Prima pagină » Știri » Andrei Muraru, omul care i-a deconspirat pe TORȚIONARII COMUNIȘTI, și-a dat demisia

Andrei Muraru, omul care i-a deconspirat pe TORȚIONARII COMUNIȘTI, și-a dat demisia

ULTIMA ORĂ

Andrei Muraru, omul care i-a deconspirat pe TORȚIONARII COMUNIȘTI, și-a dat demisia. Șeful IICMER i-a trimis în această dimineață premierului Ponta demisia sa. Potrivit lui Muraru, demisia a venit ca urmare a „contextului politic”. Muraru fusese propus în funcție de PNL. „Marele meu regret e că nu am văzut încă trimiterea în judecată a lui Alexandru Vișinescu și Ioan Ficior”, a declarat Andrei Muraru, în această dimineață, la Digi 24.

Sub conducerea lui Andrei Muraru, IICCMER a început investigarea a 35 de torționari.

Andrei Muraru, președintele demisionar al IICMER

Președintele IICCMER a explicat că demisia sa are directă legătură cu ieșirea PNL de la guvernare. „”Am luat această decizie pentru că am considerat că este normal să rămân fidel unor principii și unor oameni care m-au susținut în acestă funcție, oameni care nu mai sunt în momentul acest în guvern. Evident demisia mea are legătură cu evoluțiile de pe scena politică”, a declarat Andrei Muraru pentru gândul

În schimb șeful IICCMER susține că înlocuitorul său va fi obligat să continuie compania de deconspirare a torționarilor comuniști. „Cred că este obligatoriu ca aceste proiecte să fie continuate. Orice va veni în locul meu va fi obligat să ducă mai departe campania de deconspirare a torționarilor comuniști și proiectul de transformare a penitenriarului de la Râmnicu Sărat în memorial. Cred că dacă aceste campanii ar fi oprite ar genera un scandal public și nimeni nu s-ar încumeta să blocheze aceste proiecte”, a mai declarat Muraru pentru gândul

Andrei Muraru (31 ani) este doctor al Universității „Al.I. Cuza” Iași, Facultatea de Istorie, specializarea Istorie, unde este și cadru didactic asociat.

Înainte de a conduce IICCMER, Andrei Muraru a fost, printre altele, consilier al Directorului General al Arhivelor Naționale ale României (detașat de la Cancelaria Primului-Ministru) –  octombrie 2007 – aprilie 2009; șeful Serviciului Investigații Speciale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (octombrie 2007 – februarie 2008); șeful Biroulul Cercetare în Arhive, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România (iulie 2006 – octombrie 2007).

În 2013, gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a  Crimelor Comunismului și Memoria Exilului din România (IICCMER), a prezentat publicului profilele complete ale primilor doi torționari comuniști anchetați de către procurori pentru crime împotriva dizidenților regimului totalitar. Campania de devoalare a comandanților Alexandru Vișinescu și Ion Ficior a avut, dincolo de componenta jurnalistică, și alte efecte: cei doi sunt cercetați penal de procurori, un alt torționar comunist al cărui dosar a fost uitat în fișete este anchetat, Guvernul a promovat o lege prin care victimele torționarilor vor fi despăgubite din pensiile uriașe ale celor din urmă, iar Curtea Constituțională a decis că faptele torționarilor, securiștilor, ofițerilor de poliție politică, crimele de la Revoluția din 1989 nu sunt prescriptibile.

În 5 februarie, judecătorii Curții de Apel București au decis că Alexandru Vișinescu, fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost lucrător al Securității. Decizia judecătorilor Curții de Apel București nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs.

 

Citește și