Prima pagină » Știri » Angajații RADEF continuă pichetarea Ministerului Culturii și se plâng că ministrul interimar Ponta nu vine la muncă

Angajații RADEF continuă pichetarea Ministerului Culturii și se plâng că ministrul interimar Ponta nu vine la muncă

Angajații RADEF continuă pichetarea Ministerului Culturii și se plâng că ministrul interimar Ponta nu vine la muncă
Angajații RADEF continuă pichetarea Ministerului Culturii și se plâng că ministrul interimar Ponta nu vine la muncă

Protestele au început luni, între orele 10.00 – 12.00, au continuat marți, între aceleași ore, și se vor desfășura zilnic până pe 13 noiembrie, în același interval orar, în fața sediului din București al Ministerului Culturii.

„Vom continua în fiecare zi, până pe 13 noiembrie, cât avem autorizație”, a declarat marți, pentru MEDIAFAX, Maria Bikfalvi, președintele Sindicatului Liber RomâniaFilm.

La proteste participă în fiecare zi în jur de 50 de persoane. „Pentru că noi trebuie să ne desfășurăm și activitatea zilnică, iar pe cei din țară nu avem cum să îi aducem, pentru că nu sunt bani”, a explicat Maria Bikfalvi.

Ea a mai spus că, în cazul în care până la acea dată nu vor fi soluționate revendicările angajaților regiei, autorizația de pichetare a Ministerului Culturii poate fi prelungită.

„În fiecare zi vom fi acolo, până când cineva se va apleca asupra problemei, pentru că chiar nu se mai poate. Lucrurile sunt scăpate rău de sub control. La minister nu e nimeni care să-și asume răspunderea. Domnul ministru din păcate nu vine la muncă, domnul Victor Ponta (ministru interimar al Culturii, n.r.), pentru că domnul Kelemen Hunor nu mai are nicio treabă”, a spus Bikfalvi.

Totodată, Maria Bikfalvi a spus că reprezentanții sindicatului au discutat cu Alexandru Oprean, secretar de stat în Ministerul Culturii, însă acesta „nu este factor de decizie”. „Nu avem Consiliu de Administrație în continuare. Ei (cei de la Ministerul Culturii, n.r.) depun toate eforturile ca să facă acest consiliu, dar, din păcate, nu se înscrie nimeni, situația este aceeași”, a spus Maria Bikfalvi.

Maria Bikfalvi a mai spus că sindicatul RomâniaFilm i-am trimis lui Victor Ponta mai multe adrese prin care l-au rugat ca „de urgență să-și asume” sau „să mandateze pe cineva vizavi de problemele acestei regii”.

„Din păcate, nimeni nu face absolut nimic. Am primit de la dumnealui un răspuns vizavi de legea asta 303 (din 2008, n.r.) (…) Ne-a zis că ia act de adresa noastră și o să verifice dacă într-adevăr cele 96 din cele 119 (cinematografe, n.r.) câte au fost date (autorităților locale, n.r.) și-au păstrat sau nu domeniul de activitate. 96 sunt cu lacăte, închise, s-au deteriorat mai rău decât erau, numai șase dintre ele și-au păstrat destinația”, a spus Bikfalvi.

Aceasta a mai spus că au fost primite adrese în care primari din țară îi roagă pe cei de la RomâniaFilm să meargă să își ia cinematografele înapoi.

Ea a precizat că Ministerul Culturii era obligat să preia cinematografele înapoi după patru ani, dacă nu au fost menținute în funcțiune.

„Dumnealor sunt răspunzători, Ministerul Culturii trebuie să inițieze un act normativ prin care această regie trebuie transformată în societate, dacă chiar există voință politică ca aceste cinematografe să poată fi redate cum erau odinioară”, a mai spus Maria Bikfalvi.

Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor (RADEF) RomaniaFilm a predat, în perioada 2009 – 2010, un număr de 95 de săli și grădini de cinematograf către autoritățiile publice locale și județene.

Acestea aveau obligația ca, în termen de patru ani, să asigure investițiile necesare, reabilitarea, dotarea și modernizarea sălilor și grădinilor de spectacol cinematografic preluate de la regie.

Angajații RomâniaFilm au anunțat pe 29 octombrie că vor începe să picheteze sediul Ministerului Culturii, în contextul degradării severe a sălilor și grădinilor de cinematograf din România, dar și al neplății salariilor angajaților regiei.

Citește și