Victor Alistar are interdicție de a ocupa funcții publice timp de trei ani, până în 7 august 2012, ca urmare a actului de constatare a incompatibilității sale, rămas definitiv în august 2009, iar alte litigii inițiate de ANFP se referă la alte situații, a precizat, miercuri, ANI.
Agenția Națională de Integritate (ANI) arată, într-un comunicat de presă transmis, miercuri, agenției MEDIAFAX, că prin actul de constatare nr. A/1130/I.I./2009 din data de 20 iulie 2009, rămas definitiv la data de 7 august 2009, prin necontestare, ANI a constatat că Teodor Victor Alistar s-a aflat, în perioada 23 ianuarie 2007 – 1 martie 2009, în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, concomitent, calitățile de funcționar public – purtător de cuvânt în cadrul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, director executiv în cadrul Asociației Române pentru Transparență, începând cu anul 2004, și avocat definitiv în cadrul Cabinetului individual de avocatură „Alistar Teodor Victor”, începând cu 23 ianuarie 2007 și până la data constatării.
„Lui Alistar Teodor Victor i se aplică sancțiunea prevăzută de dispozițiile art. 25, alin. (2) din actul normativ amintit, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică, cu excepția celor electorale, pe o perioadă de 3 ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, respectiv până la data de 07.08.2012”, a precizat ANI.
Totodată, ANI arată că legalitatea sancțiunii în cazul lui Alistar a fost confirmată și de dispozițiile Deciziei Curții Constituționale nr. 54 din 25 ianuarie 2011 referitoare la sesizarea de neconstituționalitate a Hotărârii Plenului Senatului nr. 31 din 15 decembrie 2010 privind alegerea celor doi reprezentanți ai societății civile în Consiliul Superior al Magistraturii, publicată în Monitorul Oficial din 3 februarie 2011.
„Menționăm faptul că orice alte litigii aflate pe rolul instanțelor de judecată au fost inițiate de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP), ca urmare a rămânerii definitive a stării de incompatibilitate, și nu au legătură cu consecințele juridice ale aplicării prevederilor legale privind incompatibilitățile în funcțiile și demnitățile publice”, potrivit ANI.
Președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a declarat, marți seară, pentru MEDIAFAX, că litigiul instituției sale cu Victor Alistar este încheiat, directorul executiv al Transparency International România aflându-se sub interdicția de a ocupa o funcție publică.
„Avem un act de constatare a unei incompatibilități care a rămas definitiv din 2009. Acest lucru este confirmat explicit de Curtea Constituțională. Din punctul nostru de vedere, domnul Alistar s-a aflat în incompatibilitate, așa cum instituția noastră arăta prin respectivul act rămas definitiv, astfel că a fost sancționat automat cu interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani, așa cum prevede legea. Orice alte litigii are domnul Alistar cu alte instituții sau în penal se referă la alte situații, din punctul nostru de vedere lucrurile sint foarte clare”, a declarat Horia Georgescu.
Acesta a ținut să precizeze că, în prezent, instituția pe care o conduce nu se mai află în vreun litigiu cu Victor Alistar.
Victor Alistar, propus de premierul desemnat Victor Ponta pentru funcția de ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparență și relații cu societatea civilă, s-ar putea afla în incompatibilitate după ce nu ar fi contestat o decizie a ANI în acest sens care îl viza.
Această stare de fapt este preluată de Curtea Constituțională (CC) într-o decizie referitoare la validarea sa ca membru în Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Alistar a devenit subiect al unei decizii a Curții Constituționale după ce Senatul a validat propunerea sa ca membru în CSM din partea societății civile. Decizia Senatului prin care Alistar devenea membru al forului suprem al magistraturii a fost contestată la Curtea Constituțională de un grup de parlamentari PDL, care susțineau că Alistar nu ar putea ocupa funcții publice ca urmare a unei decizii de incompatibilitate a Agenției Naționale de Integritate care ar fi rămas definitivă. Judecătorii CC au admis contestația, astfel că Alistar nu a mai ajuns să ocupe respectivul post.
În decizia pe această speță, Curtea Constituțională reține faptul că actul de constatare a stării de incompatibilitate a lui Alistar a rămas definitiv în 7 august 2009, „acesta necontestând actul Agenției Naționale de Integritate în termenul prevăzut de lege, la instanța competentă”.
Conform legii, persoanele care au fost depistate aflându-se în stare de incompatibilitate nu mai au dreptul să ocupe o funcție publică timp de trei ani de la rămânerea definitivă a actului prin care incompatibilitatea a fost constatată.
În replică, Victor Alistar a negat că s-ar afla sub vreo interdicție în acest moment.
„Absolut nu, nu am vreo interdicție de acest gen. Chestiunea expusă atunci de Curtea Constituțională reflecta o situație de fapt valabilă în acel moment și referitoare exclusiv la numnirea mea la CSM”, a declarat Alistar marți seară agenției MEDIAFAX, invocând mai multe hotărâri ale instanțelor și parchetelor, definitive și ele, care confirmă faptul că actul de constatare privind incompatibilitatea sa nu ar fi definitiv și care au apărut după decizia Curții Constituționale din februarie 2011.
„Credeți-mă, s-a verificat!”, a mai declarat Alistar.
Victor Alistar a fost nominalizat ministru delegat la primul-ministru pentru strategii guvernamentale, transparență și relații cu societatea civilă, a anunțat marți seară premierul desemnat Victor Ponta.
Ponta a spus că Victor Alistar este un tehnocrat și că nu va mai coordona Transparency International după ce va deveni ministru.
La câteva minute după anunțul premierului desemnat privindu-l pe Alistar, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a declarat pentru MEDIAFAX că Victor Ponta își începe cariera de prim-ministru încălcând grav legea prin faptul că liderul Transparency International are o decizie definitivă de incompatibilitate cu orice funcție publică până la 12 august 2012.
„Victor Ponta începe cariera de prim-ministru încălcând grav legea pe care tocmai promitea cu glas mieros opiniei publice din România și oficialilor europeni că o va respecta. Victor Alistar, care e propus ministru de către Victor Ponta, are decizie definitivă de incompatibilitate cu orice funcție publică până la 12 august 2012, lucru statuat de altfel și de Curtea Constituțională cu câteva săptămâni în urmă, când a existat tentativa de a-l instala pe Victor Alistar în CSM. Victor Ponta încalcă cu prima sa decizie de prim-ministru desemnat legislația anticorupție”, a spus Voinescu.
Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, marți seară, răspunzând unei întrebări, că justiția a decis că acuzația împotriva lui Victor Alistar în urma căreia s-a dat decizia ca acesta să nu poată ocupa funcții publice timp de trei ani era neîntemeiată, el precizând că, în consecință, Alistar va face parte din Cabinetul său.