Anchetatorii au ridicat cantități foarte mari de medicamente scumpe, documente și calculatoare, în urma perchezițiilor la mai multe spitale de oncologie

Anchetatorii au ridicat cantități foarte mari de medicamente scumpe, documente și calculatoare, în urma perchezițiilor la mai multe spitale de oncologie
Publicat: 29/07/2015, 11:32
Actualizat: 03/08/2015, 21:50

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că printre medicamentele pentru tratamentul cancerului ridicate la percheziții erau și fiole care costă 20.000 de lei bucata.

Anchetatorii au luat din imobilele percheziționate calculatoare și laptopuri ale persoanelor vizate în anchetă, iar în perioada următoare vor face percheziția informatică a acestora, în prezența celor cărora le aparțin.

De asemenea, au fost ridicate la percheziții documente privind sejururi, anchetatorii având informații că medicii care ar fi prescris medicamente scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, ar fi primit în schimb de la companii farmaceutice excursii și vacanțe care apăreau ca sponsorizări pentru participare la congrese și simpozioane naționale și internaționale, dar care ar fi fost de fapt o „mită mascată”.

Procurorii DNA au făcut, marți, 61 de percheziții București și județele Ilfov, Sibiu, Mureș, Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud și Timiș, la companii farmaceutice, distribuitori de medicamente, spitale și clinici de oncologie, precum și la locuințele mai multor persoane, într-un dosar în care se fac cercetări pentru fapte de corupție, în legătură cu înțelegeri privind prescrierea unor medicamente, cu „recompensarea” doctorilor.

Anchetatorii au făcut percheziții la clinici de oncologie din cadrul spitalelor județene Sibiu, Zalău, Târgu Mureș, la Casa Județeană de Asigurări de Săntate Sălaj, Institutul Oncologic „Ion Chiricuță”, Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Spitalul Județean de Urgență Bistrița, și la firme și distribuitori de medicamente pentru cancer.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că firmele de medicamente vizate în cauză sunt suspectate au oferit unor medici din cadrul unor spitale din județele Mureș, Sălaj, Sibiu, Bistrița-Năsăud și Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane și congrese internaționale, acoperind și cheltuieli personale ale acestora, excursii în mai multe țări, bunuri, foloase și alte servicii, condiționându-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie și optând pentru medicamentele mai scumpe, în locul celor generice, echivalente, care au aceeași compoziție chimică și același efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Potrivit surselor citate, în aceste activități ar fi fost implicați 16 medici, șefi ai clinicilor și secțiilor de oncologie, medici specialiști oncologi, coordonatori și responsabili ai Programului Național de Sănătate, subprogramul Oncologie, inclusiv un președinte al Comisiei de Oncologie și un inspector de la DSP Mureș care controlează farmacii.

Medicii care prescriau preferențial anumite medicamente ar fi fost recompensați de producătorii de medicamente cu excursii și vacanțe în Franța, Canada și SUA, numai în 2014 o firmă plătind unui operator de turism peste 4,1 mil.lei, care reprezenta „mită mascată” pentru doctori, au spus sursele citate.

Din datele și probele de la dosar ar rezulta că unele firme de medicamente alocau sume mari pentru aceste tipuri de „sponsorizări”. Astfel, în 2014, o firmă de medicamente a achitat peste 4,1 milioane de lei unui operator de turism, „sponsorizare” care în realitate ar fi fost o „mită mascată”, dată medicilor prin reprezentanții zonali, în funcție de vânzările realizate după prescrierea anumitor medicamente.

În acest caz, anchetatorii au identificat facturi fiscale emise de firme de turism aferente unor evenimente realizate în orașele Ottawa – Canada (perioada 12-16 februarie 2013), San Diego – SUA (perioada 24-31 octombrie 2013), eveniment Hotel Kronwell Brașov (perioada 18-20 iulie 2014), eveniment Hotel Internațional Iași (perioada 23-24 iulie 2014) și eveniment Hotel Ramada Sibiu (perioada 1-3 august 2014), au precizat sursele citate.

În ce privește evenimentul organizat în Ottawa, în perioada 12-16 februarie 2013, anchetatorii arată că acesta a avut loc în realitate la Paris, în luna ianuarie 2013. La deplasarea în Paris au participat aproximativ 30 de medici, fiind decontate cheltuieli de cazare, masă, transferuri, bilete de avion și bilete de spectacol.

