Anchetele în alte două cazuri de malpraxis la Spitalul Petroșani, unul din mai 2012, încă nefinalizate

Publicat: 22 10. 2013, 18:29
Actualizat: 23 10. 2013, 00:45

Cei patru medici de la Spitalul din Petroșani acuzați de malpraxis în cazul unui copil operat la mâna sănătoasă, în mai 2012, și în cazul bebelușului născut cu malformații, deși mama fusese asigurată că totul decurge normal, continuă să profeseze, anchetele nefiind încă finalizate.

Doi medici de la Spitalul de Urgență din Petroșani au fost acuzați de malpraxis anul trecut, după ce un copil de patru ani a fost operat la mâna stângă, deși afecțiunea – o ruptură de ligament la degetul mare – era la mâna dreaptă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În plus, părinții copilului susțineau că, în timpul operației, medicul Sorin Brătilă, specializat în chirurgie plastică, a intervenit chirurgical și pentru un început de fimoză, fără să le ceară acceptul sau să îi consulte pe părinți.

Ca urmare, Colegiul Medicilor Hunedoara a declanșat o anchetă, iar medicul chirurg Sorin Brătilă și ortopedul Daniel Colan au fost sancționați cu avertisment.

„În cazul copilului operat greșit a fost aplicată sancțiunea avertismentului. Ambii medici au primit avertisment. Atât părinții, cât și unul dintre medici au contestat sancțiunea, iar cazul se află acum pe rolul Comisiei Superioare de Disciplină de la Colegiul Național al Medicilor”, a declarat, marți, corespondentului MEDIAFAX, Mircea Artean, președintele Colegiului Medicilor Hunedoara.

Chirurgul Sorin Brătilă a primit avertisment pentru că l-a operat pe copil la cealaltă mână și pentru fimoză, iar ortopedul Daniel Colan a primit tot avertisment pentru că nu a specificat în biletul de trimitere despre care mână era vorba.

Cei doi medici nu au primit nicio sancțiune administrativă de la conducerea spitalului și continuă să lucreze la unitatea medicală, pe aceleași posturi.

La vremea respectivă, părinții copilului au depus plângere și la Poliția Petroșani. Astfel, polițiștii petroșăneni au făcut cercetări în acest caz pentru vătămare corporală din culpă, dar surse din Poliție spun că ancheta a fost întreruptă după ce familia copilului și medicul chirurg s-au împăcat.

Alte acuzații de malpraxis au fost formulate în vara acestui an, vizându-i pe doi medici ginecologi de la Spitalul din Petroșani, Cristina Mustocea și Sidonia Fabiș. Acestea au fost acuzate de părinții unui bebeluș născut fără picioare de la genunchi în jos și fără brațul drept de la cot în jos că nu au observat malformațiile, deși mama a fost monitorizată pe toată durata sarcinii, a făcut mai multe ecografii și a fost asigurată că totul este în ordine.

Mama copilului, Elena Oprea, în vârstă de 32 de ani, spunea că în 9 august, cu două zile înainte de naștere, i-a fost făcută ultima ecografie, la o clinică privată din oraș, de către medicul Cristina Mustocea, care a asigurat-o că bebelușul nu are nicio problemă și că se va naște la începutul lunii septembrie.

La rândul său, tatăl copilului, Corneliu Oprea, spunea că a stat de vorbă cu cele două doctorițe care i-au supravegheat soția pe durata sarcinii și care i-au dat o explicație pe care el nu o poate accepta: „Mi-au spus că în placenta soției mele s-au creat niște firișoare care s-au înfășurat în jurul piciorușelor și al mâinii drepte, iar apoi porțiunile unde au fost strangulate membrele s-au uscat și au căzut. Eu cred că explicația lor nu stă în picioare pentru că atunci când am văzut copilul la unul dintre piciorușe, puțin mai jos de genunchi, unde se termină, îi creștea o unghiuță. Nu îmi vine să cred că au putut să spună așa ceva. Am stat de vorbă și cu alți medici, care mi-au spus că este vorba despre o malformație genetică și copilul meu nu a avut niciodată acele porțiuni din piciorușe și nici mânuța”.

El afirma că medicul care a făcut ecografiile în cabinetul privat, Cristina Mustocea, i-a spus, la una dintre investigații, care a avut loc la 23 de săptămâni de sarcină, că îi vede talpa și un călcâi.

Bărbatul explica faptul că pe toată durata sarcinii soția sa a fost supravegheată de doctorița Cristina Mustocea de la Spitalul de Urgență din Petroșani, care i-a făcut mamei trei ecografii în cabinetul său privat, plătind de fiecare dată pentru investigații și fiind asigurați că sarcina este în evoluție, iar copilul se dezvoltă normal. De asemenea, mama a fost supravegheată în timpul sarcinii și de doctorița Sidonia Fabiș, de la același spital, și la care a ajuns inițial femeia, în luna ianuarie, când a aflat că este însărcinată.

La prima vizită la spital, femeia a fost trimisă de către medicul Sidonia Fabiș să facă ecografii într-un cabinet privat, spunându-i-se că aparatul din spital este vechi. Ulterior, femeia a ajuns la Cristina Mustocea pentru ecografii, aceste investigații fiind văzute, însă, și de Sidonia Fabiș, care, de asemenea, i-a asigurat pe părinți că bebelușul nu are nicio problemă.

Medicul ginecolog Sidonia Fabiș, care a făcut prima ecografie de confirmare a sarcinii și care a urmărit-o clinic pe mamă, susținea, în 16 august, că „niciun medic nu poate să ofere garanții sută la sută”.

Ca urmare, familia bebelușului a depus plângeri la Parchetul Judecătoriei Petroșani, la Colegiul Medicilor și la Ministerul Sănătății.

Șeful Colegiului Medicilor Hunedoara, Mircea Artean, a explicat că în acest caz ancheta nu este finalizată întrucât se așteaptă opinia expertului în obstetrică-ginecologie.

La rândul său, directorul Spitalului de Urgență din Petroșani, Alin Vasilescu, a declarat, marți, că situația în cazul bebelușului va fi anchetată strict de Colegiul Medicilor Hunedoara, fiindcă monitorizarea sarcinii mamei a fost făcută în afara unității medicale. De asemenea, Vasilescu a spus că nu au existat greșeli medicale în momentul nașterii copilului.

Potrivit directorului, mama a fost consultată la spital la începutul sarcinii, când s-a prezentat cu iminență de avort, și a mai fost pacienta spitalului doar la naștere.

În acest caz, polițiștii au deschis dosar penal pentru neglijență în serviciu împotriva celor medicilor Cristina Mustocea și Sidonia Fabiș, care au fost indicate de mama nou-născutului, dar în acest caz ancheta nu a fost încă finalizată.

Cei doi medici ginecologi continuă să profeseze la Spitalul din Petroșani.

Acum, o nouă acuzație de malpraxis vizează un alt medic al acestui spital – șeful secției de Ortopedie, Carmen Apostu. Aceasta este acuzată că a operat o femeie care avea o fractură la piciorul stâng, și la piciorul drept, care era sănătos.

Și în acest caz au fost declanșate anchete de către Colegiul Medicilor, Poliție și conducerea spitalului.