„În Legea Învățământului avem art. 253, care dădea dreptul profesorilor care au trecut prin concursul de titularizare și care au luat note mai mari decât 7 să profite, să beneficieze de această notă și în următorii 6 ani. Acest articol a funcționat în Legea Învățământului până anul acesta, când, în urma unei inițiative legislative care încerca să măreaască durata de la 6 la 10 ani, Președintele a trimis Curții Constituționale pentru evaluarea de constituționalitate și CCR a decis anularea acestui articol și din inițiativă și din lege. Ca urmare, nu mai suntem în situația acum să folosim beneficiile unui drept câștigat de profesorii care luaseră note mai mari decât 7″, a precizat Ecaterina Andronescu, în cadrul unei declarații de presă susținută la Guvern.
Totodată, ministrul a spus că încearcă acum, printr-o OUG, pe care speră să o aducă pe ordinea de zi în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, să găsească o soluție care să repare această situație. „Mesajul meu pentru profesori este să aibă puțintică răbdare”, a mai adăugat Andronescu.
Ministrul a mai precizat că „anual, circa 2.000 de profesori se titularizau pe acest articol, ca urmare, anul acesta, presupun că în jur de 2.000 de profesori n-ar putea beneficia de acest articol. Încercăm să găsim o formulă care să schimbe durata contractului pe durată determinată pe un contract pe durata viabilității postului”.
Ecaterina Andronescu crede că excepția de neconstituționalitate vine ca urmare a explicațiilor neclare. Aceasta a spus că nu s-a explicat faptul că nu era o modalitate titularizare pe altă cale, CCR interpretând că aceasta este o cale de titularizare pe o altă ușă, nu prin concurs.
Însă, „hotărârea este hotărâre, nu avem cum să nu o respectăm. În ordonanță încercăm să găsim o formulă care să se lege de durata contractului de muncă și să încercăm să-l transformăm pe o durată mai mare pe cel care este pe durată de un an, pentru cei care se află în această situație”, a completat ministrul Educației.