Anchetatorii au cerut audierea în Germania a presupusul ucigaș al copilului din Iași. Ce răspuns au primit de la autoritățile germane
Sursele citate au precizat că anchetatorii au stabilit încă de la sfârșitul lunii iunie că Vasile Miron este principalul suspect în cazul omorului, însă acesta era deja plecat din țară, fiind ulterior localizat în Germania.
Pentru că instanța Tribunalului Iași a respins solicitarea procurorilor de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă, până la finalizarea analizelor ADN și antropologice, anchetatorii au cerut autorităților germane, prin comisie rogatorie, audierea lui Vasile Miron în orașul în care acesta lucrează, însă solicitarea a rămas fără răspuns.
În aceste condiții, pe numele lui Vasile Miron nu poate fi luată nicio măsură prin care libertatea de mișcare să-i fie îngrădită, au precizat sursele citate.
Băiatul, Andrei A., în vârstă de zece ani, a dispărut de acasă în 29 mai, însă părinții copilului au reclamat dispariția abia în 7 iunie. Copilul a fost găsit mort într-o râpă, la sfârșitul lunii septembrie, de către un bărbat, în localitatea ieșeană Costuleni, trupul băiatului fiind învelit într-o pătură și legat cu o panglică.
În 16 iunie, Serviciul de Investigații Criminale de la Poliția Județeană Iași a sesizat Parchetul Tribunalului în cazul dispariției copilului, în condițiile în care existau suspiciuni că minorul ar fi putut fi ucis, dispunându-se inițial începerea urmăririi penale in rem pentru omor.
În 28 iulie, procurorii au decis efectuarea în continuare a urmăririi penale față de Vasile Miron, pentru omor. Acesta nu a dat declarații procurorului, existând indicii că este plecat din țară.
În 5 august, după câteva săptămâni de anchetă, procurorii Parchetului Tribunalului Iași au cerut arestarea preventivă în lipsă a lui Vasile Miron, însă judecătorii de la Tribunalul Iași au respins propunerea.
Instanța a arătat, în motivarea deciziei, că procurorii ar fi încălcat procedurile privind învinuirea, antecedentele penale ale suspectului neputând constitui probe.
„Verificând actele de urmărire penală anterior expuse, judecătorul constată că au fost încălcate dispozițiile potrivit cărora persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduce la cunoștință, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta de care este suspectat, încadrarea juridică, drepturile procesuale, încheindu-se în acest sens un proces-verbal, respectiv punerea în mișcare a acțiunii penale este comunicată inculpatului de către organul de urmărire penală care îl cheamă pentru a-l audia. În acest sens, din actele dosarului de urmărire penală prezentat instanței rezultă că nu au fost întreprinse demersuri pentru citarea și aducerea inculpatului la audieri, neexistând la dosar nicio dovadă în acest sens, împrejurare de natură să încalce dreptul de apărare al inculpatului”, potrivit documentului citat.
Judecătorii menționau că, din declarațiile martorilor, rezulta „în mod cert” că băiatul a fost văzut ultima dată împreună cu Vasile Miron, dar că nu a fost identificat cadavrul copilului, iar probele procurorilor nu furnizau date care să arate că bărbatul ar fi săvârșit infracțiunea de omor.
În documentul citat se precizează, totodată, că propunerea de luare a măsurii arestării preventive trebuie să fie motivată, însă referatul întocmit de procurori conține o descriere a împrejurărilor dispariției minorului și „considerente privind prezumtivul autor”.
„Susținerile procurorului privind conduita inculpatului și antecedentele sale penale nu constituie probe care, coroborate cu declarațiile martorilor, să nască presupunerea rezonabilă că inculpatul ar fi implicat în săvârșirea infracțiunii de omor vizată de ancheta penală și pentru care se solicită arestarea preventivă”, se mai menționează în motivare.
Procurorii au contestat decizia judecătorilor Tribunalului Iași, iar în 21 august, și Curtea de Apel Iași a respins cererea de emitere a unui mandat de arestare preventivă în lipsă.
Potrivit unor surse judiciare, Vasile Miron a fost eliberat condiționat din Penitenciarul Botoșani în octombrie anul trecut, după ce a ispășit trei sferturi din pedeapsa de 15 ani de închisoare, la care a fost condamnt pentru omor, în 2004, printr-o sentință a Tribunalului București.
Vasile Miron, în vârstă de 44 de ani, a fost arestat în 2002, iar doi an mai târziu a fost condamnat pentru uciderea unei fete de 16 ani, fiind liberat condiționat în 7 octombrie 2014, după efectuarea a trei sferturi din pedeapsă, conform prevederilor Codului Penal.
După eliberarea din închisoare, Miron ar fi locuit cu o mătușă de-a sa, în satul Covasna, comuna Costuleni.
Active News a publicat, marți, un interviu cu Vasile Miron. Bărbatul susține că este nevinovat și că a plecat din țară la aproape zece zile de la dispariția copilului, anunțând că va merge să lucreze în Germania: „Copilul a dispărut la sfârșitul lunii mai. 28-29… Deci, eu am mai stat încă aproape zece zile acolo. Eu cred că cineva care se simțea vinovat pentru ceva nu mai stătea în locul respectiv, nu?”.
Bărbatul mai spune că pentru identificarea autorului crimei ar trebui verificate camerele de luat vederi din centrul satului.