Angajații care vor primi BANI în plus la salariu de până la 1.000 de lei pe lună
În urma aprobării unei hotărâri a Consiliului General al Capitalei, o anumită categorie de angajați în sistemul de stat vor primi între 250 de lei și 1.000 de lei în plus la salariu, în fiecare lună.
În ședinţa de luni a Consiliului General al Capitalei, a fost aprobată în unanimitate o decizie asistenţii şi lucrătorii sociali de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti vor beneficia de stimulente financiare cuprinse între 250 şi 1.000 de lei/lună.
Cuantumul acestor stimulente va fi diferit în funcţie de vechimea angajării angajaților DGASMB. Asistenţii sociali cu o vechime mai mică de un an vor primi 300 de lei, cei cu vechime între un an și trei ani vor beneficia de 500 de lei, personalul cu o vechime între trei și cinci ani va beneficia de 800 de lei în plus la salariu, iar cei cu o vechime de peste cinci ani urmează să primească un stimulent financiar de 1.000 de lei.
În cazul unui lucrător social/tehnician asistenţă socială, cuantumul lunar al stimulentului financiar va fi de: 250 de lei (pentru vechime mai mică de un an), 400 de lei (între 1-3 ani), 600 de lei (3 – 5 ani), 800 de lei (mai mult de 5 ani).
Potrivit unui raport, angajații din sistemul de asistenţă socială sunt printre cei mai expuși factorilor de risc, care în ultimii patru ani s-au diversificat în urma pandemiei COVID-19 şi şi a conflictului armat din Ucraina.
„Lucrătorii din linia întâi din domeniul asistenţei sociale au fost obligaţi să identifice, din mers, cele mai adecvate măsuri care să răspundă nevoilor persoanelor aflate în risc de marginalizare socială. Acest cumul de factori a condus la o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a lucrătorilor din sistemul de asistenţă socială, fapt ce s-a concretizat în creşterea numărului de zile de concediu medical, ca urmare a degradării progresive cauzate de bolile cronice şi a demisiilor. La toate acestea se adaugă procentul deloc de neglijat al persoanelor care se pensionează”, se arată în document.
Scopul autorităților este acela de a sprijini asistenţa socială, mai ales personalul din prima linie care acordă suport persoanelor în dificultate, se deplasează personal la familiile din comunităţile marginalizate, asigură asistenţă persoanelor vârstnice, celor cu dizabilităţi şi copiilor, oferă suportul necesar victimelor violenţei în familie.
„Circa 60% dintre asistenții noștri sociali pleacă după 2 ani din cauza salariilor mici. Cei mai buni pleacă în Anglia și restul în privat, în domenii care nu au legătură cu asistența socială. La Direcție mai avem 20 de asistenți sociali, ar trebui să avem 120, au plecat masiv în ultimii ani. Prin natura activității, personalul din sistemul de asistență socială este expus factorilor de risc, factori de risc care, în ultimii 4 ani, s-au diversificat că urmare a pandemiei Covid-19 și a conflictului armat din Ucraina. (…) Acest cumul de factori a condus la o deteriorare alarmantă a stării de sănătate a lucrătorilor din sistemul de asistență socială, fapt ce s-a concretizat în creșterea numărului de zile de concediu medical, că urmare a degradării progresive cauzate de bolile cronice și a demisiilor”, declară Cosmina Simiean, șefa Direcției Generale de Asistență Socială București.
Totodată, salarizarea asistenţilor sociali, stabilită prin Legea 153/2017, se situează „mult sub nivelul personalului cu studii medii din administraţia publică locală”, se menţionează în document. DGASMB dispune de 37 de posturi de asistent social şi 10 posturi de lucrător social, dintre care 21 sunt vacante.