Andrei Hrebenciuc și Paltin Sturdza au fost reținuți, joi, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Brașov și aduși în jurul orei 20.10 la ICCJ.
Ședința în care se va judeca propunerea de arestare pe numele lor va începe la ora 22.00.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov au pus în mișcare acțiunea penală și i-au reținut, joi, pe Andrei Hrebenciuc și Paltin Gheorghe Sturdza.
Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani, iar Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infracțional organizat, cumpărare de influență și instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
Procurorii susțin că, în 2012, prin intermediul deputatului Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza le-a cerut judecătorilor Ordog Lorand Andras și Gabriel Uță, de la Tribunalul Covasna, să pronunțe o hotărâre judecătorească în favorarea sa, „prin interpretarea părtinitoare a probelor și denaturarea stării de fapt”, producând astfel Romsilva un prejudiciu de 303.888.615 de euro, reprezentând contravaloarea a 43.227 de hectare de pădure.
Imediat după decizia din 17 aprilie 2012 a Tribunalului Covasna, Sturdza, împreună cu Ioan Adam, Daniel Constantin Călugăr , Ioan Gheorghe Varga, Dan Costin Bengescu și Viorel Hrebenciuc, a constituit și coordonat un grup „ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței, cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată”.
Pentru a pune în aplicare decizia instanței, obținută fraudulos, Sturdza și Adam le-ar fi promis lui Viorel Hrebenciuc, Călugăr, Varga și Bengescu bani sau alte foloase. În schimbul banilor, aceștia ar fi promis că vor determina funcționarii de la Comisia Județeană de Fond Funciar Bacău, Direcția Silvică Bacău, comisiile locale de fond funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău și ITRSV Suceava să urgenteze îndeplinirea actelor pentru punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate pentru terenul de peste 43.000 de hectare de pădure.
Procurorii arată, în ordonanța de reținere, că Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe tatăl său, deputatul Viorel Hrebenciuc, să comită infracțiunea de trafic de influență.
Anchetatorii susțin că Andrei Hrebenciuc, în baza unei înțelegeri cu Dan Costin Bengescu, Viorel Hrebenciuc și cu avocații Victor Adrian Prodan și Nicolae Mergeani, ar fi determinat-o pe Carmen Elisabeta Drăgoi, administrator al SC Reședința Vârstnicilor SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător, alături de Bengescu, pentru suprafața de 43.277 de hectare de teren forestier, dobândită prin decizia din 2012 a Tribunalului Covasna.
Prețul tranzacției a fost stabilit la 2.500 de euro pe hectar, acesta fiind de aproximativ trei ori mai mic decât valoarea de piață, „întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău”, a arătat DNA.
Procurorii au stabilit că SC Reședința Vârstnicilor SRL are ca asociat unic Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Andrei Hrebenciuc.
„Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență”, au scris procurorii în ordonanța de reținere.
Potrivit anchetatorilor, toate persoanele implicate, respectiv Andrei Hrebenciuc, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu și Ioan Adam, cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Viorel Hrebenciuc și al lui Dan Bengescu în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei din 2012 a Tribunalului Covasna.
Procurorii DNA Brașov au început urmărirea penală și față de Carmen Elisabeta Drăgoi și avocații Nicolae Mergeani și Victor Adrian Prodan, toți fiind acuzați de spălare de bani.
DNA a cerut aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea preventivă a lui Viorel Hrebenciuc în două dosare, printre care și cel al retrocedărilor. Viorel Hrebenciuc a demisionat marți din Parlament.
În cel de-al doilea dosar, care are legătură cu prima cauză, Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru instigare la infracțiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, trafic de influență, folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite și cumpărare de influență. În acest al doilea dosar este urmărit penal și senatorul PSD Dan Șova, pentru trafic de influență.