Andrei Marga continuă schimbările la ICR. Directorii ICR Chișinău și ICR Roma au fost înlocuiți
Institutul Cultural Român (ICR) a decis, în ședința de luni, să îl schimbe pe Petre Guran din funcția de director al ICR Chișinău, înlocuindu-l cu Nichita Danilov, și pe directorul ICR Roma, Cornel Baicu, înlocuit cu Daniela Crăsnaru.
Cornel Baicu a fost numit în funcția de director adjunct al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistă de la Veneția, iar Petre Guran a fost rechemat în centrala ICR, potrivit comunicatului.
„În contextul acțiunilor de sprijinire a diasporei românești, conform misiunii institutului, ICR a decis să exploreze deschiderea unor institute culturale române la Belgrad, în conformitate cu acordul dintre România și Serbia, și la Montreal, în conformitate cu acordul dintre România și Canada. ICR va organiza, de asemenea, un Consiliu al Diasporei, care să formuleze trimestrial propuneri de acțiuni pe care Direcția Generală a Românilor de Pretutindeni și alte direcții generale din centrala instituției să le analizeze și să le pună în aplicare”, se arată în comunicatul ICR, citat de Mediafax.
Daniela-Carmen Crăsnaru scrie versuri, nuvele și cărți pentru copii. A tradus în limba engleză și este laureată a unor premii importante, printre care premiul Academiei Române pentru întreaga activitate (1991) și premiul pentru literatură al Fundației Rockefeller (1994).
Nichita Danilov este membru al Uniunii Scriitorilor din România și al PEN Club European. A desfășurat o intensă activitate publicistică în cotidianul Monitorul (pagina culturală) și Obiectiv din Iași. De asemenea, a publicat texte literare în aproape toate revistele din România. În perioada 1998 – 2000, a funcționat ca atașat diplomatic pe probleme de presă la Ambasada României din Republica Moldova, pe parcursul unui an fiind ambasador ad-interim al acestei misiuni diplomatice. A fost membru al Cenaclului de Luni, condus de Nicolae Manolescu.
De asemenea, ICR a anunțat că, în perioada următoare, va organiza un concurs anunțat public pentru ocuparea funcțiilor vacante de director și director adjunct ai institutelor culturale române din străinătate.
Candidații vor fi selectați pe baza unui CV detaliat și a unui proiect managerial.
Pentru funcțiile menționate sunt vizate personalități culturale profilate, „care să aibă totodată calități manageriale. În conformitate cu practicile internaționale și cu reglementările activității diplomatice, se recomandă un mandat de până la patru ani, astfel încât un efectiv cât mai mare dintre personalitățile profilate în cultura actuală a țării noastre să aibă șansa de a ocupa astfel de funcții”, spun reprezentanții ICR.
La începutul lunii august, Horia-Roman Patapievici și-a prezentat demisia din funcția de președinte al ICR, gestul său fiind urmat de cel al vicepreședinților Tania Mihăilescu și Mircea Mihăieș. Patapievici anunțase, la sfârșitul lunii iunie, că întreaga conducere ICR își va da demisia dacă Curtea Constituțională va decide că Ordonanța de Urgență a Guvernului 27/ 2012, care prevede trecerea ICR de sub autoritatea președintelui sub cea a Senatului, este declarată constituțională. Patapievici a ocupat funcția de președinte al ICR din 2005.
În acest context, conducerea Institutului Cultural Român s-a schimbat, pe 11 septembrie, odată cu numirea lui Andrei Marga în funcția de președinte al instituției, la propunerea PNL.
Ca urmare a deciziei lui H.R. Patapievici de a părăsi șefia ICR, Corina Șuteu, fost director al ICR din New York, a demisonat din funcția pe care o deținea în cadrul instituției. Aceasta a motivat că nu dorește să participe la „agonia instituțională”, așa cum a calificat ea, din perspectiva experienței sale de 20 de ani în cooperare instituțională, viitorul Institutului Cultural Român, a cărui activitate „a reușit să sincronizeze România la caracterul conectiv al lumii moderne, doar cu ajutorul echipei Patapievici”. Locul Corinei Șuteu la conducerea ICR New York a fost ocupat de Doina Uricariu.
Ulterior, conducerea ICR de la București a luat decizia de a le schimba din funcție pe Katia Dănilă, directorul ICR Paris, care a fost înlocuită cu Alexandru Dobrescu, precum și pe Sabra Daici, director al Institutului Cultural Român din Varșovia, înlocuită din funcție cu Alexandra Nica-Zdaniuk, și pe directorul ICR Budapesta, Brîndușa Armanca, înlocuită cu Gabriela Matei.
Andrei Marga, președintele ICR, a precizat într-o scrisoare postată pe site-ul instituției că aceste schimbări din funcții fac parte din planul pe care el l-a numit „Sincronizarea Institutului Cultural Român” și care prevede, printre altele, „producerea de noi valori de cultură și civilizație, reprezentarea și promovarea culturii și civilizației poporului român în țară și în lume, luată în întregime”.
Rețeaua institutelor culturale românești din străinătate cuprinde, până în prezent, un număr de 17 institute – Berlin, Bruxelles, Chișinău, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varșovia, Veneția și Viena – cel de la Budapesta primind, în decembrie 2007, o extensie la Seghedin.
Pe 24 septembrie, conducerea ICR a anunțat că va deschide noi filiale în provinciile istorice ale României – Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova. Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise în cooperare cu primăriile și consiliile județene din Iași, Cluj-Napoca, Timișoara și Craiova.
De asemenea, președintele ICR a anunțat intenția de a deschide șapte noi filiale în străinătate – Beijing, Moscova, São Paulo, Alexandria, Atena, München-Nürnberg, Kiev-, aceasta fiind una dintre misiunile ICR pentru a asigura „cunoașterea mai bună și sporirea prestigiului culturii române în străinătate”.
Alina Dan, alina.dan@mediafax.ro