Angajații care vor primi BANI în plus la salariu de până la 1.000 de lei pe lună

Angajații care vor primi BANI în plus la salariu de până la 1.000 de lei pe lună
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01/10/2024, 09:21
Actualizat: 01/10/2024, 09:23

În urma aprobării unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei, o anumită categorie de angajați în sistemul de stat vor primi între 250 de lei și 1.000 de lei în plus la salariu, în fiecare lună. 

În ședinţa de luni a Consiliului General al Capitalei, a fost aprobată în unanimitate o decizie asistenţii şi lucrătorii sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor beneficia de stimulente financiare cuprinse între 250 şi 1.000 de lei/lună.

Cuantumul acestor stimulente va fi diferit în funcţie de vechimea angajării angajaților DGASMB. Asistenţii sociali cu o vechime mai mică de un an vor primi 300 de lei, cei cu vechime între un an și trei ani vor beneficia de 500 de lei, personalul cu o vechime între trei și cinci ani va beneficia de 800 de lei în plus la salariu, iar cei cu o vechime de peste cinci ani urmează să primească un stimulent financiar de 1.000 de lei.

În cazul unui lucrător social/tehnician asistenţă socială, cuantumul lunar al stimulentului financiar va fi de: 250 de lei (pentru vechime mai mică de un an), 400 de lei (între 1-3 ani), 600 de lei (3 – 5 ani), 800 de lei (mai mult de 5 ani).

Potrivit unui raport, angajații din sistemul de asistenţă socială sunt printre cei mai expuși factorilor de risc, care în ultimii patru ani s-au diversificat în urma pandemiei COVID-19 şi şi a conflictului armat din Ucraina.

„Lucrătorii din linia întâi din domeniul asistenţei sociale au fost obligaţi să identifice, din mers, cele mai adecvate măsuri care să răspundă nevoilor persoanelor aflate în risc de marginalizare socială. Acest cumul de factori a condus la o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a lucrătorilor din sistemul de asistenţă socială, fapt ce s-a concretizat în creşterea numărului de zile de concediu medical, ca urmare a degradării progresive cauzate de bolile cronice şi a demisiilor. La toate acestea se adaugă procentul deloc de neglijat al persoanelor care se pensionează”, se arată în document.

Scopul autorităților este acela de a sprijini asistenţa socială, mai ales personalul din prima linie care acordă suport persoanelor în dificultate, se deplasează personal la familiile din comunităţile marginalizate, asigură asistenţă persoanelor vârstnice, celor cu dizabilităţi şi copiilor, oferă suportul necesar victimelor violenţei în familie.

„Circa 60% dintre asistenții noștri sociali pleacă după 2 ani din cauza salariilor mici. Cei mai buni pleacă în Anglia și restul în privat, în domenii care nu au legătură cu asistența socială. La Direcție mai avem 20 de asistenți sociali, ar trebui să avem 120, au plecat masiv în ultimii ani. Prin natura activității, personalul din sistemul de asistență socială este expus factorilor de risc, factori de risc care, în ultimii 4 ani, s-au diversificat că urmare a pandemiei Covid-19 și a conflictului armat din Ucraina. (…) Acest cumul de factori a condus la o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a lucrătorilor din sistemul de asistență socială, fapt ce s-a concretizat în creșterea numărului de zile de concediu medical, că urmare a degradării progresive cauzate de bolile cronice și a demisiilor”, declară Cosmina Simiean, șefa Direcției Generale de Asistență Socială București.

Totodată, salarizarea asistenţilor sociali, stabilită prin Legea 153/2017, se situează „mult sub nivelul personalului cu studii medii din administraţia publică locală”, se menţionează în document. DGASMB dispune de 37 de posturi de asistent social şi 10 posturi de lucrător social, dintre care 21 sunt vacante.

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
De ce, în România, erorile medicale nu se raportează, ci se bagă sub preș. Pacient:...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Doi pensionari români prinși pe aeroport cu bijuterii de lux în valoare de 650.000 de...
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
O insulă spectaculoasă a fost scoasă la vânzare într-o destinație de vacanță preferată a românilor,...
Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare rânduită în Biserică astăzi, pe 1 octombrie. Ce spune preotul despre...
Cod galben de ninsori în România după ciclonul Ashley! Zonele unde lapovița și vântul puternic...
Data la care vor fi virate pensiile pe card în luna octombrie 2024
Cât cheltuie un turist pe cazare în România. Oraşul cu cele mai mari preţuri 
Româncă de 42 de ani ucisă "din curiozitate" de un tânăr de 17 ani. Femeia...
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, implicat într-un grav accident rutier. Edilul a fost transportat la...
DOLIU în lumea filmului! A murit o LEGENDĂ a Generației de Aur
Duba cu care Dacia ar putea cuceri Europa. Cum arată creația unui român? - GALERIE...
Putin nu face niciun pas înapoi: toate obiectivele vor fi atinse în Ucraina
INOVAȚIE sau NEBUNIE curată?! De ce vrea NASA să tragă cu gloanțe spre Lună și...
Elena Udrea, ELIBERATĂ azi din închisoare? Decizia de la Instanța Supremă
Schimbare majoră pentru toți bugetarii. Nu mai au voie să facă asta
Cine a câștigat prima imunitate din Malaezia. Trei echipe s-au calificat la jocul de amuletă
A fost împușcat la ieșirea din sediul unei televiziuni
Ce declarații a făcut Ștefan Stan despre fosta lui soție. Cum va proceda atunci când...
Când prăznuim Sfânta Cuvioasă Parascheva în OCTOMBRIE 2024
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Cercetătorii au testat un nou mod de a produce combustibil sustenabil pentru aviație