ANI cere din nou revocarea din funcție a deputatului Petre Roman

Publicat: 02 02. 2015, 18:11

„Cel mai recent raport al Comisiei Europene privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare critică procedura de încetare a mandatelor privind membrii Parlamentului, respectiv cazul foștilor senatori Mircea Diaconu și Mora Akos, precum și a fostului deputat Ștefan Bucur Stoica. În același raport se menționează faptul că «aplicarea de către Parlament a deciziilor ANI (și anume a celor care au fost confirmate în instanță) este în continuare inegală, în ciuda speranței că reformele vor spori gradul de aplicare automată a acestora. Într-un caz emblematic soluția n-a fost găsită decât după ce senatorul în cauză și-a dat demisia»”, arată ANI, într-un comunicat de presă.

Comisia juridică a Camerei Deputaților a amânat, luni, o decizie în privința incompatibilității deputatului PNL Petre Roman, urmând să ceară Biroului Permanent să solicite ANI un punct de vedere privind documentele depuse de Roman, care susține că procesul în cazul său nu s-a încheiat.

Petre Roman i-a anunțat pe membrii comisiei că nu este de acord cu punctul de vedere al ANI potrivit căruia nu ar fi contestat raportul privind incompatibilitatea sa și susține că două certificate de grefă de la Tribunalul București și Curtea de Apel București dovedesc că a solicitat în instanță anularea raportului ANI.

„Atâta timp cât am această situație, acest drept de a-mi căuta dreptatea în justiție, nu se poate confirma ceea ce pretinde ANI”, a spus Roman.

El a precizat că și „chitanța privind taxa de timbru a fost depusă în timp util”.

Plenul Camerei Deputaților urma să ia act, în ședința de luni, de încetarea mandatului lui Petre Roman, pe baza raportului Comisiei Juridice pe marginea solicitării Agenției Naționale de Integritate.

Deputatul PNL Petre Roman a depus o nouă contestație la raportul ANI prin care a fost constatat incompatibil, însă de această dată acțiunea a fost înaintată la Curtea de Apel București, dosarul fiind înregistrat în 16 ianuarie.

Anterior, Petre Roman a contestat raportul ANI la Tribunalul București, instanța constatând faptul că acțiunea împotriva raportului ANI a fost depusă la o altă instanță decât cea competentă, care era Curtea de Apel București. Mai mult, deputatul PNL nu prezentase dovada achitării taxei de timbru.

Astfel, Tribunalul București a respins definitiv sesizarea lui Petre Roman, precizând că deputatul nu mai poate contesta raportul de incompatibilitate al ANI pe numele său.

La jumătatea lunii ianuarie, Agenția Națională de Integritate a înaintat Camerei Deputaților o adresă în care solicită să se constate încetarea mandatului deputatului Petre Roman, prezentând dovada faptului că la Curtea de Apel București nu a fost înregistrată vreo contestație în termenul prevăzut de lege până la rămânerea definitivă a raportului ANI.

În martie 2014, ANI a constatat că Petre Roman a fost în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât deținea, simultan, funcția de deputat și calitatea de persoană fizică autorizată – Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată.