Peste 43.000 de absolvenți s-au înregistrat în ultimele două luni ca șomeri, 35.728 dintre ei fiind absolvenți de învățământ liceal sau post-liceal, informează Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).
În perioada 1 iunie – 31 iulie 2013, în baza de date a ANOFM s-au înregistrat 43.008 absolvenți, dintre care 3.970 în iunie și 39.038 în iulie.
Din cei 39.038 de absolvenți înscriși în iulie, 648 au finalizat o formă de învățământ primar, gimnazial sau profesional, 35.728 sunt absolvenți de învățământ liceal sau post-liceal, iar 2.662, de învățământ universitar.
După înscrierea la agențiile de ocupare a forței de muncă sau la alți furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă acreditați, absolvenții pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum și de serviciile de informare și consiliere profesională, și pot participa la cursuri gratuite de formare profesională.
Absolvenții care, într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire, nu reușesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, beneficiază de indemnizație de șomaj, în cuantum de 50 la sută din valoarea indicatorului social de referință, pe o perioadă de șase luni.
Indemnizația de șomaj nu se acordă automat tuturor celor care s-au înscris în termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acordă la cerere.
Cererea, însoțită de documentele necesare, se depun de către solicitant la agenția pentru ocuparea forței de muncă din raza de domiciliu/reședință.