Anca Dragu: „Impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate cam în doi ani”
Potrivit președintei Senatului, Anca Dragu, impozitul zero pe salariul minim ar putea deveni realitate în aproximativ doi ani, dar doar după finalizarea unui studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit
„Este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici”
„Ar putea deveni realitate (impozitul zero pe salariul minim – n.r.) într-un an, cam în doi ani, după ce avem finalizat un studiu de impact și atunci când veniturile bugetare și creșterea economică permit”, spus la TVR Anca Dragu.
Anca Dragu a mai afirmat că o astfel de măsură are un impact negativ asupra bugetului.
„Pe de altă parte, este o datorie să ne uităm la salariații cu venituri foarte mici. În România există această situație foarte tristă în care 15% dintre salariați, deși muncesc, intră la categoria de sărăcie, acest concept de sărăcie. Ca atare, cea mai rapidă soluție de a-i scoate pe aceștioameni din sărăcie care, deși muncesc opt ore pe zi, la sfârșitul lunii, când primesc salariul, nu-și pot permite să-și asigure un trai decent după standardele normale”, adaugă Dragu.
Prim-ministrul Florin Cîțu anunță modificarea Legii salarizării unitare și a pensiilor: „Vrem să avem o Lege a pensiilor bazată pe contributivitate”
Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că membrii coaliției de guvernare lucrează la o nouă Lege a salarizării unitare, dar și la o nouă Lege a pensiilor, astfel încât acestea să se bazeze strict pe contributivitate. Premierul Florin Cîţu a explicat că bugetul se construiește, deocamdată, pe actualele legi privind pensiile și salariile.
Premierul Florin Cîțu spune că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor, în baza căreia veniturile să crească în funcție de performanța angajaților.
„Lucrăm la o nouă formă pentru Legea pensiilor și Legea salarizării unitare”
„Costul cu pensiile în bugetul din 2021 cresc deja cu aproape 8 miliarde de lei față de anul trecut, de la majoarea de pensii de anul trecut. Asta înseamnă cam 0,8% din PIB, plus o creștere de la alocații, cea de anul trecut și cea de anul acesta, încă aproape 3 miliarde. Vorbim de 1,1% din PIB suplimentar față de anul trecut. De aici pornim construcția bugetului pe anul acesta, pe legislația în vigoare”.
Întrebat dacă pensiile vor fi indexate cu nivelul inflației, șeful executivului a subliniat din nou că bugetul se construiește pe legislația în vigoare. „Dacă legea spune acest lucru, se va face acest lucru”, a subliniat el.