Andronescu: Dacă se dovedește că profesorii de la Bioterra sunt vinovați, nu mai au ce căuta acolo

Andronescu: Dacă se dovedește că profesorii de la Bioterra sunt vinovați, nu mai au ce căuta acolo
Publicat: 30/09/2012, 16:35
Actualizat: 26/03/2019, 05:37

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, duminică, la Alba Iulia, că în cazul în care se va dovedi că profesorii de la Universitatea Bioterra acuzați de divulgarea unor subiecte de licență sunt vinovați, aceștia „nu mai au ce căuta acolo”, unitatea „trebuie să îi scoată”.

Ecaterina Andronescu a spus, într-o conferință de presă, întrebată de situația de la Universitatea Bioterra, că, dacă profesorii anchetați sunt vinovați, unitatea de învățământ „trebuie să-i scoată”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Dacă se dovedește că sunt vinovați (profesorii anchetați – n.r.), nu mai au ce căuta în universitate și o spun răspicat. Cred că universitatea are pârghii să-i scoată. În momentul în care intră în anchetă penală, ar trebui să-i și scoată imediat din universitate”, a afirmat Andronescu.

Potrivit acesteia, comisia care controlează Universitatea Bioterra se va axa pe verificarea elementelor tehnice, respectiv dacă au fost gestionate corect notele, dacă gestionarea studenților este corectă, conform normativelor, etc.

Ecaterina Andronescu a spus că, în momentul în care ministerul va avea raportul, îl va face public.

„În principiu, noi putem să cerem ARACIS o nouă evaluare, o evaluare urgentă. Poate ministerul să ceară acest lucru, iar ARACIS, după ce face evaluarea, poate să propună ministerului o sancțiune adresată universității, în situația în care sunt nereguli. Dacă se vorbește doar despre cei doi profesori, nu mai au ce căuta în universitate și nu aș vrea să punem semnul vinovăției egale între eventuala vinovăție a celor doi profesori și întreaga universitate. E nedrept, trebuie să vedem ce se întâmplă acolo și să vorbim în cunoștință de cauză”, a afirmat Andronescu.

Totodată, Andronescu a amintit că a fost singurul ministru al Educației după 1990 care a desființat, prin acte normative, 37 de „așa-zise universități”, pe motiv că „erau centre de producere de resurse”.

„În ceea ce privește universitățile care acum se află în peisajul academic românesc, trebuie să vă spun că există pârghiile necesare ca fiecare universitate să nu intre în niciun fel de derapaje. Două sunt aceste pârghii. O pârghie se referă la autoevaluarea sau evaluarea internă, așa cum este ea definită din lege. Prin această evaluare internă universitatea trebuie să-și creeze pârghiile și procedurile să sesizeze aceste derapaje și să le poată scoate din peisajul academic. Acesta este lucrul cel mai important și la prima întâlnire pe care o voi avea cu rectorii universităților voi aduce în discuție acest subiect al necesității de a avea proceduri interne de evaluare în așa fel încât anumite lucruri care sunt anormale față de mersul academic normal să poată fi sesizate la timp și să poată fi scoase sau ameliorate. A doua modalitate prin care universitatea poate să se protejeze să-și asigure securitatea calității învățământului este evaluarea externă. Evaluarea externă se realizează din patru în patru ani și este asigurată de ARACIS”, a afirmat ministrul Educației.

Ecaterina Andronescu a participat, duminică, la Alba Iulia, la festivitățile de deschidere a anului universitar organizate de Universitatea „1 Decembrie 1918” din municipiu.

Ministrul Ecaterina Andronescu declara, joi, că Universitatea Bioterra din Capitală va fi supusă, începând de luni, unor verificări ale Corpului de control al Ministerului Educației, fiind vizat în special modul de „gestionare” a studenților, începând cu înmatricularea, și a notelor.

Întrebată dacă, în urma verificărilor, există riscul ca universitatea să fie închisă, Andronescu a spus: „Există și acest risc, dar sunt multe alte măsuri până acolo”.

Adrian Dulugeac, șef de lucrări la Universitatea Bioterra București, a fost reținut de procurori, joi, fiind acuzat de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității, fals intelectual și material în înscrisuri oficiale, uz de fals și instigare la fals intelectual și material.

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), din probatoriul administrat în cauză s-a reținut faptul că, în perioada iunie – iulie 2012, Dulugeac a furnizat informații ce nu sunt destinate publicității mai multor persoane care au susținut examenul de licență la Universitatea Bioterra București.

Totodată, arăta sursa citată, cu ajutorul mai multor funcționari din cadrul universității, învinuitul a modificat notele obținute la susținerea lucrării de licență sau la alte examene semestriale sau anuale, ori a procedat la notarea unor studenți fără ca aceștia să susțină respectivele examene.

Adrian Dulugeac este șef de lucrări și prodecan la Facultatea de Control și Expertiză a Produselor Alimentare din Universitatea Bioterra. El a fost pus sub acuzare alături de Laura Harcan, șef de lucrări la Facultatea de Drept, în legătură cu divulgarea de subiecte de licență.

Angajații de la Universitatea Bioterra cercetați de procurori ar fi cerut de la studenți între câteva sute și 1.000 de euro pentru o mărire de notă și între 1.000 și 3.000 de euro pentru o diplomă de licență, au declarat, joi, surse judicare.

Potrivit surselor citate, unii studenți erau ajutați să primească subiectele pentru examenul de licență, iar cei care le transmiteau aceste date cereau în schimb până la 500 de euro. De asemenea, pentru cei care vroiau să își mărească notele obținute la examene erau ceruți de la câteva sute până la 1.000 de euro. Au fost și cazuri în care unii studenți au primit note deși nu au participat la examene, pentru obținerea diplomei de licență în acest fel fiind cerute sume între 1.000 și 3.000 de euro.

În acest caz, polițiștii și procurorii au efectuat, joi, 19 percheziții în București, dintre care una domiciliară și 18 la Universitatea Bioterra, precum și alte trei în Olt, Drăgășani și Ilfov. Peste 40 de persoane urmau să fie audiate la sediul Poliției Române.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl considerǎ „cam nebun” pe...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Care sunt scenariile pentru turul 2. Oferta Elenei Lasconi: Guvern PSD-PNL-USR-UDMR. Varianta lui Georgescu: Guvern...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Început de decembrie cu ploi, lapoviță și ninsori. ANM a actualizat prognoza meteo pe 4...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Gabriel Cotabiță ar urma să fie incinerat marți! Ce dezvăluiri a făcut prietenul lui, Iulian...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Final pentru Simona Halep. Ion Țiriac i-a dat verdictul care închide totul: „E de ajuns”
Telefoanele care iti aduc o mică avere. Te poți îmbogăți!
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Nepoata lui Elvis Presley, Riley Keogh vorbește pentru prima dată despre "blestemul" deceselor din familie
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Japonia a lansat proiectul de fuziune FAST pentru energie fără limite până în 2030