Anchetă în cazul unei fete de 13 ani care a murit la o zi după ce a fost transferată de la Spitalul Județean Neamț
Fetei de 13 ani din comuna Vânători din județul Neamț i s-a făcut rău duminica trecută, de Rusalii, în ziua în care a împlinit 13 ani, după ce cu o zi înainte fusese la iarbă verde. Fata a fost dusă cu o ambulanță la Spitalul Județean din Piatra Neamț, unde a ajuns cu febră foarte mare și cu dureri acute de cap.
Primul diagnostic al medicilor a fost meningită, iar după ce în timpul zilei starea sa de sănătate s-a agravat, acesteia i s-a făcut o tomografie în urma căreia i-a fost descoperit un hematom cranian, fiind suspectată o tumoră. Marți, fata a fost transferată în comă la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, unde diagnosticul a fost infirmat și a fost transferată la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, unde a murit miercuri dimineață.
Inițial, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași au considerat că fata a murit din cauza unei septicemii, însă în urma rezultatelor analizelor efectuate în laborator au determinat că aceasta suferea de meningo-encefalită.
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț au început o anchetă în acest caz pentru a stabili de unde a contractat fata boala, însă spun că este posibil ca aceasta să nu poată avansa pentru că părinții fetei nu au vrut să fie făcută autopsie, iar eleva de 13 ani va fi înmormântată sâmbătă.
„Medicii de la Iași ne-au comunicat drept cauză a decesului meningo-encefalită, dar în lipsa autopsiei nu s-a putut stabili dacă a fost vorba despre o meningită virală sau una bacteriană. În lipsa autopsiei este greu de precizat și care au fost cauzele declanșării bolii și evolutiei sale fulminante. Nu orice răceală se transformă în meningită și nu orice meningită evoluează atît de brusc și grav, cu rezultat final decesul. În momentul efectuării testelor, în timp ce fetița era în spital, nu a fost depistat nici un meningococ sau pneumococ care ar fi trebuit să se regăsească în caz de meningită. Este primul caz de acest gen din 2014 si rămâne un mister ce a declanșat boala și ce a făcut-o atît de agresivă”, a declarat medicul Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Neamț.
Reprezentanții DSP au precizat că la Școala Gimnazială „Arhimandrit Chiriac Nicolau” din Vânâtori, unde fata era elevă în clasa a VI-a, s-a realizat o dezinfecție completă și copiii au fost testați încă de la începutul săptămânii trecute, fără însă a se identifica vreun caz similar.
Reprezentanții școlii au declarat presei locale că fata venise răcită mai multe zile la rând în săptămâna premergătoare decesului acesteia.