Prima pagină » Știri » ANI: Dorina Danielescu, incompatibilă pentru că este și procuror civil, și colonel activ în MApN

ANI: Dorina Danielescu, incompatibilă pentru că este și procuror civil, și colonel activ în MApN

ANI: Dorina Danielescu, incompatibilă pentru că este și procuror civil, și colonel activ în MApN
Procuroarea Dorina Danielescu - fost șef al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, demis de premierul Victor Ponta - a fost găsită incompatibilă de ANI, întrucât e și magistrat civil, detașat la Ministerul Apărării Naționale, dar și colonel activ, ordinul militar nefiind revocat.

Procuroarea Dorina Danielescu – fost șef al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, demis de premierul Victor Ponta – a fost găsită incompatibilă de ANI, întrucât e și magistrat civil, detașat la Ministerul Apărării Naționale, dar și colonel activ, ordinul militar nefiind revocat.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat, în urma procedurilor de evaluare, încălcarea legislației privind regimul juridic al incompatibilităților de către Dorina Danielescu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, detașată la Ministerul Apărării Naționale.

ANI a dispus sesizarea Ministerului Apărării Naținale, dar și a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea luării măsurilor legale care se impun.

Sub aspect procedural, au fost îndeplinite cerințele Legii 176/2010, referitoare la înștiințarea persoanelor evaluate, Dorina Danielescu fiind informată, în 30 iulie 2012, 17 ianuarie 2013 și 1 februarie 2013, despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.

În urma evaluărilor efectuate începând cu data de 30 iulie 2012 s-a constatat faptul că Dorina Danielescu se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 18 septembrie 2012 (dată la care Secția pentru procurori din cadrul CSM a hotărât respingerea cererii de transfer la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel), întrucât exercită atât funcția de procuror civil în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, detașată la Ministerul Apărării Naționale, cât și calitatea de cadru militar în activitate, încălcând, astfel, dispozițiile art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și ale art. 101, alin. (1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției, cu modificările și completările ulterioare.

Începând cu anul 2004, Dorina Danielescu ocupă funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești.

La data de 16 iulie 2012, prin Ordin al ministrului Apărării Naționale, Dorina Danielescu a fost chemată în activitate, cu gradul de colonel, confirmată în serviciul justiție militară, specialitatea militară nr. 116 – magistratură militară și pusă la dispoziția Secției Parchetelor Militare, în vederea încadrării. Până la data constatării stării de incompatibilitate, ordinul prin care i-a fost acordat gradul de colonel nu a fost revocat, contrar prevederilor legale în materie.

În 18 septembrie 2012, prin Hotărârea Secției pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, s-a hotărât respingerea cererii de transfer de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești la Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, formulată de procurorul Dorina Danielescu.

Conform art. 5, alin. (1) din Legea 303/2004, „funcțiile de judecător, procuror, magistrat-asistent și asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcții publice sau private, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior, precum și a celor de instruire din cadrul Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri, în condițiile legii”.

De asemenea, potrivit Legii 161/2003, „funcția de judecător și procuror este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior”.

Persoana față de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de trei ani.

În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcție sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicția de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești de confirmare a existenței unei stări de incompatibilitate.

Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilității, în termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanța de contencios administrativ.

Verificarea Dorinei Danielescu a survenit solicitării Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 30 iulie 2012, adresată Agenției Naționale de Integritate. CSM a solicitat ANI să verifice dacă procuroarea Dorina Danielescu, consilier personal al ministrului Apărării, este incompatibilă, fiind și colonel activ, grad obținut la solicitarea ei.

CSM a solicitat efectuarea unor verificări din partea ANI în legătură cu existența unei eventuale stări de incompatibilitate între calitatea de procuror a Dorinei Danilescu, de la parchetul Curții de Apel Ploiești, detașată la Ministerul Apărării Naționale în funcția de consilier al ministrului, și calitatea de ofițer activ al Armatei Române, dobândită de magistrată la solicitarea sa, prin ordinul ministerial numărul 334 din 16 iulie 2012.

CSM invoca prevederile articolului 5 – (1) din legea 303/2004, potrivit căruia „funcțiile de judecător, procuror, magistrat-asistent și asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte funcții publice sau private, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior, precum și a celor de instruire din cadrul Institutului Național al Magistraturii și al Școlii Naționale de Grefieri, în condițiile legii”.

