Anchetă la adăpostul de câini din Oradea, după ce pe internet au apărut imagini cu animale brutalizate
Procurorii orădeni au deschis o anchetă pentru posibile abuzuri asupra câinilor din adăpostul din oraș, după ce mai multe fotografii cu animale brutalizate, dar și un film care prezintă mai mulți câini care atacă un altul au fost postate pe rețelele de socializare.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Popa, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că procurorii au deschis un dosar și fac cercetări pentru posibile abuzuri asupra animalelor aflate în adăpostul de câini comunitari din municipiul Oradea.
„Ancheta a fost începută după apariția pe rețelele de socializare a unor fotografii reprezentând animale brutalizate, respectiv a unui film care prezintă mai mulți câini ce sar la gâtul unui alt patruped, postate de persoane care susțin că în adăpost câinii se «sfârtecă între ei»”, a spus Vasile Popa.
El a afirmat că procurorii orădeni au și făcut, recent, o percheziție la adăpostul de câini comunitari oraș.
„Se fac cercetări, a avut loc și o percheziție, dar mai multe nu pot să vă spun, deoarece ancheta este pe rol”, a spus prim-procurorul Vasile Popa.
Popa a spus că maltratarea animalelor constituie infracțiune și este pedepsită penal cu închisoarea de la o lună la trei ani sau cu amenzi de la 500 la 10.000 de lei, în funcție de gravitatea faptei.
În ultima perioadă, iubitorii de animale din Oradea au postat pe rețelele de socializare mai multe fotografii reprezentând animale maltratate la adăpostul de câini din municipiu, iar vineri și un filmuleț de 42 de secunde care prezintă mai mulți câini ce atacă alt câine.
Videoclipul, realizat în 26 ianuarie din afara adăpostului de către un bărbat, dar publicat abia vineri, 1 februarie, arată cum mai mulți câini atacă un alt animal ce stă la pământ, pe care l-au mușcat la gât.
Reprezentanții Administrației Domeniului Public susțin că nici vorbă ca patrupedele să se devoreze între ele, afirmând că filmulețul este trunchiat și răuvoitor și că persoanele care l-au făcut nu au prezentat și deznodământul.
„Sâmbăta trecută, au venit doi tineri la adăpost, un bărbat și o femeie, și, fără să întrebe pe nimeni, au dat un ocol. S-au dus la un țarc, filmând cum unul dintre câini a fost mușcat de urechea stângă. Filmulețul are câteva secunde, dar nu prezintă tot ce s-a întâmplat. Este tendențios, nu este redat în integralitatea lui. E drept, câinii se mai bat între ei într-un asemenea adăpost, se mai mușcă, dar în niciun caz că se mănâncă între ei. În niciun caz câinii respectivi nu l-au sfâșiat și nu l-au mâncat pe «confratele» lor, cum sugerează autorii filmulețului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ADP, Florin Alexandru.
Reprezentantul ADP a susținut că cei doi tineri au stat de vorbă cu administratorul adăpostului, care chiar i-a întrebat ce caută acolo și i-a invitat în adăpost. De altfel, după incident, câinii chiar l-au lins pe câinele atacat, iar veterinarul adăpostului i-a îngrijit rănile, care s-au și vindecat.
„Administratorul și unul din angajații adăpostului i-au lăsat pe cei doi să intre și s-au deplasat împreună la țarcul respectiv, unde «hârjoneala» dintre câini se încheiase, unul dintre angajați punându-i capăt. A fost identificat câinele mușcat, medicul veterinar sesizând mai multe răni la urechea stângă. L-a luat în brațe și l-a dus la cabinet unde l-a tratat, după care l-a introdus în recuperator, acolo fiind și la ora actuală”, a spus Alexandru, adăugând că patrupedul este sănătos.
Pe de altă parte, la inițiativa a trei femei din Oradea, luni, de la ora 17.00, va avea loc un protest la care sunt invitați toți iubitorii de animale din municipiu. Doleanța manifestanților este ca ADP să permită accesul voluntarilor în adăpostul de câini, dar și să asigure patrupedelor comunitare „condiții decente de viață”.
Adăpostul de câini s-a redeschis începând de vineri și va putea fi vizitat sâmbăta, între orele 10.00 și 14.00. Însă, pentru că hotărârea privind organizarea și funcționarea adăpostului a fost suspendată de instanță, nu se mai pot face adopții în adăpost.