Instanța supremă a dezbătut vineri cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman. Puțin înainte de miezul nopții, judecătorii au decis să îl lase pe Chiliman în libertate, plasându-l sub control judiciar. Primarul a părăsit instanța înainte să afle verdictul, pentru că ordonanța de reținere îi expirase. El a declarat încă o dată jurnaliștilor că se consideră nevinovat. Tot sub control judiciar vor fi cercetați și Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Ion Brad.
Procurorii DNA care l-au reținut pe Andrei Chiliman susțin că acesta împreună cu Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Ion Brad au acționat astfel încât să obțină „comisioane cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de la agenții economici favorizați în câștigarea procedurilor de achiziție publică, pe parcursul derulării contractelor încheiate cu primăria„.
Cea mai mare parte a banilor ar fi provenit de la firma Straco, deținută de frații Traian și Alexandru Horpoș, conform referatului cu propunere de arestare preventivă a lui Andrei Chiliman.
Potrivit DNA, Moisescu, care coordona grupul, solicita și încasa comisioanele respectiv dispunea cu privire la modalitatea gestionării acestora. Costescu și Brad derulau activități de determinare a plății comisioanelor și de încasare a acestora, iar Chiliman garanta favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și ulterior, pe parcursul derulării acestora.
„Banii primiți de la reprezentanții societăților comerciale, în modalitatea descrisă mai sus, au fost împărțiți între suspecții Vlad Moisescu, Ioana Costescu și Brad Ion, inculpatul Chiliman Andrei și filiala unui partid politic, în următoarele procente: 30% inculpatul Chiliman Andrei; 15% Moisescu Vlad; 15% Ioana Costescu; 15% Brad Ion, 10% partidul respectiv – filiala sector 1.
Diferența de 15% a fost folosită pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentară a funcționarilor care au sprijinit, în diferite modalități, la derularea activităților ilicite. Concret, grupul infracțional a obținut de la reprezentanții a două societăți comerciale, beneficiare a unor contracte de lucrări publice (lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din sectorul 1 al municipiului București, inclusiv servicii de supraveghere a lucrărilor prin diriginți de șantier), sumele de 300.000 lei respectiv 38.481.488 lei”, se arată într-un comunicat al DNA. Ultima sumă menționată a reprezentat un procent de 10% din plățile efectuate de către Primăria Sectorului I București către firma respectivă, în perioada 2007 – 2014, în baza contractelor încheiate cu instituția.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, este acuzat în dosarul în care este cercetat Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta. Numele comun din acest dosar, care face legătura între cazul privind canalizarea de la Comarnic și activitatea Primăriei Sectorului 1, este al omului de afaceri Gheorghe Boeru, audiat și reținut săptămâna trecută de DNA, alături de fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Prahova Adrian Semcu.
Conform unor surse citate de Mediafax, firma controlată de Boeru, Romair Consulting, ar fi avut contracte și cu Primăria Sectorului 1, pentru consultanță în activități precum lucrări de asfaltare și anvelopări de blocuri. Angajați ai Primăriei, inclusiv primarul, ar fi cerut 10% din valoarea acestor contracte.
Gheorghe Boeru le-ar fi pus anchetatorilor că la primarul sectorului 1 ar fi ajuns aproape 2 milioane de euro, potrivit Digi24.
De anchetă ar fi vizați și Vlad Moisescu și Ioana Costescu, liberali apropiați de Chiliman.
Ridicat de procurori de pe aeroport
În cursul dimineții de joi, procurorii au efectuat mai multe percheziții, între care una la Primăria sectorului 1. Andrei Chiliman nu se afla în București în momentul descinderilor, el fiind ridicat de anchetatori de pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 15.00.
Întrebat, la ieșirea din aeroport, despre acuzațiile care îi sunt aduse de către DNA, Chiliman a răspuns: „Nu am făcut niciodată așa ceva”. Întreabat dacă se așteaptă să fie reținut, Chiliman a răspuns: „Orice e posibil”.
