ANRE: Sprijinul pentru energia verde va fi redus. O decizie pripită ar lăsa impresia de neseriozitate
Numărul de certificate verzi pentru energia produsă în centrale fotovoltaice va fi cu siguranță redus în 2014, dar o decizie pripită a guvernului ar lăsa impresia de „neseriozitate”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, membru al Consiliului de reglementare din ANRE.
„Cu siguranță se va reduce numărul de certificate verzi, eu personal mă aștept la sub 4 pentru energia produsă în panouri fotovoltaice în 2014. (…) O decizie pripită din partea guvernului ar lăsa o imagine de neseriozitate”, a afirmat Bege la o conferință pe tema energiei regenerabile.
Unitățile de producție a energiei în panouri fotovoltaice beneficiază în prezent de 6 certificate verzi pentru fiecare MWh de electricitate produsă.
Potrivit lui Bege, legislația românească ar trebui să cuprindă și unele obligativități pentru investitorii în energie regenerabilă, precum cea privind achiziția unor aechipamente de pe piața românească sau limitarea capacității instalate.
„În opinia mea, ar fi benefic să fie niște limitări (…) suntem printre puținii din Europa care nu avem asta în lege. Vom ajunge în 2013 ca aproape 10% din consumul final de energie să provină din surse regenerabile, ținta pentru acest an este 14%. Deocamdată nu atingem aceste ținte, dar din 2014 sau 2015 ne putem aștepta la atingerea acestor ținte, iar abia atunci putem vedea scăderea”, a continuat Bege.
Guvernul sprijină producția de energie regenerabilă prin sistemul de certificate verzi. Companiile care produc energie alternativă primesc gratuit de la stat certificate verzi, al căror număr variază în funcție de tehnologie.
Certificatele verzi se acordă pentru cantitatea de energie produsă. Legislația obligă furnizorii să cumpere aceste certificate de la producători. Costul achiziției acestor certificate se reflectă în facturile finale la consumatori, astfel că prețul electricității a crescut și continuă să crească. Pe de altă parte, costul tehnologiilor pentru producția energiei alternative a scăzut.
Președintele Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, prezent la conferință, a precizat că energia regenerabilă produsă peste ținta stabilită prin lege nu va mai beneficia de schema de prijin prin certificate verzi.
În România funcționează centrale eoliene de 1.600 MW, unități fotovoltaice de 71 MW, centrale pe biomasă de 44 MW și microhidrocentrale, cu puteri sub 10 MW, de 453 MW. Totodată, sunt în teste centrale eoliene de 700 MW, microhidrocentrale de 2 MW și unități pe biomasă de 1 MW.