Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) și Poliția Capitalei au comunicat Tribunalului că „nu se știe locul în care se află” Omar Hayssam, astfel că acesta nu a putut să fie adus marți la instanță pentru judecarea dosarului în care procurorii DIICOT îl acuză de înșelăciune și delapidare.
Tribunalul București a luat în discuție, marți, dosarul în care Omar Hayssam este acuzat de înșelăciune și delapidare.
La începutul ședinței de judecată a fost citit referatul cauzei, iar grefierul a anunțat că la dosar, în urma unor demersuri făcute luni de Tribunalul București în vederea citării lui Omar Hayssam, prin intermediul ANP și Poliției Capitalei, cele două instituții au remis răspunsuri prin care arată că „nu se știe locul în care se află” sirianul.
În acest context, avocații inculpaților au cerut amânarea judecării cauzei, pe motivul lipsei procedurii de citare cu Omar Hayssam.
Instanța a stabilit două termene, respectiv unul în 31 iulie, când se va judeca propunerea de arestare făcută de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam și a fratelui său în acest caz, iar un altul pe fond, în 9 septembrie.
Avocata lui Omar Hayssam, desemnată din oficiu, a fost amendată de instanță cu 300 de lei, pentru că a lipsi de la termenul de judecată.
Omar Hayssam a fost predat Poliției Române, vineri dimineață, anunța purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliției, fiind predat polițiștilor la ora 6.40.
Ulterior, în aceeași zi, ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declara că Omar Hayssam a fost dus în Arestul Poliției Capitalei, precizând că nu poate da amănunte privind operațiunea de aducere în țară a sirianului și nici de unde a fost adus acesta.
Și Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) anunța, vineri, că Hayssam a fost dus într-un centru de reținere și arest preventiv al Poliției Române, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă și înșelăciune.
Omar Hayssam ar fi trebuit să fie adus, marți, la Tribunalul București, pentru judecarea unui dosar al său în care procurorii DIICOT îl acuză de înșelăciune și delapidare.
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au solicitat Tribunalului București arestarea preventivă a lui Hayssam în acest dosar, iar cererea trebuia să fie judecată marți.
Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, de cumnatul său, Mihai Nasture și doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă și Doina Farladanschi, fiind acuzați de înșelăciune și delapidare.
Purtătorul de cuvânt al DIICOT, procurorul Nadina Spînu, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că în dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului în judecată, arestarea preventivă a lui Omar Hayssam pentru infracțiunile de care este acuzat.
Spânu a spus că la termenele anterioare nu s-a putut discuta această solicitare, din cauză că Hayssam nu a fost prezent și nu a putut fi citat corespunzător. Ea a precizat că la termenul de marți, când cel mai probabil și Hayssam va fi prezent la proces, se va putea lua în discuție această cerere.
Tribunalul București a stabilit termenul de 23 iulie după ce în 17 iunie a amânat judecarea pentru lipsa de apărare în cazul lui Mohamad Omar.
Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani și, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnaliști, înșelăciune în cazul „Volvo” și fraude în cauza „Foresta Nehoiu”.
Hayssam este judecat și pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de frații acestuia, Mukhles și Mahmoud, și de omul de afaceri Mustafa Tartoussi.
În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles și Mahmoud Omar, acuzați că i-ar fi înlesnit fuga din țară, au fost achitați.
Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare.
Sentința nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.
Hayssam este vizat și într-un dosar de la Direcția Națională Anticorupție (DNA), privind privatizarea IPRS Băneasa, cauza vizând depunerea mai multor înscrisuri false referitoare la experiența și capacitatea financiară a firmei reprezentate de sirian, pentru a putea participa la procedură.
DNA a arătat, vineri, într-un răspuns trimis la solicitarea agenției MEDIAFAX, că în cadrul procedurii de privatizare a fostei Întreprinderi de Piese Radio și Semiconductori (IPRS) Băneasa au fost depuse mai multe înscrisuri false referitoare la experiența și capacitatea financiară a unei firme reprezentate de Omar Hayssam, actele fiind necesare pentru a participa la privatizarea IPRS Băneasa.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, aducerea în țară a lui Omar Hayssam fiind însă o operațiune legală, cu punerea în aplicare a unei decizii judecătorești definitive și irevocabile.
Ulterior, premierul Victor Ponta a revenit asupra declarației anterioare prin care arăta că România nu are cu Siria un Tratat de extrădare, precizând că între timp a fost informat de către presă și a verificat, iar concluzia este că există un acord, aprobat în luna mai a anului trecut.
Ponta a mai declarat, tot vineri, că Hayssam a fost adus cu un avion militar.
În legătură cu același subiect, președintele Traian Băsescu a declarat ulterior că nu confirmă că Omar Hayssam a fost preluat din Siria, nici că a fost repatriat cu un avion al Armatei Române și nici că a fost repatriat în baza unui acord de extrădare.
Șeful statului a mai spus, răspunzând unei întrebări privind locul de unde a fost adus Hayssam, că el nici nu confirmă, nici nu infirmă nimic, adăugând: „Cum să vă spun, când România a efectuat o operațiune neautorizată pe teritoriul altui stat…”.
Premierul Victor Ponta a afirmat, sâmbătă, că aducerea în țară a lui Hayssam a fost o operațiune avizată de Guvern și derulată conform legilor românești, președintele Băsescu dorind probabil să arate că nu a fost autorizată doar de un stat străin.
Ponta a adăugat că el nu poate spune „povești cu Rambo care salvează oameni”.
„Operațiunea de aducere în țară a lui Omar Hayssam a fost în totalitate conform legilor României, autorizată și aprobată de Guvern. Toate operațiunile la care au participat reprezentanți ai statului român au fost autorizate de Guvern, conform legii. Probabil că președintele a vrut să spună că nu a fost autorizație din partea unui stat străin”, a spus Ponta.
Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a declarat, duminică, la Câmpia Turzii, că aviația militară a transportat zilele trecute ajutoare umanitare pentru populația siriană și, întrebat dacă Omar Hayssam a fost adus în țară cu acel avion, Dușa a spus că „anumite informații sunt clasificate”.
Luni, președintele Traian Băsescu a declarat, răspunzând unei întrebări, că menține „cu tărie” declarația privind operațiunea neautorizată pentru preluarea lui Hayssam, adăugând: „Este declarația care ne trebuia”.
În martie 2005, jurnaliștii Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian au fost răpiți la Bagdad.
În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reținut și, deși Președinția anunța atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliștilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracțiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an și o lună de la plasarea lui în arest, instanța a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse și arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operația pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcții a șefilor SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și a procurorului general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel național și internațional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel București, în iulie 2006.