Afirmațiile cancelarului Germaniei au fost făcute, joi, la Berlin, în cadrul conferinței de presă pe care Angela Merkel a susținut-o la finalul întrevederii cu premierul român, Dacian Cioloș.
În acest context, un jurnalist german i-a cerut cancelarului german să își exprime un punct de vedere cu privire la intenția unor politicieni germani de a introduce pentru cetățenii statelor membre UE obligativitatea efectuării unui an de muncă în Germania înainte ca aceștia să poată beneficia de prestații sociale din partea statului.
Angela Merkel a spus că această problemă este una care preocupă și alte state membre și a dat ca exemplu Marea Britanie, precizând că trebuie găsită o soluție în acest sens. În opinia sa, statele membre ale UE se confruntă cu o situație dificilă din cauza faptului că există sisteme sociale diferite și pentru că fiecare stat are obligații sociale față de proprii cetățeni, dar nu și față de cetățenii proveniți din alte state, mai ales față de cei care nu muncesc.
Cancelarul german consideră „corectă” o astfel de abordare, Merkel explicând că aceasta nu înseamnă îngrădirea liberei circulații a forței de muncă.
„Putem să lucrăm peste tot în Europa, această intenție nu include că putem să primim și prestații sociale încă din prima zi”, a spus Merkel.
Angela Merkel a făcut referire directă la cetățenii români, ea precizând că cei care muncesc sunt bineveniți în Germania, dar cei care cer ajutor social din partea statului german fără a lucra trebuie să se adreseze statului de proveninență. Ea a afirmat că trebuie modificată și legislația.
„Fiecare român care lucrează la noi este foarte bine primit, sunt foarte mulți români în Germania în ultimul timp, dar dacă este vorba de prestații sociale care nu se bazează pe o activitate de muncă sunt de părere că această persoană poate să se ducă înapoi în patria respectivă. Noi nu suntem o uniune socială, avem diferite sisteme sociale, aceste lucruri trebuie să le reflecte și legislația și trebuie să găsim o soluție”, a mai spus Merkel.