Anchetă la un cămin unde persoane internate ar fi bătute, legate de paturi sau abuzate sexual
Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Parchetul Tribunalului Buzău, ancheta la Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități din localitatea buzoiană Aldeni a fost declanșată în urma unor plângeri formulate de Centrul de Resurse Juridice (CRJ) și depuse la Parchetul Buzău și la Parchetul instanței supreme.
Centrul de Resurse Juridice a întocmit un raport privind situația de la căminul din Aldeni, în urma a două vizite făcute acolo – una în noiembrie 2013, iar cealaltă în februarie 2014.
În raport se arată că unele dintre persoanele cazate acolo – adulți cu diferite grade de handicap sau persoane cu probleme sociale – ar fi bătute, sedate sau obligate să muncească și ar trăi în condiții inumane.
„În 12 martie, la Parchetul Tribunalului Buzău s-a format un dosar penal, aflat în prezent în anchetă la procuror, pentru mai multe infracțiuni contra vieții și integrității corporale. Ancheta a fost declanșată ca urmare aspectelor semnalate de Fundația Centrul de Resurse Juridice București. În cauză se fac acte procedurale care la acest moment nu pot fi aduse la cunostința opiniei publice pentru a nu fi periclitată desfășurarea anchetei”, se menționează în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.
Potrivit reprezentanților centrului, în timpul vizitelor oamenii s-au plâns că sunt bătuți, abuzați sexual sau forțați să muncească.
Raportul arată că unii dintre cei 93 de beneficiari ai centrului erau ținuți legați cu sfoară de paturi, iar alții erau sedați. De altfel, personalul centrului ar fi recunoscut în discuțiile cu reprezentanții Centrului pentru Resurse Juridice că se practică sedarea bătrânilor asistați.
Delegația care s-a aflat la Aldeni în luna noiembrie a descoperit inclusiv pacienți aflați în stare de inconștiență în urma sedării. „Într-o cameră cu trei paturi erau cinci tineri contenționați chimic, aflați în stare de inconștiență totală (…) Solicitând explicații (…), ni s-a răspuns că este o normalitate ca atunci când sunt agitați să li se administreze astfel de medicație pentru a-i liniști”, arată reprezentanții CRJ.
Raportul mai precizează că, în timpul interviurilor, o tânără a spus că a fost abuzată sexual de alți beneficiari din centru și că s-a plâns de acest lucru, dar că nimeni nu a luat nicio măsură.
„O tânără mi-a explicat cum este bătută de asistente și legată, la solicitarea personalului, de alți beneficiari – bărbați. Recent fusese lovită peste față cu papucii. Încă se puteau vedea echimoze. Mai mult, mi-a explicat cum este abuzată sexual de alți beneficiari și, deși a menționat asta personalului, nu au fost luate măsuri. (…) Am intrat, pentru interviuri, într-o cameră cu patru tineri unde se găsea o persoană de 58 de ani care stătea ghemuită într-un colț al patului. Părea un copil terorizat care, la început, nu a vrut să vorbească. După ce m-a ascultat discutând cu mulți beneficiari, a cerut să-i scot pe ceilalți afară din cameră deoarece vrea să îmi vorbească personal. Mi-a spus: «mă bat de mă omoară», deși am avut senzația că ar vrea să îmi spună mai multe aspecte neplăcute, dar se pare că nu a avut suficientă încredere în mine. Am întrebat cine îl bate – ceilalți beneficiari sau personalul? Răspunsul a fost: «și, și» (…)”, se mai arată în raport.
Un alt tânăr le-a mărturisit celor din echipa de monitorizare că îi este frică să vorbească de teama bătăilor pe care le va primi ulterior și de la personalul azilului, dar și de la colegi.
Rezidenții au mai povestit că între unii dintre asistați există relații de cuplu care se consumă pe terenul din spatele clădirilor azilului.
„În situații în care sunt deja constituite cupluri recunoscute în comunitate și de personalul centrului, acestea nu au o cameră separată în care se pot vedea, dreptul la viața privată este încălcat. Managerul centrului ne-a comunicat că nu este necesară o astfel de cameră, deoarece credința sa religioasă îl împiedică să ia o astfel de măsură și că oricum ei merg prin spatele clădirilor, unde au contacte sexuale”, se mai arată în raport.
Un raport cuprinzând concluziile vizitelor făcute în 30 de centre rezidențiale din România, în care sunt instituționalizați copii și tineri cu dizabilități mintale, a fost prezentat miercuri, în cadrul unei dezbateri CRJ la care a fost prezent și comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks.
Căminul de vârstnici și adulți cu dizabilități din localitatea Aldeni funcționează de circa 20 de ani și este deținut de Vasile Alexandru. El spune că unitatea funcționează cu bani proveniți din contractele încheiate cu primării de sector din București, de unde sunt aduși cei care beneficiază de serviciile căminului.
Vasile Alexandru susține că în căminul de la Aldeni sunt internați 86 de vârstnici și adulți cu dizabilități, iar numărul salariaților este de 37.