o noutate față de alte cazuri este faptul că Sorin Oprescu rămâne un subiect de presă mult timp după arestare, cota de interes a media fiind în continuare la un nivel destul de ridicat.
În ceea ce privește favorabilitatea generală, la televiziune materialele au fost covârșitor nefavorabile lui Sorin Oprescu, singurele televiziuni la care s-au înregistrat referințe favorabile fiind Antena 3 (10) și România TV (4). Cele mai multe materiale pe un ton neutru le-a avut Digi 24, urmată Realitatea TV și B1 TV.
Favorabilitatea generală este analizată ținând cont atât de tonul subiectului, cât și de tonul jurnalistic. Ca exemplu, un material este catalogat ca nefavorabil în urma unei analize din care reiese un context negativ în care s-a făcut referința la Sorin Oprescu, chiar dacă ziaristul a relatat pe un ton neutru. Mai exact, favorabilitatea este negativă într-o relatare despre arestarea și acuzațiile aduse lui Oprescu, deși jurnalistul a relatat sec, fără a comenta în vreun fel faptele.
La radio materialele despre Sorin Oprescu au fost doar nefavorabile și neutre, proporția la primele cinci posturi de radio analizate fiind de aproximativ un material neutru la patru nefavorabile.
În presa scrisă centrală în plus față de materialele nefavorabile și neutre s-au înregistrat și referiri foarte nefavorabile, analiza relevând că presa centrală a fost mult mai critică cu Oprescu decât radioul și televiziunea.
(Mediafax Monitorizare este liderul pieței de monitorizare din România, cu cele mai diversificate servicii de monitorizare, arhivă completă și acoperire 100% a teritoriului țării. Pentru detalii suplimentare puteți accesa: http://www.monitorizare.mediafax.biz/Site/Pages/Public/demo.aspx Ne puteți contacta și prin e-mail la: monitorizare@mediafax.ro sau la numărul de telefon 031/82.56.413)