Cu ajutorul acestui aparat, ANP încearcă să limiteze încercările deținuților de a înșela diverse persoane prin metoda cunoscută drept „Accidentul”.
„Aparatul dispune de o tehnică de măsurare unică, ce permite detectarea cu precizie a unor obiecte metalice și nemetalice care sunt fie staționare, fie în mișcare, în diferitele cavități ale corpului. Procedura de screening este eficientă și durează doar câteva secunde. Scanerul este proiectat ca o metodă sigură, non-invazivă, de detectare a obiectelor ascunse. Acesta permite scanarea a 5 zone ale corpului. Sistemul este inofensiv din punct de vedere medical, atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru persoanele care utilizează un pacemaker cardiac, deoarece utilizează un câmp magnetic de intensitate foarte joasă care nu are implicații negative asupra copilului nenăscut, precum și nici asupra componentelor electronice ale dispozitivelor de tipul pacemaker”, conform sursei citate.
Fiind echipat cu roți, aparatul poate să fie mutat în diferite locuri: secții de deținere, punct primire deținuți, spații de plimbare.
De asemenea, arată ANP, deținuții pot fi scanați înainte de transportul lor la instanțele de judecată/organele de cercetare penală sau puncte de lucru, precum și la întoarcere.
„Mobilitatea aparatului este un factor de descurajare puternic pentru persoanele care intenționează să încalce legea, deoarece ajută la limitarea numărului de obiecte interzise care intră și circulă în spațiul de deținere și contribuie determinant la prevenirea unor evenimente negative”, conform Administrației Peniteciarelor.
Scanerul a fost achiziționat din veniturile proprii obținute în acest an, Penitenciarul Mărgineni fiind singura unitate din sistemul administrației penitenciare care, la acest moment, deține un astfel de dispozitiv. Potrivit susținerilor personalului responsabil cu livrarea și instalarea scanerului, este singurul aparat din această categorie achiziționat și utilizat în Europa.