Angajaţii Google lansează primul sindicat din istoria companiei, inițiativă ce poate duce la mişcări similare în Silicon Valley. Tensiunile cu managementul continuă să crească.
Angajaţii din cadrul Google şi cei ai companiei-mamă Alphabet au anunţat luni crearea unui sindicat, în ceea ce reprezintă până acum apogeul a câţiva ani de tensiuni între muncitori şi conducere, informează Bloomberg.
Sindicatul Muncitorilor Alphabet a declarat că va fi deschis pentru toţi angajaţii şi contractorii, indiferent de încadrarea şi rolul pe care îl deţin în firmă, urmând să fie ales în scurt timp un board de directori.
Efortul reprezintă o campanie rară în cadrul unei firme majore de internet din SUA şi este susţinut de Communications Workers of America (CWA), cel mai mare sindicat de comunicare şi mass-media din Statele Unite, ca parte a unei noi iniţiative concentrate asupra sectorului tech, numită CODE-CWA.
„Vom angaja organizatori abili care să-i asigure pe angajaţi că Google ştie că vor lucra doar dacă le vor fi reflectate valorile”, afirmă Dylan Baker, inginer de software al Google.
Un sindicat eficient ar limita autoritatea exercitată de executivi şi poate inspira eforturi similare de-a lungul Silicon Valley, care a evitat până acum sindicalizarea. Grupul a mai declarat că plănuieşte să abordeze probleme precum compensarea şi clasificarea lucrătorilor.
Cu toate acestea, anunţul nu a specificat dacă noua organizaţie va încerca să obţină majoritate de-a lungul forţei de muncă din cadrul Alphabet sau să atingă o negociere colectivă cu firma, proces care a fost combătut constant de corporaţiile americane.
În ultimii ani, Google a intrat într-un conflict cu mai mulţi angajaţi în urma semnării unor acorduri cu armata SUA. Mai mult, muncitorii au criticat vehement compania din cauza unui pachet compensatoriu care a fost acordat unui angajat acuzat de hărţuire sexuală.
În 2018, un protest al muncitorilor a dus la pierderea unui contract prin intermediul căruia Google ar fi putut dezvolta sisteme cu inteligenţă artificială pentru Pentagon.