Românii care vor să ia un credit de la bancă ar putea fi obligați să completeze un chestionar online prin care să le fie verificate cunoștiințele de educație financiară, potrivit unui proiect propus de Agenția Națională pentru Protecţia Consumatorului. Motivul este acela că într-o perioadă a dobânzilor în creştere, consumatorul trebuie să ia decizii în cunoştinţă de cauză, spune iniţiatorul propunerii.
În curând toţi românii care vor să ia bani de la bancă sau de la IFN-uri ar putea fi nevoiţi să răspundă la astfel de întrebări, similare celor pentru obținerea permisului auto, pentru ca oricine să știe, spre exemplu, ce este Robor.
„Eu ştiu ce este, dar multă lume nu ştie. Şi aceste lucruri trebuie explicate de către bănci. Ca o condiţie prealabilă accesării creditului, clienţii vor fi obligaţi să completeze acest chestionar, din care să rezulte nivelul lor de cunoştinţe”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.
Testul de cultură financiară ar urma să aibă loc online, chiar la sediul băncii la care persoana fizică doreşte să facă împrumutul.
Astfel, dacă persoana fizică nu se va obţine un anumit punctaj, s-ar putea să se întoarcă pentru a-l relua, așa cum se întâmplă în cazul completării chestionarelor auto, mai spun inițiatorii proiectului.
„Nici pe drumurile publice nu circulă persoane care nu obţin permisul de conducere”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.
„Sunt informaţii care nu îi ajută cu nimic. Te interesează care este Roborul, de fapt, ca să-ţi faci un calcul cu privire la credit. Dar oricum îţi aduce la cunoştinţă banca”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.
„Am putea să-i spunem o verificare a cunoştinţelor. Vizavi de rambursarea creditelor, vizavi de obligaţiile pe care şi le asumă”, a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.
„Sună extrem de pompos. Ce-l interesează pe respectivul consumator: dobândă, costuri, la nişte informaţii referitoare la suma pe care o plăteşte la final”, a declarat Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.
Reprezentanţii băncilor spun că explică deja clienţilor ce înseamnă un împrumut pe termen lung.
„Poţi veni la bancă, poţi vedea care este rata ta, şi ce sfătuim noi clienţii este să încerce 3-6 luni – cel mai bine chiar un an de zile să pună acea rată deoparte, să vadă cum se comportă acea rată în bugetul personal”, a declarat Cătălin Ioniţă, reprezentantul unei bănci.
Proiectul iniţiat de ANPC este încă discutat cu băncile. Forma finală ar putea fi gata până la finalul acestui an, scrie observatornews.ro.