700 de bolnavi se află pe liste pentru investigații RMN, la spitalul din Târgu-Jiu
Singurul aparat RMN din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu este suprasolicitat. Peste 700 de persoane se află pe lista de așteptare pentru examinare, existând pacienți care au depus cererile în urmă cu un an.
Unicul laborator de imagistică prin rezonanță magnetică din județul Gorj este insuficient pentru bolnavii care așteaptă chiar și de un an să beneficieze, prin compensare de la Casa de Asigurări de Sănătate, de investigații medicale. Pe lista de așteptare se află peste 700 de persoane. Față de anul 2016, numărul pacienților de pe lista de așteptare a scăzut cu trei sute de cazuri.
„A mai scăzut numărul celor care se află pe lista de așteptare. A ajuns undeva la 700 și, din câte am înțeles, s-au mai mărit fondurile pentru contractul viitor și va mai scădea acest număr. Încercăm să venim cu ele la zero. Intenționăm, dar să vedem dacă și reușim. Sunt și persoane care așteaptă de un an”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, directorul laboratorului din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Jiu, Cristi Paicu.
Contravaloarea unui examen RMN, la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, pornește de la 400 de lei.
Pentru Computerul Tomograf de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu nu există liste de așteptare. Examenul este efectuat gratuit, iar cazurile urgente sunt preluate imediat, iar celelalte în câteva zile de la solicitare.
„Cei care nu necesită o urgență așteaptă, dar nu mai mult de două zile. Urgențele nu au fost pe lista de așteptare. Este gratis examinarea CT”, a precizat Costinel Popescu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Bolnavii din Bistrița așteaptă între 6 și 9 luni pentru o investigație RMN
Listele de așteptare pentru o investigație imagistică de înaltă performanță la cele două laboratoare medicale private din Bistrița, unde se fac astfel de analize gratuite, se întind deja până în toamna acestui an din cauza sumelor insuficiente alocate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.
Bistrițenii care au nevoie de o investigație imagistică de înaltă performanță au de așteptat între 6 și 9 luni pentru a putea beneficia de o testare RMN decontată de Casa de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud.
Reprezentanții celui mai vechi laborator de analize imagistice din Bistrița spun că sumele alocate acestor analize sunt mici și că listele de așteptare sunt deja pline pentru următoarele 8 – 9 luni în cazul RMN, iar pentru o analiză la Computerul Tomograf, bolnavii trebuie să aștepte 3 luni.
Al doilea laborator privat de analize imagistice de înaltă performanță a achiziționat abia anul trecut un aparat RMN. În acest caz timpul de așteptare este de aproximativ șase luni pentru o astfel de analiză.
„Listele sunt pline inclusiv pentru luna iulie, însă facem programări în continuare și dacă renunță cineva îi contactăm pe următorii pacienți aflați pe listă”, explică angajații laboratorului.
În cazul testărilor CT listele de așteptare sunt și ele de două – trei luni.
Purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, Oana Bodor a declarat, corespondentului MEDAFIAX, că sumele alocate în 2016 pentru investigațiile paraclinice – imagistică de înaltă performanță (CT și RMN) au fost de 1.131.185 lei.
„Bugetul alocat pentru primul trimestru al anului 2017 acestor investigații este de 301.780 lei, urmând ca pentru următoarele trimestre Comisia mixtă (constituită din reprezentanții CAS – DSP – medici specialiști) să stabilească procentul din buget alocat pentru fiecare tip de servicii medicale paraclinice”, a spus Oana Bodor.
Din sumele asigurate de CAS Bistrița-Năsăud laboratoarele de imagistică medicală pot realiza mai puțin de 200 de astfel de analize lunar.
Bistrițenii care vor să plătească aceste analize trebuie să achite sume cuprinse între 190 de lei pentru o testare cu computerul tomograf și peste 500 de lei pentru o analiză cu rezonanță magnetică.
Liste de așteptare până în luna decembrie la Spitalul Județean Reșița
La Spitalul Județean Reșița, singurul din județul Caraș-Severin care are un RMN, listele de așteptare pentru astfel de investigații imagistice gratuite se întind până în luna decembrie a acestui an, din cauza sumelor prea mici acordate de Casa de Sănătate.
Bolnavii din județul Caraș-Severin care au nevoie de o investigație imagistică sunt nevoiți să aștepte câteva luni de zile pentru a putea beneficia de o astfel de analiză. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Reșița, Violeta Florea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că listele de așteptare pentru investigații gratuite la RMN sunt până în luna decembrie 2017, iar pentru o tomografie, programările sunt deja făcute până în luna aprilie a acestui an.
