ANCHETĂ. Un judecător iranian acuzat de corupție de către autoritățile de la Teheran, găsit mort într-un hotel de lux din București. Era acuzat pentru o mită de jumătate de milion de euro!
Un magistrat și cleric iranian care era acuzat, în țara lui, că a luat mită 500.000 de euro, a murit, vineri, după ce a căzut de la etaj în interiorul unui hotel situat în centrul Capitalei. În calitatea lui de judecător, Gholem Reza Mansouri a fost acuzat, în dese rânduri, de către organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, că ar fi condamnat, pe nedrept, diferiți jurnaliști incomozi pentru guvernul de la Teheran.
Potrivit anchetatorilor, Gholem Reza Mansouri era urmărit internațional prin Interpol, după ce autoritățile de la Teheran l-au pus sub acuzare pentru o luare de mită în valoare de 500.000 de euro.
Mansouri fugise din Iran în Germania, însă, în cele din urmă, a fost localizat și prins pe teritoriul României. După ce, inițial, a fost arestat și încarcerat în Arestul Poliției Capitalei, bărbatul fost eliberat, sub control judiciar, de magistrații Curții de Apel, care au solicitat referințe oficiale cu privire la condițiile din închisorile iraniene și dacă există riscul ca, odată extrădat, clericul să fie torturat sau executat.
Obligat de instanță să meargă, periodic, pentru semnătură, la Secția 1 Poliție, Gholem Reza Mansouri s-a cazat într-o cameră situată la etajul 6 al unui hotel de pe bulevardul Dacia, foarte aproape de Piața Romană.
Mansouri ordonase arestarea simultană a 20 de jurnaliști
Vineri, în jurul orei 14.00, la nici o săptămână după ce fusese pus în libertate, clericul a căzut de la etaj, iar principala ipoteză a anchetatorilor este aceea că bărbatul în vârstă de 52 de ani s-a sinucis.
Surse din rândul anchetatorilor au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că acesta era cazat la camera 601 și a fost găsit, în jurul orei 14.00, întins pe holul din fața lifturilor.
Atunci când au decis să-l elibereze, magistrații români au luat în considerare faptul că în Iran pandemia de coronavirus face ravagii, iar sistemul judiciar nu este considerat unul independent. Ca urmare, dosarul judecat de magistrații români era unul de „extrădare pasivă”, adică acesta nu putea fi predat Iranului.
Pe de altă parte, Gholem Reza Mansouri, care era atât procuror cât lu judecător a fost acuzat de asociația Reporteri Fără Frontiere că ar fi condamnat, pe nedrept, mai mulți jurnaliști critici la adresa regimului dictatorial, condus de liderul suprem Ali Khamenei, jurnaliști care au promovat libertatea și democrația.
Judecătorul de ședință a cerut un raport din partea Oficiului național de Imigrări, din care să reiasă condițiile din închisorile iraniene și în ce măsură sistemul judiciar este independent în țara condusă de liderul suprem Ali Khamenei.
Totuși, considerat „un om al regimului”, Mansouri a fost acuzat de activiștii pentru apărarea drepturilor omului că, în 2013, a ordonat arestarea simultană a 20 de jurnaliști într-o singură zi.