Prima pagină » Știri » ANCHETĂ la Institutul Oncologic București: bolnavii de cancer, lăsați fără medicamente. Nicolăescu: „Cât de prost să fii să nu faci un stoc pentru două-trei luni”

ANCHETĂ la Institutul Oncologic București: bolnavii de cancer, lăsați fără medicamente. Nicolăescu: „Cât de prost să fii să nu faci un stoc pentru două-trei luni”

ANCHETĂ la Institutul Oncologic București: bolnavii de cancer, lăsați fără medicamente. Nicolăescu:
Unii pacienți ai Institutului Oncologic București au fost puși, vineri, în fața unei situații de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast și comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situație

Bolnavii de cancer de la Institutul Fundeni au fost lăsați astăzi fără tratament. Managerul unității sanitare, Ana-Maria Nițulescu, a declarat că habar nu avea de criza de medicamente existentă în spitalul pe care îl conduce. Ministerul Sănătății s-au autosesizat în acest caz și a trimis corpul de control. Mai mult, ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu, susține că actualul manager nu ar avea nicio vină pentru situația creată, fostul șef al Institutului Fundeni fiind cel responsabil. „Ana-Maria Nițulescu se află în fruntea Institutului de două-trei săptămâni. Fostul manager trebuia să se ocupe de aceste lucruri. Cât de prost să fii să nu faci un stoc de medicamente pentru dou-trei luni”, a precizat Nicolăescu.

Nu exista ser fiziologic, antibiotice, leucoplast și comprese

Bolnavii de cancer de la Institutul Oncologic Fundeni din București au fost puși, vineri, în fața unei situații de criză: nu puteau face tratament citostatic, întrucât nu exista ser fiziologic, iar unitatea nu mai avea nici antibiotice, leucoplast și comprese, directoarea declarându-se surprinsă de situație.

„Este îngrozitor, nu mai avem nimic. Nu avem ser fiziologic necesar dizolvării citostaticelor și nici medicamentul Osetron, care se dă pentru stările de greață ce apar în urma administrării citostaticelor. Nu avem nici calmante, leucoplast, comprese și antibiotice”, au declarat, pentru Mediafax, mai mulți pacienți internați în unitatea sanitară.

Potrivit pacienților, în fața acestor lipsuri, medicii ridică neputincioși din umeri, iar unii se oferă să plătească din propriul buzunar pentru cumpărarea de medicamente.

„Ne-am dus la doamna doctor de la noi, de pe secție. A spus că în afară de a ne da dânsa bani ca să ne luăm medicamente sau comprese, nu are soluție”, a spus o pacientă.

Managerul spitalului s-a declarat surprins de situația creată

Managerul Institutului Oncologic București (IOB), Ana-Maria Nițulescu, a declarat, pentru Mediafax, că a aflat vineri despre lipsa unor medicamente și materiale sanitare și că nu există stocuri de urgență.

„Abia astăzi (vineri – n.r.) am aflat și eu despre această situație. A fost o surpriză. Nu există stocuri de urgență. Și mă miră că nu avem materiale sanitare, știam că avem. Măcar medicația pentru cancer o avem. Din păcate, nu putem ști cât se agravează starea unui bolnav de la o zi la alta”, a spus Nițulescu.

Potrivit managerului IOB, în ultima lună, toate spitalele au această problemă.

„Din păcate, cu toții suferim la acest sfârșit de an. Așteptăm de la Casă (Casa Națională de Asigurări de Sănătate – n.r.) suplimentarea banilor”, a mai spus ea.

Ana-Maria Nițulescu a mai spus că desemnat o comisie care să se ocupe de deblocarea situației.

„Sperăm ca săptămâna viitoare să rezolvăm situația”, a mai spus Nițulescu.

Coordonatorul programului oncologic de la IOB, dr. Mircea Dediu, a spus, la rândul său, că nu știe nimic despre lipsa medicamentelor reclamate de bolnavii din spital și nici nu poate verifica informația, întrucât nu se mai află în spital.

„Eu știu că medicamente pentru cancer avem. De altele nu știu nimic.Nu sunt în spital. Și nu am cum să verific”, a spus Dediu.

Medicul Monica Pop, membru în Consiliul de Administrație al IOB, a aflat despre nemulțumirile pacienților și consideră inadmisibilă această situație.

„Vom cere remedierea de urgență a acestei situații, întrucât consider inadmisibilă o astfel de stare”, a declarat Pop.

Președinte asociație de pacienți: „Criza de medicamente în cazul bolnavilor de cancer nu a trecut niciodată”

Carmen Uscatu, președintele Asociației „Dăruiește Viața”, acuză sistemul că lasă pacienții să moară cu zile. „Problema citostaticelor nu s-a rezolvat niciodată. Zilnic, se confruntăm cu pacienți care nu au medicamentul necesar. Auzim inclusiv povești cu oameni care aduc rudelor citostaticele necesare în geantă, ilegal. Viața acestor bolnavi este pusă în pericol chiar de sistem”, a declarat pentru gândul Uscatu.

Președinta asociației spune că și medicii știu de acestă problemă, dar se feresc să vorbească, deoarece „dacă deschid gura, a doua zi, pleacă acasă”. „Ministerul Sănătății trebuie să facă rost de citostaticele necesare pre și post transplant de celule stem și cu toate astea nu face nimic. Rolul medicilor este să mușamalizeze probleme existente în spitale”, spune președintele de la „Dăruiește Viață”.

MS a trimis corpul de control la Institutul Oncologic București

Ministerul Sănătății s-au autosesizat în acest caz și a trimis corpul de control. Echipa de specialiști care va ancheta situația de la Institutul Fundeni va fi condusă de secretarul de stat dr. Adrian pană. „Ministrul Sănătății a solicitat managerului interimar, numit în urmă cu trei săptămâni la Institutul Oncologic București, dr Ana Maria Nițulescu, ca în cel mai scurt timp să ia toate măsurile care se impun pentru a pune la dispoziția pacienților medicamentele și materialele sanitare necesare, și să evalueze urgent întreaga situație găsită la Institutul Oncologic București”, se arată într-un comunicat trimis de ministerul Sănătății.

 

Citește și