Și bolnavii care doresc să scoată bani din buzunar pentru a beneficia de astfel de investigații imagistice trebuie să aștepte.
„Nu știu care este numărul persoanelor aflate pe listele de așteptare. Ce pot să vă spun este că pentru RMN, listele de așteptare sunt până în decembrie, cu bilete de trimitere, decontate de casa de asigurări. La nivelul fondurilor de acum, asta înseamnă doi pacienți pe zi. Pentru atâția bolnavi sunt fonduri de la casa de sănătate pe zi. Contra cost listele de așteptare sunt până în aprilie. La cele două aparate CT (n.r. computer tomograf), cu bilet de trimitere, programările sunt până la nivelul lunii iunie și contra cost până în luna aprilie”, a explicat Violeta Florea.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Reșița spune că în unitatea medicală se află singurul RMN din județ, iar în Caraș-Severin mai există un aparat CT la spitalul din Caransebeș și unul la spitalul din Moldova Nouă, achiziționat cu bani europeni, dar care nu poate fi folosit, pentru că nu sunt medici.
„Bolnavii sunt nemulțumiți, dar nu avem ce face, asta e situația. Avem un singur RMN și două CT-uri, din care unul e foarte vechi, din 2001, celălalt din 2013. Avem opt medici radiologi, dar pentru RMN doar doi au competență, pentru CT sunt patru și restul fac ecografii și radiologii. Moldova Nouă are un computer tomograf de câțiva ani, pe care nu-l utilizează din lipsă medici. Deci, el este acolo și stă. Este obținut pe fonduri europene și nu merge mutat, este păcat să stea în loc”, a afirmat Violeta Florea.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Județean Reșița, o investigație la RMN costă aproximativ 700 lei un segment, iar la aparatul CT – 350 lei.
„La nivelul județului Caraș-Severin, cam pe toate segmentele de activitate medicală banii sunt cam puțini, avem dificultăți în contractele cu casa județeană de asigurări de sănătate. Fondurile la nivelul județului Caraș-Severin sunt insuficiente, probabil că și în țară e la fel situația, dar nu chiar așa de gravă ca la noi”, a mai precizat Violeta Florea.
La Spitalul Județean Reșița sunt internați în fiecare an aproximativ 25.000 de pacienți.
Liste de așteptare pentru RMN până la sfârșitul anului, la Craiova
Pacienții care vor să-și facă investigații de înaltă performanță gratuite în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Craiova trebuie să aștepte până la sfârșitul anului.
Pentru aparatul de investigații cu Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) al SCJU Craiova s-au făcut deja programări până la data de 31 decembrie.
Conducerea unității medicale afirmă că valoarea de contract pe care Spitalul o are cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru investigații de înaltă performanță este mult prea mică.
„În momentul de față avem 1.500 de pacienți pe listele de așteptare. I-am programat câte doi-trei pe zi, astfel încât și doctorii să le poată prezenta rezultatele. Problema este că dacă un pacient are de făcut RMN la bazin, dar și la picior, înseamnă două segmente și atunci înseamnă bani mai mulți cheltuiți. Atunci, cei 1.500 de pacienți se transformă în 2.500 de segmente. Iar noi avem un miliard lei vechi pe lună (o sută mii lei – nr.r). Dacă rămâne aceeași sumă, lista de așteptare se întinde după 31 decembrie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Județean din Craiova, Bogdan Fănuță.
Perioada de așteptare pentru un RMN la Sibiu este de maxim 3 săptămâni. CT-ul se face imediat
Perioada de așteptare pentru bolnavii care au nevoie de o examinare RMN este de maxim trei săptămâni, Spitalul Clinic Județean de Urgență având aceste servicii externalizate. Dacă sunt cazuri urgente, pacientul așteaptă două-cinci zile.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu are două aparate computer tomograf, astfel că rar se întâmplă ca pacienții să fie nevoiți să aștepte pentru o astfel de investigație.
Purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Decebal Todăriță, a declarat că în cazul urgențelor, examinarea CT se realizează „imediat”.
„Pentru CT, cazurile urgente se rezolvă imediat. Pentru restul cazurilor, perioada de așteptare este de maxim două zile, dar se întâmplă rar să nu se facă imediat. Avem două aparate, unul funcționează de la 7 dimineața la 7 seara și mai avem încă unul care funcționează doar dimineața”, a declarat Decebal Todăriță, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu.
