Prima pagină » Știri » ANPC: Nereguli grave la 28 de restaurante și fast-food-uri din București

ANPC: Nereguli grave la 28 de restaurante și fast-food-uri din București

ANPC: Nereguli grave la 28 de restaurante și fast-food-uri din București
Carne expirată, achiziționată fără documentele necesare, sisteme frigorifice vechi sau ouă depozitate la temperatura camerei sunt doar câteva dintre neregulile pe care inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului le-au găsit în nu mai puțin de 28 de restaurante și fast-food-uri din Capitală. Potrivit comunicatului ANPC, aceste localuri au fost amendate, sancțiunile totale fiind de 147.000 lei.

Comisarii ANPC din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București au mers în data de 25 mai să verifice dacă restaurantele din Capitală respectă prevederile legislative în ceea ce privește siguranța și protecția consumatorilor. În urma acțiunii, inspectorii ANPC au găsit 28 de astfel de localuri care încălcau regulile de depozitare a alimentelor sau cele de igienă.

Iată lista celor 28 de unități amendate de ANPC:

  • Cofetarie Frantuzeasca
  • Restaurant Beirut
  • Restaurant Zaitone
  • Restaurant Divan
  • Restaurant Picolo Mondo
  • Restaurant Vaca MUUU
  • Restaurant Yoshi
  • Restaurant Arabesc Sis Kebab
  • mezze.ro – mâncare libaneză cu livrare la domiciliu
  • Restaurant Dines
  • Four Season
  • La Oriental
  • Tarboush restaurant
  • Sultan
  • Restaurant Marele Zid
  • Restaurant Templul Soarelui
  • Memos
  • Karamna
  • El Bacha
  • L”Incontro
  • Adress Fodd- restaurant cu specific turcesc
  • Tripoli- restaurant cu specific libanez
  • Restaurant No Name
  • Restaurant Coin Vert
  • Zen Sushi
  • Restaurant CHONG Quing
  • Restaurant Indian
  • Bozan Usta – Fast Food cu specific turcesc
  • Dristor Doner Fast Food
  • Restaurant Chineese Garden

Între cele mai importante abateri constatate în restaurantele de mai sus, ANPC notează:

– utilizarea de materiii prime și semipreparate cu data limită depașită
– aprovizionarea de materii prime fără documente de proveniență
– utilizarea de semipreparate supuse operațiunii de congelare, fără a avea autorizație în acest sens și fără a avea posibilitatea de a stabili data durabilității minimale
– spații frigorifice  care aveau un grad avansat de uzură, neigienizate, cu lipsa termometrelor și fără a fi completate graficele de temperatură
– semipreparate și semifabricate în unitatea proprie, porționate, congelate în unitate fără a avaea autorizație și care prezentau evidente modificări organoleptice (arsuri de congelare) și care nu aveau elementele de identificare sau documentele de proveniență
– lipsa unui grafic pentru uleiul folosit, colectarea reziduurilor solide se făcea în recipient neacoperit
– lipsa informării cu privire la ingredientele alergene și lipsa indicării gramajului la unele produse
– depozitarea în aceeasi camera frigorifica de produse diverse, preambalate sau în caserole cu capac (preparate din carne, brânzeturi)
– materii prime aprovizionate în stare refrigerate și semipreparate congelate în cadrul unității, fără ca unitatea să fie autorizata în acest sens
– nerespectarea vecinătății în camera frigorifică
– depozitarea ouălor la temperatura mediului ambiant
– graficul de temeperatură nu era completatat la zi
– lipsa traducerilor în limba română a meniului și a afișului privind meniul zilnic.

Restaurantele au primit amenzi contravenționale în valoare totală de 147.000 lei, iar trei dintre ele vor fi închise temporar pentru a remedia neregulile grave. 

„Au fost oprite definitiv de la comercializare și retrase din circuitul consumului uman 185,5 kg de carne și produse din carne în valoare de 8.306 lei și 63 bucati de lipii în valoare de 122 lei. Au fost oprite temporar de la comercializare 38 kg de carne și produse din carne în valoare de 1.145 lei și a prestărilor de servicii”, se arată în comunicatul Autorității.