ANI: Director de la Centrul de Cercetări Științifice al MApN, în conflict de interese administrativ
Agenția Națională de Integritate a constatat un conflict de interese în cazul lui Victor Voicu, director în cadrul Centrului de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale, care ar fi semnat trei contracte de prestări servicii cu o firmă la care soția sa este acționar.
„Voicu Victor a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese în materie administrativă, întrucât, în perioada exercitării funcției de conducere, acesta, având un interes personal de natură patrimonială ce a influențat îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi reveneau, a semnat trei contracte de prestări servicii încheiate de Centrul de Cercetări Științifice Medico-Militare al Ministerului Apărării Naționale cu o societate comercială la care soția sa dețne calitatea de acționar și funcția de cenzor”, arată vineri Agenția Națională de Integritate (ANI), într-un comunicat de presă.
Societatea comercială a încasat, în baza acestor contracte, 52.960 de lei, a precizat sursa citată.
ANI susține că Victor Voicu a încălcat dispozițiilor articolului 70 din Legea 161/2003, potrivit cărora „prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative”.
Victor Voicu a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare și elementele identificate, iar acesta a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, a precizat ANI.
Potrivit prevederilor legale, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective. Persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.