Daniela Danilescu, după ce a fost demisă în mai 2012 de premierul Victor Ponta de la conducerea ANRP, a fost detașată de la Parchetul Curții de Apel Ploiești la Ministerul Apărării Naționale.

Fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobrițiu, a decis în 16 iulie 2012 activarea procuroarei Dorina Danilescu în gradul de colonel, desemnând-o să coordoneze activitățile derulate de Direcția Investigare a Corupției și Fraudelor, Corpul de Control și Direcția Audit Intern ale MApN.

„Potrivit art. 61 alin. (3) din Ordinul ministrului apărării naționale nr. M.30/2012 pentru aprobarea Instrucțiunilor privind recrutarea, selecția, formarea profesională și evoluția în cariera militară în Armata României, «în funcție de nevoile de încadrare ale unităților militare și pentru asigurarea funcționalității și operativității acestora, ofițerii în activitate pot proveni și din rândul ofițerilor în rezervă, al maiștrilor militari și subofițerilor în activitate sau al civililor din cadrul sau din afara Ministerului Apărării Naționale, chemați în activitate în condițiile legii, cu respectarea cerințelor de studii prevăzute de legislația națională și cea specifică»”, comunica Biroul de presă al MApN, la solicitarea agenției MEDIAFAX.

Sursa citată preciza că în instituțiile de învățământ ale Ministerului Apărării Naționale nu se formează „ofițeri de arma justiție militară”.

„Chemarea în activitate a doamnei magistrat Danielescu Dorina s-a făcut în conformitate cu prevederile Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, cu acordul acesteia. Obligativitatea îndeplinirii serviciului militar, conform legii, este o condiție necesară numai pentru bărbați și numai în anumite arme și specialități militare, potrivit art.36 lit.g) din Legea nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, care prevede faptul că «Pentru chemarea în activitate, în anumite arme și specialități militare, stabilite prin ordin al miniștrilor sau șefilor instituțiilor în cauză, bărbații trebuie să aibă serviciul militar îndeplinit»”, mai arăta MApN.

Gradul de colonel i s-a acordat în conformitate cu prevederile art. 52 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare, care prevede: „Persoanelor …li se acordă gradele militare în funcție de pregătirea lor, vechimea în specialitatea dobândită pe timpul studiilor, raportată la stagiile minime în grad, precum și de vârsta acestora”.

Procurorul Dorina Danielescu, consilier al ministrului Apărării, care a fost avansată în grad militar, a cerut Consiliului Superior al Magistraturii transferul la Secția Parchetelor Militare, implicit detașarea la Ministerul Apărării Naționale, declarau pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Deși nu a făcut stagiul militar, procuroarea Danilescu a fost avansată în grad de colonel, ofițer activ, precizau sursele citate.

La sfârșitul lunii mai 2012, Dorina Danielescu a fost retrasă de la conducerea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), prin decizie a premierului Victor Ponta. Danielescu ocupa această funcție din octombrie 2011, fiind numită atunci de premierul Emil Boc.

În 5 iunie 2012, Consiliul Superior al Magistraturii stabilise încetarea detașării procuroarei Dorina Danielescu Gheorghe la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, din cadrul Ministerului Finanțelor.

După decizia din 5 iunie, Danielescu ar fi trebuit să-și reia activitatea la Parchetul Curții de Apel Ploiești, însă în 7 iunie 2012, la solicitarea Ministerului Apărării Naționale, procuroarea a fost detașată, pentru trei ani, de către Consiliul Superior al Magistraturii ca șef birou în MApN.

În 8 iunie 2012, procuroarea Danilescu a fost numită în funcția de consilier personal al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobrițoiu.

În 13 iulie 2012, MApN a solicitat CSM încetarea detașării de la Ministerul Apărării a procuroarei Dorina Danielescu pentru a fi transferată în cadrul structurilor militare ale Ministerului Public, iar apoi detașată tot la Apărare. CSM a respins cererea procuroarei, ea rămânând detașată la MApN de la Parchetul din Ploiești, dar și cu gradul de colonel.

Autor

Citește și