Sunt două scenarii majore care se creionează în momentul de față pentru alegerile locale: formarea a două mari alianțe între partide (PSD-ALDE-PRO România) – (PNL-USR- PLUS- PMP) sau „testul suprem dat în fața electoratului”, respectiv candidaturi individuale ale fiecărui partid, se arată într-o analiză publicată de ziuanews.ro. A doua variantă ar putea arunca, însă, PNL-ul uzat de exercițiul guvernării, într-o poziție destul de incomodă. Un al treilea scenariu ar presupune o alianță „restrânsă” a dreptei: PNL-PMP.
„Alegerile locale sunt cruciale și pentru viitorul politic al lui Ludovic Orban, în contextul în care acesta a făcut niște mișcări „bruște”, „băgând pe gât” partidului pe candidatul Nicușor Dan pentru Primăria Capitalei, din ambiția de a bloca o eventuală ascensiune a rivalului său, Rareș Bogdan”, se precizează în analiza politică realizată de ziuanews.ro.
Voci din interiorul partidului își arată nemulțumirea pentru faptul că Ludovic Orban a declarat practic falimentul partidului prin măsura acordării susținerii pentru Nicușor Dan, scrie ziuanews.ro, aceasta deschizând seria altor compromisuri, precum oferirea pe tavă USR-ului a sectorului 1, în speță Clotildei Armand, care și-a construit campania electorală, în principal, pe atacuri furibunde la adresa primarului în exercițiu dar și a câtorva miniștrii ai guvernului Orban.
Prezentăm, în continuare, integral, analiza semnată de ziuanews.ro:
Ultimele săptămâni au arătat faptul că Ludovic Orban ar fi intrat el însuși în „stare de alertă”, micșorându-și cercul de încredere pe măsură ce în spațiul public au început să se perinde instantanee foto guvernamentale informale sau din ședințe, care vânau momentele de slăbiciune ale premierului (ziuanews.ro precizează că este vorba despre fotografia realizată de Sorin Constantinescu, consilier de stat, mogulul jocurilor de noroc, adus de Antonel Tănase).
Dată fiind situația, Orban este înclinat să opteze pentru intrarea într-o alianță a dreptei, având ca parteneri un USR care câștigă capital electoral criticând-l, un PMP cu un nivel crescut de frustrări generate de promisiunile neonorate ale guvernului de numiri în posturi și un PLUS care… e mai mult un minus. Insă zilele acestea, pe măsură ce scenariile sunt prezentate de către presă, se devoalează din ce în ce mai multe surprize.
Una dintre acestea vine de la Bruxelles unde, se pare, Clotilde Armand se laudă cu sprijinul colegilor europarlamentari Eugen Tomac și Traian Băsescu pentru candidatura sa la primăria celui mai important sector al capitalei, sectorul 1. Gurile rele pretind că legătura dintre fostul președinte și doamna Armand a fost mijlocită de una dintre cele mai controversate figuri publice ale ultimilor ani, generalul Florian Coldea.
Pe de altă parte, Vlad Voiculescu și Claudiu Năsui co-președinți ai USR-PLUS București afirmau într-o singură voce că „nu se pune problema să negociem nimic pe colțul mesei”, acesta fiind, cel mai probabil, un răspuns îndreptățit la maniera incorectă în care Voiculescu a fost scos din joc de către Nicușor Dan la momentul desemnării candidatului pentru primăria capitalei din partea USR-PLUS.
Semnale îngrijorătoare vin din interiorul PNL, unde continuă seria deciziilor arbitrare și nedemocratice, adoptate în tandemul Ludovic Orban – Violeta Alexandru, cea din urmă fiind din ce în ce mai nepopulară în rândul colegilor săi de la filiala București.
