ANALIZĂ SAR: „Votanții de pe listele suplimentare l-au preferat pe Victor Ponta”

Publicat: 07 11. 2014, 18:19
Actualizat: 18 05. 2015, 22:12

Andreea Măierean, doctor în științe politice al Universității din Boston a explicat pentru româniacurată.ro că „cei mai mobili oameni din România neuniversitară au votat în ziua alegerilor pentru Victor Ponta. Sunt peste opt sute de mii”.

Președintele SAR, Alina Mungiu-Pippidi spune că astfel se văd costurile absenței unui sistem de evidență a voturilor informatizat – pentru că acesta ar atrage imediat atenția dacă un CNP s-ar repeta. „Datele arată o deviere de la simpla întâmplare”, spune Alina Mungiu-Pippidi. „Cât e de mare devierea nu știm, pentru că orice formă de fraudare s-ar fi folosit afectează totalul votanților. Dar e o deviere semnificativă care poate explica în jur de 5-6 la sută din votul total. Aștept cu interes orice explicație alternativă pentru care cine nu votează la el în localitate preferă Ponta”.

Concluziile sutudiului SAR arată astfe:

â–º „În județul Giurgiu, 14,33% din votanți sunt pe liste suplimentare. Dintre aceștia, 61% au votat cu Ponta, iar 15% cu Iohannis. În Mehedinți, din cei 13,72% votanți pe liste suplimentare, 57,49% au votat Ponta, și 21,10% Iohannis. Situația e asemănătoare și în Mehedinți, Olt, Teleorman, Dolj, Călărași sau Gorj, județe cu peste 10% din voturi exprimate pe liste suplimentare”

â–º „De fapt, exceptând județele cu mari centre universitare (București, Cluj, Timiș sau Iași, unde o parte importantă din voturile pe listele suplimentare sunt ale studenților, și Sibiul, care reprezintă o situație atipică), cu cât ponderea (procentul) listelor suplimentare e mai mare în numărul total al voturilor din acel județ, și diferențele în favoarea lui Ponta sunt mai mari în acel județ (cu diferențe de peste 20, 30 sau chiar peste 40% în favoarea lui Ponta)”.

â–º„Iohannis conduce (cu diferențe oricum mai mici) în preferințele electoratului în județe în care ponderea listelor suplimentare în numărul total al voturilor este dată fie de numărul mare de studenți, în Sibiu, sau în județe în care listele suplimentare au o pondere de 6-7%.”

CITEȘTE AICI ANALIZA INTEGRALĂ A SAR