Spitalul din Sibiu nu are, însă, un RMN propriu, astfel că examinările se realizează la un spital privat, cu care unitatea medicală de stat este în contract pentru aceste servicii. În cazul pacienților care au nevoie de o astfel de examinare, perioada de așteptare este de până la trei săptămâni.
„RMN nu avem, astfel că serviciile sunt externalizate. Pentru cazurile urgente, perioada de așteptare este de la două la cinci zile, pentru că se lucrează doar în cinci zile pe săptămână, nu și sâmbătă și duminica. Pentru examinările care nu sunt considerate urgente, perioada de așteptare este de la o săptămână la maximum trei săptămâni”, a mai declarat Decebal Todăriță.
Cluj: Termenul de așteptare pentru o investigație RMN durează maxim două luni pentru pacienții din policlinică
Perioada maximă de așteptare pentru investigații imagistice RMN la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj-Napoca este de maxim două luni, în instituție funcționând, în prezent, două aparate de timp RMN, al treilea fiind instalat și urmează să fie pus în funcțiune în perioada următoare.
„La SCJU avem trei RMN-uri, ultimul fiind instalat recent în urma unei investiții de 900.000 de euro, și va fi pus în funcțiune în perioada următoare. Acesta va înlocui un echipament vechi de 16 ani. La un număr mare de pacienți și suma lunară alocată de CJAS pentru investigații imagistice, se înregistrează liste de așteptare. Aceste investigații complexe costă, vin pacienți în urgență care au nevoie de RMN, iar banii se epuizează. Pentru pacienții internați, durata de așteptare pentru un RMN este de o săptămână, iar pentru cei care vin în ambulator și sunt dependenți de fondurile de la CJAS, durata de așteptare este între o lună și jumătate și două luni. După ce va fi pus în funcțiune noul RMN, durata de așteptare va scădea”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Flavia Topan, coordonator Comunicare și Relații Publice al SCJU Cluj-Napoca.
În ceea ce îi privește pe pacienții care doresc să își facă o investigație RMN contra cost, timpul de așteptare este de câteva zile.
Timpii de așteptare pentru pacienții care au nevoie de examinări Computer Tomograf (CT) sunt similare celor de la RMN.
La SCJU Cluj-Napoca funcționează 3 echipamente tip CT, iar în curând va fi pus în funcțiune cel de-al patrulea, în cadrul Unității de Primiri Urgențe (UPU), iar perioadele de așteptare se vor reduce.
La Alba Iulia, pacienții așteaptă trei luni pentru un RMN
Bolnavii din Alba Iulia așteaptă două – trei luni pentru investigații gratuite la RMN, în policlinica Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, în vreme ce la Spitalul Municipal Sebeș, pentru investigații la computer tomograf, se așteaptă două – trei săptămâni.
Directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia, radiologul Dan Crainic, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că în cazul în care sunt afecțiuni grave bolnavul se internează, iar investigațiile la RMN se fac imediat
„RMN-ul deservește nu doar ambulatoriul, ci și spitalul și pacienții internați în spital, care nu trebuie să aștepte deloc în cazul în care se internează”, a spus dr. Crainic.
Radiologul a explicat că programările la RMN se fac în ordinea venirii pacienților, în limita fondurilor alocate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Pentru investigații la tomograf nu sunt liste de așteptare la Spitalul din Alba Iulia.
În schimb, la Spitalul Municipal Sebeș, pentru o investigație la computerul tomograf, pacienții așteaptă între două și trei săptămâni, până le vine rândul.
„Pacienții care se internează în spital pot efectua investigațiile medicale în ziua în care vin”, a declarat, managerul Spitalului Municipal Sebeș, Anca Franchini.
Pacienții au posibilitatea să plătească investigațiile medicale, situație în care acestea se fac în ziua în care se prezintă în ambulatoriu.
Listă mai scurtă la Iași
La Spitalul de Neurochirurgie din Iași programările pentru un CT sunt făcute până în luna aprilie, iar cine are nevoie de un RMN se poate programa spre finalul lunii mai.
Cei care vor să aibă analiza RMN mai repede trebuie să plătească. Un RMN costă în jur de 400 de lei fără substanță de contrast și 500 cu substanță de contrast. O investigație CT costă 100 de lei.
Pacienții internați la Spitalul de Neurochirurgie, care au nevoie de astfel de investigații intră pe regim de urgență, adică nu așteaptă să le vină rândul pe listă.