Prima pagină » Știri » Angela Toncescu și soțul fostei adjuncte DIICOT, reținuți pentru corupție

Angela Toncescu și soțul fostei adjuncte DIICOT, reținuți pentru corupție

Angela Toncescu și soțul fostei adjuncte DIICOT, reținuți pentru corupție
Angela Toncescu, președintele Consiliului de Administrație al Carpatica Asigurări și fostă șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (precursoarea ASF), a fost reținută de procurorii DNA pentru cumpărare de influență. În dosar a mai fost reținut omul de afaceri Dan Hosu, soțul procurorului Giorgiana Hosu, fosta adjunctă a DIICOT, care deține și o firmă de asigurări. Cătălin Marian Cataramă, șeful Serviciului de Combatere a Traficului cu Migranți din Poliția Română a fost pus sub control judiciar în acest dosar. Toncescu este acuzată că, pentru a-și obține poziția la Carpatica Asig și pentru a promova interesele acestei companii la nivelul ASF, a apelat la ceilalți inculpați care la rândul lor să-și exercite influența asupra unor membri ASF. În schimb, cei care au ajutat-o pe Toncescu ar fi primit de la Carpatica indemnizații lunare, mascate prin contracte păguboase cu firmele lor de asigurări, care s-au ridicat și la 480.000 de euro, fără TVA. Soțul fostei adjuncte a DIICOT, fost șef al Serviciului de Combatere a Traficului de Migranți, este acuzat de asemenea că obținea informații despre persoane decedate de la prietenul său din Poliția Română, actualul șef al Serviciului respectiv, apoi încheia înțelegeri cu urmașii decedaților, obținând procente semnificative din despăgubirile acordate de companiile de asigurări.

Procurorii DNA i-au reținut pe Angela Toncescu, președintele Consiliului de Administrație al Carpatica Asigurări și fostă șefă a Comisiei de Supravghere a Asigurărilor (precursoarea ASF), pentru cumpărare de influență, pe Dan Hosu, fost șef în Poliția Română și soțul procurorului Giorgiana Hosu, fostă adjunctă a DIICOT pe vremea mandatului Alinei Bica, pentru trafic de influență, dare de mită, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la folosirea informațiilor secrete pentru obținerea de foloase necuvenite, precum și pe Ion Sorin Tatu, administrator al unei firme, pentru trafic de influență. De asemenea, a fost pus sub control judiciar Cătălin Marian Cataramă, șeful Serviciului de Combatere a Traficului cu Migranți din Poliția Română, sub acuzațiile de luare de mită, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic și folosirea de informații secrete pentru obținere de foloase necuvenite.

Conform unor surse Mediafax, în dosar ar fi vizat și un parlamentar, DNA precizând că în dosar mai sunt cercetate și alte persoane.

Procurorii DNA arată că începând cu 30 martie 2015, Angela Toncescu ar fi acționat sistematic pentru influențarea deciziilor de la nivelul ASF, pentru a-și promova interesele sale și ale Carpatica Asig. Printre acestea s-au numărat avizul pentru numirea sa în funcția de președinte al Consiliului de Administrației a companiei de asigurări, dar și neadoptarea unor decizii nefavorabile Carpatica Asig, arată DNA.

Interesele Angelei Toncescu la nivelul ASF ar fi fost susținute prin Dan Hosu, care este polițist pensionar și deține o firmă de asigurări numită „Despăgubiri, Accidente, Vătămări SRL”, de Ion Sorin Tatu și de o altă persoană, toți trei având firme de asigurări. Ei ar fi intervenit la nivelul ASF, pentru a influența persoane din conducere.

În schimb, în perioada martie 2015-martie 2016, ei ar fi primit indemnizații lunare de la Carpatica Asig, banii fiind mascați prin contracte păguboase, încheiate între Carpatica Asig și firmele lor de asigurări, valoarea acestora ajungând și la 480.000 de euro fără TVA, conform DNA.

Acțiunile lui Hosu și Tatu ar fi vizat influențarea voturilor din ședința de pe 4 august 2015 a Consiliului ASF, astfel încât să fie demarată procedura de avizare a Angelei Toncescu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al Carpatica Asig, să nu fie sancționată Angela Toncescu pentru nereguli anterioare și să fie menținută măsura de redresare a Carpatica Asig, deși situația companiei ar fi impus intrarea în insolvență și retragerea autorizării de funcționare, ca urmare a faptului că nu fusese capitalizată cu aproximativ 100 de milioane de euro.

Procurorii DNA mai arată că Dan Hosu, având „un ascendent moral” asupra lui Cătălin Marian Cataramă (Hosu fusese șeful Serviciului de combatere a traficului cu migranți din Poliția Română, Direcția de Combatere a Crimei Organizate, iar Cataramă este actualul șef), l-ar fi instigat pe Cataramă să acceseze fără drept sistemul informatic al MAI, respectiv al Direcției pentru Evidența Populației și să-i furnizeze datele de identificare ale unor persoane decedate.

Hosu s-ar fi folosit de aceste date pentru a încheia înțelegeri patrimoniale cu urmașii persoanelor decedate, pentru a obține un procent semnificativ din sumele care urmau să fie acordate ca despăgubiri de către societățile de asigurare. În schimb, pe 26 august 2016, Hosu i-ar fi oferit lui Cataramă un sejur pe litoralul românesc, arată DNA.

Cei trei reținuți vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, marți, la instanța supremă.

Citește și