O dubă a Jandarmeriei l-a transportat pe primar la audierile de la DNA Ploiești.
Chiliman a venit de la Bruxelles, unde a participat la ceremonia de decernare a premiului „Roger Léron 2015”, acordat pentru contribuția adusă la dezvoltarea surselor de energie durabilă în UE, edilul fiind unul dintre cei nominalizați, alături de reprezentanții Austriei, Suediei și Irlandei. Premiul, decernat de către Federația Europeană a Agențiilor și Regiunilor pentru Energie și Mediu (FEDARENE), la care s-au înscris 12 state UE, a fost câștigat de reprezentantul Austriei.
La audieri a fost adus și consilierul Ion Brad de la Consiliul Local sector 1, fost trezorier al PNL.
Direcția Națională Anticorupție a arătat, într-un comunicat de presă, că Serviciul Teritorial Ploiești face cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind infracțiuni asimilate celor de corupție și infracțiuni de corupție comise în perioada 2006 – 2015, în cauză fiind făcute șapte percheziții în București, dintre care una la sediul unei instituții publice.
Ce avere are Chiliman
Andrei Chiliman, membru al PNL, este primar al Sectorului 1 București din iunie 2004, fiind la al treilea mandat. El a fost și deputat de București timp de două legislaturi: 1996-2000 și 2000-2004.
Potrivit declarației de avere din iunie 2014, Andrei Chiliman deține 11 terenuri, în totalitate sau în parte, majoritatea moștenire de la părinți, în București, Ilfov, Constanța, Buzău, Gorj și Brașov, iar soția sa a primit moșteniere sau prin donație patru terenuri. Cei doi copii ai săi au la rândul lor în proprietate șase terenuri, primite prin donație de la Chiliman și de la verișoara primară a soției acestuia.
Andrei Chiliman mai deține jumătate dintr-un apartament cu mansardă și dintr-o casă din București, primite moștenire de la mama sa, în timp ce soția sa a dobândit o casă și un sfert dintr-o casă din București. Copiii dețin un apartament în București și trei case în București, Buzău și Brașov, având aceeași proveniență. Majoritatea acestor proprietăți erau naționalizate și restituite sau recuperate în justiție.
Chiliman mai are un autoturism Audi, cumpărat în 2005, iar soția sa are un Renault din 1972, moștenit de la mama ei. Primarul Sectorului 1 deține bijuterii evaluate la 13.000 – 20.000 de euro și obiecte de artă a căror valoare este estimată la 70.000 – 150.000 de euro.
Primarul Andrei Chiliman are conturi de 49.132 de lei, 70.299 de euro, 60.096 de dolari și 10.034 de franci elvețieni, în timp ce soția are în conturi 129.977 de lei, 17.572 de euro și 7.693 de dolari. Totodată, el și-a împrumutat fratele cu 15.000 de euro. În schimb, edilul nu are datorii care să depășească 5.000 de euro.
În anul fiscal precedent, Chiliman a încasat un venit net de 50.068 de lei din indemnizația de primar și 2.673 din chirii. Soția sa a încasat o pensie de 32.316 lei, 7.141 de lei din activitatea de arhitect, 146.280 de lei din chirii, 126.495 din dividente la acțiunile deținute la Fondul Proprietatea și 209.124 de lei din vânzarea de acțiuni către Fondul Proprietatea.
Dosar cu conexiuni la nivel înalt
Dosarul în care este cercetat Andrei Chiliman are legătură cu cel al cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. În 18 februarie, acesta a fost arestat preventiv, alături de omul de afaceri Vladimir Ciorbă, în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. În 23 aprilie, Iulian Herțanu a fost plasat în arest la domiciliu, în urma unei decizii a instanței supreme, aceeași măsură fiind luată și în cazul lui Vladimir Ciorbă.
