Prima pagină » Știri » Angajații din industria de Apărare, a doua zi de proteste. Veniturile, principala nemulțumire VIDEO

Angajații din industria de Apărare, a doua zi de proteste. Veniturile, principala nemulțumire VIDEO

Detalii în articol

„Suntem aici pentru vechile revendicări care se referă la statutul angajaților din industria de Apărare, salarizarea acestora, pentru modernizarea fluxurilor de fabricație și a produce pentru statutul clar al filialelor noastre ceea ce trebuie să rămână prin reorganizare în cadrul industriei. Toate acestea le vrem îndeplinite pentru că salariații au vârste înaintate și numai în cadrul unor perspective clare putem atrage tinerii să lucreze”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ioan Duicu, lider sindical.

Protestarii sunt nemulțumiți și de faptul că de mai bine de cinci luni nu și-au primit salariile.

O delegația a sindicaliștilor va merge, la ora 18.00, la o discuție cu vicepremierul Viorel Ștefan și cu ministrul Economiei. Aceștia amenință cu proteste ample dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.

„Nu înseamnă că asta și rezolvă problemele de apărare. Noi ne chinuim de ani de zile. Dacă se merge în ritmul asta, în 2, 3 ani industria de aparare dispare în totalitate. Noi avem niște propuneri făcute în care discutăm despre o agenție națională de intetes strategic sub coordonarea primului ministru. Dacă nu facem nimic astăzi, începem o serie de proteste la nivelul societăților zilnice și apoi mitinguri în cascadă în Piața Victoriei”, a explicat Constantin Bucuroiu, reprezentant al Federației Solidaritatea Metal.

Peste 100 de angajați din industria de Apărare au protestat și marți în fața Guvernului.

„Legea 232/2016, privind industria națională de apărare, prevede niște facilități de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menținerii specialiștilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, acești oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialiști. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluții de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producției și la un câștig mai mare pentru bugetul de stat”, reiese dintr-un comunicat de presă transmis, luni, de Sindicatul CNS Cartel Alfa.

Sindicaliștii susțin că nu s-a realizat o planificare a minimului de investiții care ar putea să ajute societățile din industria de apărare în dezvoltarea relațiilor comerciale, astfel încât societățile românești să poată intra în competiția de pe piața mondială.

De asemenea, CNS Cartel Alfa cere ca aceste societăți comerciale să fie transformate în agenții naționale, așa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcționeze după principiile concurenței în materie pe piața liberă, ci după o strategie națională în domeniu.

„Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativității ca un procent din contractele de achiziție de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure ca din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în țară și să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone. In contextul în care guvernul actual, partidele politice care îl susțin, cât și cel anterior susțin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor și rezolvarea de urgență a problemelor semnalate”, se mai artă în comunicatul sindicatului.

Autor

Citește și