„Sub aparența participării la un eveniment medical în orașul Ottawa, firma de medicamente a solicitat prestatorului de servicii de turism să organizeze o deplasare, la Paris, în scop turistic, la care au participat mai mulți medici”, susțin sursele citate.

În cazul evenimentului care apare în acte ca fiind organizat la San Diego, în perioada 24-31 octombrie 2013, procurorii au stabilit că, în realitate, deplasările s-au realizat la San Diego (patru nopți) și Las Vegas (trei nopți).

„Deși în realitate deplasarea s-a efectuat în două locații succesive, reprezentatul firmei de medicamente a solicitat reprezentantului firmei de turism ca pe facturile ce vor fi emise să apară numai destinația San Diego, încercând să ascundă faptul că deplasarea în Las Vegas a avut în realitate un scop turistic”, au mai arătat sursele citate.

Din datele obținute de anchetatori mai rezultă că pentru desfășurarea evenimentelor externe din Ottawa și San Diego, firma de medicamente ar fi încheiat mai multe contracte de sponsorizare cu medicii participanți la aceste întruniri.

Pentru „congresul” de la San Diego, care ar fi avut ca temă reumatologia, participanții sponsorizați ar fi fost cazați inițial în San Diego, pentru câteva zile, ulterior fiind transferați în Las Vegas, unde au fost cazați la hotelul Bellagio, tot timp de câteva zile. În timpul petrecut în Las Vegas a fost făcută o excursie la Grand Canyon, iar evenimente cu conținut științific în Las Vegas nu ar fi existat, conform datelor anchetatorilor.

Mai mult, medicii vizați de aceste activități ar fi fost implicați și în realizarea unor așa-zise studii clinice, pentru care au fost remunerați. Studiile în cauză nu ar avea însă la bază date reale, aceasta fiind încă o modalitate prin care medicii erau recompensați financiar pentru sprijinul acordat producătorilor de medicamente.

Prin creșterea vânzărilor unor produse cu valoare ridicată – Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex, Tarceva, folosite în cadrul programelor Naționale de Oncologie și de Terapie Intensivă a Insuficienței Hepatice – ar fi fost majorat artificial numărul de pacienți incluși în scheme terapeutice și ar fi fost crescute stocurile de medicamente în cadrul farmaciilor cu circuit închis, nejustificată prin rulajul efectiv al acestora în cadrul Programului Național de Sănătate.

Această situație ar fi dus la direcționarea fondurilor alocate în funcție de interesele operatorilor farmaceutici agreați, prejudicierea Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) și apariția unor sincope în asigurarea altor produse integrate în schemele terapeutice ale pacienților, fiind astfel afectate calitatea și continuitatea actului medical.

Potrivit surselor citate, s-ar fi creat relații la nivelul directorilor medicali și medicilor șefi din Case Județene de Asigurări de Sănătate, în unele situații chiar și al funcționarilor din Compartimentele Programelor Naționale de Sănătate și Farmacii (CPNSF) constituite în structura acestora, cu atribuții de control pe linia derulării PNS, respectiv pe linia relației cu farmaciile.

Anchetatorii susțin că, în unele situații, reprezentanții medicali ai firmelor producătoare și distribuitoare de medicamente s-au implicat inclusiv în procesul de întocmire și promovare spre aprobare la nivelul Comisiei de specialitate a CNAS a dosarelor necesare includerii și menținerii unor pacienți din cadrul Programelor Naționale de Sănătate în anumite scheme terapeutice, bazate pe produsele promovate de aceștia.

În unele situații, în această rețea ar fi fost implicați și reprezentanți și angajați ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilecție de către medici și care erau aprovizionați, pe baza înțelegerilor existente, de către producătorii și distribuitorii agreați, susțin sursele citate.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un instalator care făcea reparații într-o vilă a găsit 30 de kilograme de monede de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Se deschid treptat secțiile în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Ce faci în weekendul 23-24 noiembrie. Ce nu trebuie să ratezi sub nicio formă când...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Femeile dorm mai puțin și se trezesc mai des decât bărbații