Miercuri, la DNA Ploiești s-au prezentat mai mulți inculpați din acest dosar, inclusiv Iulian Herțanu, în privința căruia procurorii au dispus înlocuirea arestului la domiciliu cu controlul judiciar, măsură dispusă și pentru alți doi inculpați din acest dosar.
În același dosar, sunt cercetați sub control judiciar deputatul Sebastian Ghiță, deputatul PSD Vlad Cosma și tatăl acestuia, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, directorul de producție al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum și omul de afaceri Liviu Munteanu. De asemenea, în dosar este cercetat și Ilie Drăgan, om de afaceri care are legături cu firmele implicate în derularea proiectului de extindere a canalizării de la Comarnic.
Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghiță, Vlad și Mircea Cosma au sprijinit grupul infracțional din care făcea parte Iulian Herțanu ca să acceseze și să primească fonduri europene în cadrul contractului de extindere a rețelei de canalizare din orașul Comarnic, proiect în valoare de aproape zece milioane de euro.
Procurorii susțin că, în perioada 2011 – 2015, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, fost președinte al filialei județene a PSD, a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la funcționari ai SC Hidro Prahova și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societății, pentru ca aceștia să atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL – SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrări pentru extinderea rețelei de canalizare în orașul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a făcut presiuni pe durata derulării contractului pentru prelungirea termenelor de execuție și efectuarea ilegală de plăți.
Proiectul privind extinderea rețelei de canalizare la Comarnic, în valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, însă lucrările, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfârșitul anului trecut.
În dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfârșitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiești atât mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cât și sora acestuia, Alexandra Herțanu.
Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociată, alături de ginerele său, Iulian Herțanu, în firma „Hertanu Projects” SRL. Herțanu mai este asociat în firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociați, în timp ce soția sa, Alexandra Florina Herțanu, sora premierului Victor Ponta, este asociată în firma SC Exfin 2000 SRL, unde deține 49 % din acțiuni, iar o altă persoană, Natalia Maier, deține 51 % din acțiunile firmei.
Firma Hertanu Projects SRL, al cărei asociat principal este Iulian Herțanu, a fost înregistrată în anul 2004, cu sediul social în București și are ca principal domeniu de activitate specific agențiilor de publicitate. Herțanu deține 95% din această firmă, al cărei administrator este, în timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.
SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comerțului alte câteva zeci de activități secundare, de la editarea ziarelor la „activități de servicii suport pentru învățământ” sau intermedieri în comerțul cu animale.
În urmă cu o săptămână, directorul SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, și omul de afaceri Gheorghe Boeru au fost reținuți de procuorii DNA Ploiești, fiind suspecți tot în dosarul în care sunt inculpați Iulian Herțanu, Sebastian Ghiță, Vlad Cosma și Mircea Cosma. Ulterior, instanța supremă a decis ca Semcu și Boeru să fie plasați în arest la domiciliu.
În stenogramele din documentele procurorilor care instrumentează acest dosar, obținute de MEDIAFAX, apar numele unor politicieni importanți, precum Victor Ponta sau Crin Antonescu.
Astfel, într-o interceptare din 21 ianuarie 2011, dintre Adrian Semcu și fostul viceprimar al municipiului Ploiești Nicoleta Cătălina Bozianu, cei doi fac referire la fostul lider PNL Crin Antonescu și la președintele PSD Victor Ponta, care discută despre încheierea contractului de „Asistență tehnică pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrări” din cadrul proiectului cu fonduri europene. Din discuții rezultă că Antonescu știa despre „toate dedesubturile” lui Sebastian Ghiță, iar acesta din urmă ar fi vorbit cu Victor Ponta.
Fostul președinte PNL Crin Antonescu declarat pentru MEDIAFAX că nu este implicat în niciun fel în dosar și că discuțiile cu Victor Ponta erau politice și vizau strict stabilirea candidaților USL pentru alegerile locale.