Din exterior, pare de neînțeles faptul că persoanele din structura guvernamentală care au reușit să strângă un capital pozitiv de imagine nu sunt propulsate ca propuneri de candidați. Actualul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, ar putea fi o propunere viabilă a PNL pentru primăria generală, alegerea fiind dictată atât reputația solidă clădită în contextul pandemiei de coronavirus cât și de faptul că partidul are capacitatea de a propune electoratului de dreapta un candidat propriu. Nelu Tătaru este ministrul cu popularitatea cea mai mare din guvernul Orban, care alături de secretarul de stat Andrei Baciu au reușit să gestioneze criza sanitară generată de Covid-19 într-o manieră profesionistă, acționând eficient și pragmatic, aspecte ce i-a surprins inclusiv pe liderii din aleea Modrogran.
Sectorul 1: USR – candidat Clotilde Armand, Tănase Stamule – viceprimar, PMP viceprimar
Sectorul 2 :PMP – Ioana Constantin, deși Cristian Popescu, candidatul cu cele mai bune scoruri în sondaje, și-a atras adversitatea lui Ludovic Orban și a Monicăi Anisie, s-a îndreptat către PSD.
Sectorul 3 – PNL Antonel Tănase
Sectorul 4 – PNL – Pavel Popescu
Sectorul 5 – PNL – Cristian Bacanu
Sectotul 6 – PNL – Ciprian Ciucu
Cu aceste propuneri Ludovic Orban are șanse mari să piardă atât alianța cu PMP, cât și sprijinul partidului, fapt care ar plasa PSD în avantaj, atât la nivelul primăriei generale, cât și la sectoare.
Pe Scenariul 1, șansele coaliției de dreapta împotriva unor candidați PSD precum Gabriela Firea, Daniel Tudorache, Robert Negoiță, Daniel Băluță și Gabriel Mutu sunt foarte mici, deschizând perspectivele lui Ludovic Orban de a pierde șefia partidului, inclusiv șansa de a mai reveni la șefia PNL București, unde Violeta Alexandru îi ține locul cald, cunoscut fiind faptul că aceasta nu este respectată în interiorul partidului decât de Victor Picu.
Sectorul 1: PMP – candidat Theodor Paleologu sau Sebastian Moise. În această ipoteză de lucru, cel mai probabil vom asista la o candidatură independentă a Clotildei Armand, însă, chiar și așa, șansele ca propunerea PNL-PMP-USR de a-l învinge pe Tudorache sunt mai mari decât în scenariul 1.
Sectorul 2 :PNL – Cristian Popescu. Acesta, conform sondajelor, este candidatul cu cele mai mari șanse de a câștiga primăria, în cazul în care PNL trece peste orgolii și își prezervă avantajul.
Sectorul 3 – USR
Sectorul 4 – PNL – Pavel Popescu
Sectorul 5 – PMP
Sectotul 6 – PLUS
Scenariul 3.
Bazat doar pe o alianță PNL – PMP, cu un candidat PNL agreat și susținut de PMP, la Sectorul 1. În această situație, avem 3 variante clare: Violeta Alexandru, Tănase Stamule și Sebastian Burduja. Dar disensiunile dintre Burduja și Stamule, slaba susținere și lipsa de viziune a Violetei Alexandru în PNL, la care se adaugă și dosarul penal în care Stamule este cercetat la DNA, pot propulsa o candidatură surpriză. Astfel, în interiorul partidului se vehiculează propulsarea celui mai popular ministru PNL în lupta pentru locale, iar tandemul câștigător ar putea veni de la ministerul sănătății – Nelu Tătaru și Andrei Baciu putând fi o soluție agreată de toate părțile în lupta pentru primăria capitalei, respectiv a Sectorului 1.
Calculele realiste ne arată așadar că PNL poate lupta cu șanse reale la sectoarele 1, 2 și 5, la restul primăriilor de sector fiind foarte dificil de răsturnat avantajul primarilor PSD în exercițiu. Cât despre primăria generală, poate doar o candidatură surpriză precum a lui Nelu Tătaru, Sebastian Burduja sau chiar a lui Orban însuși ar putea încheia domnia PSD-ului, Nicușor Dan neavând, cu toate strădaniile și eforturile depuse, anvergura necesară.
Din analiza noastră, șansele lui Ludovic Orban de a-și păstra partidul se leagă de luarea unor decizii dictate de rațiune, nu de orgoliu