Ancheta „Colectiv” și îngrijirile medicale. Interesele meschine din spatele plângerilor

Ancheta „Colectiv și îngrijirile medicale. Interesele meschine din spatele plângerilor
Publicat: 10/12/2019, 09:03

Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost chemat la Parchetul General pentru a da declarații. Este pentru a doua oară când Nicolae Bănicioiu vine la audieri, menționând că este chemat în calitate de martor, nu de acuzat. Din punctul de vedere al fostului ministru al Sănătății, este prima dată când – într-un accident de genul acesta (care presupune acțiuni complexe de salvare) sunt anchetați… salvatorii. Se trece foarte ușor peste statistici, părerea experților și, mai ales, peste momentul provocării incendiului. Este foarte greu de investigat o eventuală culpă medicală sau decizională, atâta timp cît statistica le dă dreptate salvatorilor și nu autorilor plângerilor penale.

În România au supraviețuit 75% din cei care au ajuns la spital în seara respectivă

75% din cei care au ajuns la spital în seara respectivă au supraviețuit – ceea ce reprezintă un procent extrem de mare având în vedere complexitatea arsurilor. Iar dintre aceștia, rata de mortalitate a celor cu afecțiuni respiratorii a fost de 40%, sub ce prognozează statisticile de specialitate – 45%-75%. În astfel de condiții, devine de neînțeles denigrarea permanentă a doctorilor și a decidenților din acea perioadă – Nicolae Bănicioiu, doctorul Arafat și nu numai.

Este vorba, firește, despre interese politice care „justifică” răspândirea de informații manipulatorii menite să atragă exclusiv senzaționalul, însă este vorba despre informații neverificate, necertificate de expertiza medicală și nevalidate științific.

Un exemplu sugestiv este cazul „resuscitărilor pe asfalt”, prezentate – în timpul guvernului tehnocrat – ca fiind o mare greșeală. Numai că viitorul apropiat a demonstrat că nu a fost vorba despre așa ceva, evenimentele tragice de la Nisa, Paris și Bruxelles contrazicând părerile acuzatoare. Televiziunile internaționale au prezentat, live, aceleași manevre executate pe asfalt.

Avocații familiilor primesc procente considerabile. Doru Viorel Ursu a pus umărul

Există și o a doua „direcție de acțiune”. Avocații familiilor – copiind stilul celor din celebrul serial „Casa del Papel” – au găsit o nouă și subtilă modalitate de golire a Trezoreriei Naționale. Sunt smulse lacrimi ale opiniei publice și este condamnat statul la plata unor mega-despăgubiri familiilor victimelor, iar respectivii avocați primesc, totuși, procente considerabile.

Sunt cerute zeci și sute de milioane despăgubiri – ceea ce duce la concluzia că nu se dorește ridicarea de noi spitale sau îmbunătățirea sistemului medical, ci doar umplerea unor conturi personale -, iar această super-afacere este pusă la cale de Doru Viorel Ursu și o parte din politicienii care s-au cocoțat la putere în 2016, pe cadavrele celor care au murit în tragedia de la „Colectiv”.

„Preistoricul negru” al politicii din România

Unde am mai auzit de Doru Viorel Ursu? Doar în „preistoricul negru” al politicii din România, atunci când ocupa funcția de ministru de Interne, când Piața Universității era devastată de mineri, în 13-15 iunie 1990. Numele lui Doru Viorel Ursu este legat de morții din mineriada respectivă și de deceniile de Rușine Internațională a României de după mineriada de tristă amintire. Iar acum a devenit, dintr-o dată, marele luptător împotriva… salvatorilor de la „Colectiv”?

Doru Viorel Ursu înfierează cu aceeași mânie proletară din anii ’80-’90 și dă ordine Parchetului sa-i ancheteze pe dr. Raed Arafat , pe Nicolae Bănicioiu, Victor Ponta și toți doctorii cu care România se poate mândri. De fapt, Doru Viorel Ursu este interesat doar de banii care ar trebui să-i intre cât mai repede în cont. Nu trebui uitat că același Doru Viorel Ursu n-a răspuns niciodată pentru evenimentele reprobabile din 13-15 iunie 1990, dar presa „deontoloagă” – care susține demersul plângerii domniei sale – a uitat brusc de calitatea și background-ul acestui personaj.

Pentru un pacient „mare ars”, statul român a plătit mai mult de un milion de euro

După ce a fost audiat Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății, acesta a fost apostrofat de unul dintre supraviețuitorii de la „Colectiv”. I s-a reproșat că a lăsat victimele „să moară ca niște câini”, iar respectivul era plin de energie. Era viu, nu murise, dorea să apară la televizor. Cazul său a fost mediazat, fiind chiar unul dintre cei salvați, fiind vorba despre o premieră în domeniu.

Ei bine, tocmai acest pacient i-a reproșat lui Nicolae Bănicioiu că a lăsat victime să moară, ceea ce este cel puțin ciudat. „Experții” PLUS/ USR au tot vorbit despre transferurile în străinătate ale pacienților de la „Colectiv”, afirmând că Nicolae Bănicioiu și Raed Arafat s-au opus. Nimic mai fals. La „Colectiv”, de altfel, a fost realizată una dintre cele mai mari operațiuni de transfer în străinătate a unor astfel de pacienți – 40 de pacienți, mai precis. Ceea ce înseamnă enorm pentru un stat ca România.

A fost vorba despre costuri enorme și tocmai asta uită să precizeze cei de la USR și avocații respectivi. Sau cei care au beneficiat nu își mai aduc, azi, aminte. HOTĂRÂREA nr. 925 din 9 noiembrie 2015 a dat dreptul ca însoțitorii pacienților transferați să primească 6.000 euro/lună pentru perioada însoțirii pacienților în străinătate. Când s-a mai întâmplat așa ceva pentru alți pacienți? Primesc alți pacienți astfel de facilități? Iar respectiva HG a fost dată de Nicolae Bănicioiu, nu de guvernul tehnocrat.

O minciuna repetată devine adevăr pentru cei care nu verifică

Iată cum o minciună repetată se transformă într-un „adevăr” pentru cei care nu verifică și nu sunt obiectivi. De ce nu a dat guvernul tehnocrat 6.000 de euro pe lună pentru toți cei care stau în spitale, bolnavi de leucemii și care au nevoie urgentă de transplanturi? Orice pacient transferat de atunci ar trebui să beneficieze de același tratament, însă Doru Viorel Ursu, iată, nu a luat decizia de a apăra și alți pacienți.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?