ANRE a făcut anunțul: Ce s-ar putea întâmpla cu importurile de gaze naturale, începând cu 2016
„Din luna aprilie nu s-a mai importat nimic. Și acum, în acest moment, importurile sunt zero. Estimăm pentru acest an importuri de circa 3%, însă luăm gaze din import pentru echilibrare. De exemplu, dacă avem o perioadă mai geroasă, gazele din depozite nu pot fi scoase la presiunile normale. Dacă anul viitor producția internă va acoperi întreg consumul, atunci nu vom mai importa”, a afirmat Havrileț.
Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) estimează un consum de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale pentru acest an, din care importurile se vor ridica la numai 3%, față de 25% înainte de 2008.
Anul trecut, importurile de gaze au reprezentat 7,5% din consumul total la nivelul țării. În ceea ce privește consumul local de gaze, acesta a scăzut de la 17-18 miliarde metri cubi în anul 2008 la 11 miliarde mc gaze în 2014.
„Pentru 2015 estimăm un consum asemănător sau chiar mai mic de 11 miliarde metri cubi de gaze. Motivul este că șase combinate aparținând InterAgro nu mai funcționează din aprilie. Acestea consumau circa 2 miliarde metri cubi gaze pe an”, a precizat Havrileț.
Anul trecut, România a înmagazinat 2,7 miliarde metri cubi gaze naturale.
„Am stabilit să asigurăm un minim necesar de înmagazinare de 1,7 miliarde de metri cubi, însă operatorii pot stoca o cantitate mai mare, dacă vor. Până în prezent, de când a început ciclul de înmagazinare la sfârșitul lunii aprilie, s-au înmagazinat 2,2 miliarde metri cubi gaze. Estimăm că până la finalul ciclului de înmagazinare vom avea în depozite circa 2,5 miliarde metri cubi”, a mai spus președintele ANRE.
De asemenea, transportatorul național de gaze Transgaz are dreptul să gestioneze piața de echilibrare și, pentru prima dată, are drept să importe gaze.
Producția internă este asigurată de compniile Romgaz și OMV Petrom.