Andrei Ursu cere analizarea unor acte din dosarele celor deja condamnați pentru moartea tatălui său
Fiul lui Gheorghe Ursu, care a intrat marți în greva foamei, protestând astfel față de tergiversarea cauzei, s-a întâlnit, miercuri, cu Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).
„În timpul audienței, domnul Andrei Ursu a expus nemulțumirile sale cu privire la tergiversarea soluționării de către Secția parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a cauzei având ca obiect moartea tatălui său și, în același timp, a solicitat consultarea tuturor dosarelor aflate în arhiva Secției parchetelor militare care au legătură cu această cauză.
Ca urmare a celor expuse de domnul Andrei Ursu, la întâlnire a fost solicitat să participe și domnul general maior magistrat Ion Vasilache – procuror militar șef al Secției parchetelor militare care, ulterior, împreună cu procurorul de caz, i-au pus la dispoziție, în vederea consultării, toate documentele solicitate”, informează PICCJ, într-un comunicat de joi.
După consultarea dosarelor, Andrei Ursu a cerut ca la soluționarea plângerii sale să fie avute în vedere și alte documente despre care a afirmat că s-ar găsi în alte două dosare soluționate de Secția parchetelor militare în decursul timpului, respectiv dosarele în care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Marian Clită, Tudor Stănică și Mihail Creangă, aceștia fiind condamnați ulterior pentru moartea disidentului.
Potrivit PICCJ, față de noile solicitări ale lui Andrei Ursu, s-a convenit ca, în perioada imediat următoare, acesta să fie invitat din nou, în vederea consultării și a documentelor ce urmează a fi depuse la dosarul cauzei.
Fiul lui Gheorghe Ursu s-a întâlnit, marți, cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc. „L-am invitat pe domnul Ursu, în încercarea de a găsi o soluție la problemele ridicate de domnia sa. Am examinat, împreună, documentele prezentate de domnul Ursu și aspectele care nu au fost avute în vedere în cursul soluțiilor pronunțate de magistrați de-a lungul timpului, în cauzele care au avut ca obiect uciderea tatălui său, disidentul Gheorghe Ursu. Am convenit să avem, în perioada imediat următoare, și alte întâlniri, în funcție de procedurile derulate în urma memoriilor depuse de domnul Andrei Ursu”, a spus ministrul Justiției, referitor la întâlnirea pe care a avut-o cu Andrei Ursu.
Guvernul a anunțat, miercuri, că premierul Victor Ponta a luat act de apelul lui Andrei Ursu și a cerut Ministerului Justiției toate măsurile legale pentru soluționarea acestui dosar.
Fiul disidentului Gheorge Ursu a intrat, marți, în greva foamei, în semn de protest față de faptul că dosarul privind moartea tatălui său nu este redeschis, iar ofițerul de la Securitate care a coordonat ancheta ce l-a vizat pe acesta nu este pus sub acuzare, el arătând că a încercat să vorbească, în mai multe rânduri, cu ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, însă acesta nu l-a primit, ci a acceptat să vorbească cu el doar după ce a intrat în greva foamei.
Până acum, pentru moartea lui Gherorghe Ursu său au fost condamnate trei persoane: Marian Clită, fost coleg de celulă a lui Gheorghe Ursu, Tudor Stănică, fost șef al Direcției Cercetări Penale, și Mihail Creangă, fost șef al Arestului Miliției Capitalei.
Pentru trimiterea în fața justiției lui Marian Pîrvulescu, procurorul Dan Voinea, care la momentul respectiv era șef al Parchetelor Militare, a disjuns cauza.
Înainte însă ca Pîrvulescu să fie trimis în judecată, Voinea a fost înlocuit de generalul magistrat Ion Vasilache. „După ce procurorul Dan Voinea a fost înlocuit de la șefia Parchetelor Militare, cel care i-a luat locul, Ion Vasilache, a mușamalizat dosarul”, susține Andrei Ursu.
Fiul disidentului Ursu a precizat că dosarul „a dispărut”, iar la plângerile pe care le-a făcut s-a dat, invariabil, soluția de neîncepere a urmăririi penale (NUP).
Parchetul Tribunalului București a dispus, printr-o rezoluție din 21 ianuarie 2013, neînceperea urmăririi penale a fostului ofițer de securitate Marin Pârvulescu, cel care a coordonat ancheta în cazul disidentului Gheorghe Ursu. Soluția a fost contestată de fiul lui Gheorghe Ursu la Tribunalul Militar București, care în 16 octombrie 2013 a respins definitiv cererea de judecare a fostului ofițer de securitate.
Judecătorul Tribunalului Militar București a susținut, în motivarea deciziei, că Gheorghe Ursu nu a fost cu adevărat un disident politic, opoziția sa la regim fiind „nesemnificativă”. Mai mult, în motivare s-a afirmat că Ursu a fost chiar „un privilegiat” al regimului: și-a făcut concediile în străinătate, „neexistând practic țară din Europa nevizitată de acesta”, nu a fost dat afară de la serviciu, iar fiul său era stabilit în SUA. Judecătorul nu a precizat sursa acestor informații despre Ursu și nici sursa aprecierilor sale despre practicile regimului comunist.
Gheorghe Ursu a murit în arestul Miliției Capitalei, în 1985, fiind bătut sistematic de anchetatori și de colegii de arest, tocmiți de organele de anchetă. La 1 iulie 2014, el ar fi împlinit 88 de ani.
Procurorii au respins sistematic, în ultimii ani, plângerile penale ale fiului lui Ursu, motivând fie că infracțiunea nu există, fie că fapta – omor calificat sau crime împotriva umanității – s-a prescris.