Prima pagină » Știri » ANI a amendat 22 de deputați. Motivul pentru care fiecare trebuie să plătească 2.000 de lei

ANI a amendat 22 de deputați. Motivul pentru care fiecare trebuie să plătească 2.000 de lei

ANI a amendat 22 de deputați. Motivul pentru care fiecare trebuie să plătească 2.000 de lei
Agenția Națională de Integritate (ANI) i-a amendat marți pe cei 22 de deputați din Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, cu câte 2.000 de lei, pentru că aceștia nu pun în aplicare Raportul de evaluare al ANI, prin care deputatul PNL Petre Roman a fost găsit incompatibil cu funcția.

ANI i-a transmis președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, faptul că marți a decis amendarea cu cuantumul maxim de 2.000 de lei pentru cei 22 de deputați care fac parte din Comisia Juridică, de Disciplină și Imunități, conform unui document obținut de gândul.

Măsura vine ca urmare a faptului că aceștia au refuzat să ia constate de drept că mandatul de deputat al lui Petre Roman a încetat, ca urmare a rămânerii definitive a Raportului de Evaluare al ANI în cazul lui. Roman a fost găsit incompatibil cu funcția, după ce inspectorii ANI au constatat că din 20 decembrie, Roman a fost simultan și deputat, și persoană fizică autorizată. Raportul ANI a rămas definitiv după ce Petre Roman nu l-a contestat în instanță în termenul legal.

Marți, ANI i-a amendat cu câte 2.000 de lei pe deputații Nicolae Nica, Theodor Nicolescu, Valeria Schelean, Gabriel Andronache, Sorin Stragea, Luminița Adam, Steluța Cătăniciu, Dănuț Culețu, Ioan Cupșa, Daniel Fenechiu, Daniel Florea, Iusein Ibram, Aurelian Ionescu, Marius Manolache, Ion Marocico, Ion Bogdan Mihăilescu, Niculina Mocioi, Cosmin Necula, Eugen Nicolicea, Victor Roman, Cătălina Ștefănescu și Vasile Varga.

ANI solicită din nou marți, la doar o zi după o solicitare similară, constatarea „demiterii de drept, din calitatea de deputat, a domnului Petre Roman, ca urmare a faptului că Raportul de evaluare (…) a rămas definitiv prin necontestare”.

Amenda de 2.000 de lei reprezintă cuantumul maxim de amendă prevăzut de articolul 29 din legea privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, care spune că „neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune”.

Citește și