Angajatori: Studenții vin cu cerințe SUPRAREALISTE, inadaptate pieței muncii și pleacă după trei luni de la angajare. Târg de CARIERE la Universitatea Politehnica din București
La eveniment au fost prezente peste 50 de companii de top din țară și străinătate care le expune studenților, dar și absolvenților facultăților cu profil tehnic, cele mai noi oportunități de dezvoltare a carierei profesionale.
„Târgul de cariere se află la prima ediție și este cel mai mare eveniment de acest gen organizat de către Universitatea Politehnica din București. Este cel mai mare târg, pentru că avem peste 55 de companii de top de pe piața muncii, care vin în întâmpinarea studenților cu oportunități de carieră: stagii de practică sau burse care se adresează studenților din anul II sau III sau locuri de muncă pentru tinerii de la master. (…) Așteptăm în cele două zile de târg (n.r. – miercuri și joi) circa 20.000 de studenți”, a spus, pentru MEDIAFAX, Aniella Vieriu, organizator.
Sorin Dinescu este student în anul I la Facultatea de Automatică și Calculatoare și spune că-și dorește un stagiu pentru a acumula experiență. Tânărul spune că nu a mai lucrat anterior.
„M-ar interesa un internship. Vreau să învăț acum mai multe, pentru ca atunci când voi termina facultatea să-mi pot găsi un loc de muncă mult mai ușor”, a spus, pentru MEDIAFAX, Sorin Dinescu.
O altă tânără prezentă la târg, Isabela Cintuc, spune că este interesată atât de un stagiu, cât și un loc de muncă.
„Sunt în anul III la Știința și Ingineria Materialelor, dar fac specializarea Inginerie Medicală. Sunt aici ca să-mi găsesc un job, dar mai mult stagiu de practică pentru că, fiind în anul III, voi avea nevoie de practica de licență. Momentan aștept să văd dacă sunt selectată pentru că am trimis CV-urile. (…) Vreau să lucrez în domeniul în care studiez la facultate. Am lucrat o perioadă la o firmă de asigurări în sănătate și mi-a plăcut, am acumulat și experiență”, a spus tânăra.
Angajatorii spun că studenții au multe preferințe pentru experiența pe care o au și vin cu cerințe „suprarealiste”.
„E din ce în ce mai dificil. (…) Nu doar angajatorul face regulile, dar și din partea celor care aplică la job sunt solicitări din ce în ce mai mari. E o provocare nu doar în procesul de angajare, dar și de menținere a anagajaților. (…) Studenții vin cu cerințe suprarealiste care nu sunt adaptate pieței muncii, și nu mă refer aici doar la salarii, dar și la programul de muncă, la poziția în cadrul firmei. Toți își doresc să intre în piața muncii direct pe poziția de manager sau team leader, pe poziții de conducere”, a spus Alina Mircea, recrutor.
Specialiștii în recrutare mai spun că tinerii nu sunt serioși la locul de muncă.
„Ne confruntăm cu lipsa de angajament. (…) Nu sunt stabili la locul de muncă. (…) Majoritatea pleacă după termenul de probă, adică acele trei luni, uneori nici nu încheie. Dar am avut și studenți care au rămas și au fost serioși”, a mai spus Alina Mircea.
Târgul de cariere de la Universitatea Politehnica din București se află la prima ediție.